Allergiatietous ja vinkit

Silja Line: allergiaperheen näkökulmasta

Olimme kuulleet paljon hyvää Silja Linen Ruotsin risteilyistä ruokarajoitteiden suhteen, joten aloimme suunnitella matkaa. Ensimmäiseksi otin yhteyttä Silja Linen chat palveluun, josta sain hieman nihkeää palvelua. Myöhemmin sain vinkin ottaa yhteyttä asiakaspalveluun Silja Linen messengerin kautta. Kirjoitin millaisia ruokarajoitteita lapsellamme on ja toivoin, että meidän ei tarvitsisi ottaa kaikkia ruokia mukaan. Sitä kautta sain parempaa asiakaspalvelua. Lähetin heidän ohjeistuksen mukaan sähköpostitse listan Oliverille sopivista ruoka-aineista. Sain nopean vastauksen, että ruokailu ei tule tuottamaan buffetissa ongelmia. Messenger oli myös laivalla hyvä apuväline. Itse kysyimme sieltä apua eikä tarvinnut infoon asti lähteä. Vastauksen sai nopeasti.

Silja Line vaatii joko varauksen buffetista tai pöytävarauksen a ala cartesta, jotta voivat varautua laajoihin ruoka-ainerajoituksiin etukäteen.

Myöhemmin kysyin messengerin kautta vinkkejä mitä palveluita (esim kahviloita) kannattaa kokeilla laivalla, kun mukana on allergisia. Tähän sain vastaukseksi ainoastaan, että voin käydä halutessani kysymässä kahvilasta onko heillä meille mitään tarjottavaa. Ei ihan palvellut omia tarpeitani kyseinen vastaus.

Varauduin matkaan ottamalla Siljalle (meidän lapselle siis) mukaan kaikki ruoat (kesäkurpisasoseen, saksanhirven, hirssipuuron, avokadon ja hirssinaksut). Oliverille otin väli- ja iltapalatarvikkeet ja Tukholmaa varten yhden lounaan mukaan. Olin kauhuissani edellisenä iltana, kun katsoin eväitä. Koskaan ei olla lähdetty niin pienellä määrällä eväitä reissuun. Mietin mitä jos he eivät olekaan varautuneet ja Oliver jäisi ilman ruokaa. Lohduttauduin sillä, että Oliver pystyy silloin tällöin (ainakin toistaiseksi) syömään lohta, niin sitä luulisi laivasta löytyvän.

Kuvasta puuttuvat Oliverin lounas ja Siljan soseet

Hytti

Olimme varanneet perhehytin, johon kuului oma jääkaappi. Jääkaapin koko yllätti. Olin ajatellut, että kyseessä olisi samankokoinen kuin hotellien minibaarit. Kyseinen jääkaappi oli kuitenkin pienempi. Pienuus tuli esiin syvyydessä. Jääkaappiin jäi noin 10cm tila eväsrasioille oven ollessa kiinni. Meidän eväsrasiat mahtuivat vain lappeettain jääkaappiin. Kaikki tarvittavat mahtuivat tällä kertaa, mutta jos olisimme joutuneet ottamaan kaikki Oliverin ruoat mukaan, olisi tullut ongelmia.

 

Laivalla on kylmäsäilytys mahdollisuus, mutta sen avaaminen maksaa joka kerta 2€:a. Infon jääkaappiin saattaa olla mahdollisuus jättää eväitä, mutta se kannattaa kysyä etukäteen.

18 neliöinen perhehytti oli muuten viihtyisä. Hintaan kuuluivat jääkaapissa olevat juomat (muutama pullo virvoitusjuomaa, olutta ja lähdevettä). Vauvan matkasänky oli pieni. Sopivan kokoinen vauvalle, mutta ei isommalle lapselle. Itse laitoin ylimääräisen peiton Siljan alle, koska sänky oli todella kova.

Buffetillalliset

Saimme loistavaa palvelua buffetissa. Tulimme buffetin vastaanottoon ja ilmoitimme, että pojan ruokavaliosta oli ilmoitettu etukäteen. Vastaanottovirkailija pyysi kokin paikalle. Kokki kertoi miten ovat valmistautuneet ja kysyi onko suunniteltu ruoka-aineannos ok (lohta, bataattimuusia ja kukkakaali). Kertoi myös, että voimme erikseen pyytää tarjoilijoilta mantelimaitoa lapselle. Jälkiruoaksi ehdotti riisijäätelöä (joka meille sopi). Rohkaisi myös ottamaan häneen herkästi yhteyttä, jos tulee mitään ongelmia risteilyn aikana. Oli ihanaa, että Oliver sai henkilökohtaista palvelua. Ruoka tuotiin nopeasti. Ensimmäisen illan buffetkokonaisuus Oliverin kannalta oli hyvä. Ainut miinus oli, että riisijäätelön mukana tuli marjoja ja hedelmiä, jotka eivät hänelle sopineet. Oliver ei onneksi ole niin herkkä, että kontaminoituminen olisi vaaraksi. Se ongelma oli siis helposti hoidettu. Muilla tämänkaltainen tilanne voi vaatia annoksen vaihtamista.

Toisella buffetillallisella oli pari sekaannusta. Piti tulla sama annos, kuin edellisenä päivänä, mutta kukkakaalin seassa oli myös parsakaalia. Ruoan jälkeen pyysin saada Oliverille saman jälkiruoan, kuin edellisenä iltana eli riisijäätelöä. Tarjoilija tuli ja kertoi tuoneensa soijajäätelöä. Onneksi tarjoilija sanoi mitä laatua jäätelö oli. Viesti oli katkennut jossain vaiheessa, koska puhuimme riisijäätelöstä yhdelle tarjoilijalle ja toinen toi soijajäätelöä. Meillä soijasta tuli parista teelusikallisesta isot ihottumat Oliverille alkuvuodesta, joten en halua ajatella millaisen reaktion lapsi olisi saanut, jos olisi syönyt kolme palloa jäätelöä. Jäätelö korvattiin kaurajäätelöllä (riisijäätelö oli loppunut). Tarkkana siis sai olla (niin kuin aina allergioiden suhteen).

Osa tarjoilijoista on ulkomaalaisia, joten se voi tuottaa allergioiden suhteen ongelmia, jos on kielimuuria. Kannattaa pyytää suomalainen tarjoilija tai kokki paikalle, jos tulee epävarma tunne vieraskielellä asioidessa.

Aamupalat

Aamupalalla olivat varautuneet Oliverin tuloon hirssipuurolla. Me saimme puuron nopeasti. Lisäksi gluteenittomia tuotteita sai, kun pyysi niitä tarjoilijalta. Saimme gluteenittoman pussin, joka sisälsi mm. leipää, muroja, keksejä, näkkileipää ja suklaakakkua. Tästä löytyi Oliverille muutama sopiva tuote. Osassa tuotteista ei ollut tuoteselostetta, joka vaati lisäselvittelyä. Erikoismaitolajitelma oli hyvä: manteli-, kaura-, riisi-, ja soijamaitoa löytyi.

Samalla risteilyllä oli kaverini perheineen, joiden lapsella on myös hyvin laajat ruoka-aineallergiat. Vaikka he olivat tehneet täysin samat ennakkotiedotteet (ja itse asiassa tarkistaneet asian kahteen kertaan), laiva ei ollut varautunut asiaan. Samaisen hirssinpuuron, minkä me saimme kymmenessä minuutissa, tulo kesti heillä yli tunnin. Voitte kuvitella, kun ruokapöydässä odottaa 3 – ja 2 -vuotiaat lapset niin siinä ei halua, että ruoan tuleminen kestää yhtään ylimääräistä. Aamupalalle he olivat pyytäneet puuron lisäksi vadelmia ja päärynää. Vadelmia lapsi sai peräti 1,5kpl.

Meille kerrottiin, että risteilyllä oli tällä kertaa poikkeuksellisen paljon allergisia henkilöitä mukana. Uskon, että tämä oli yksi iso syy siihen, että sekaannuksia tapahtui. Sekaannukset voivat kuitenkin olla vaarallisia ja perheitä turhaan ylikuormittavia. Tässä Silja Linella on petrattavaa.

Oma ruokailuni

Minä en ollut etukäteen ilmoittanut omista ruokarajoitteista, koska uskoin, että löytäisin sopivaa syötävää laajoista buffeteista. Olisin päässyt helpommalla, jos olisin etukäteen ilmoittanut omatkin ruokarajoitteeni. Huomasin, että pelkästään maidoton ja gluteeniton ruokavalio tuotti jo hankaluuksia. Vegaaneille oli kyllä omia ruokia, mutta todella monet sisälsivät sitten gluteenia. Löysin kyllä itselleni sopivia ruokia, mutta vaatii jonkin verran etsimistä. Oma ruokani koostui majoneesista, lohesta, salaatista, katkaravuista, kylmäsavustetusta possusta, melonista ja karitsasta. Jälkiruokana oli hedelmäsalaatti. Seuraavana iltana pyysin itselleni myös vegaanista jäätelöä.

Yleisimmät allergeenit oli merkattu hyvin. Mikäli allergia koskee muuta kuin yleisimpiä allergeenejä, vaatii se tarjoilijan apua. Suosittelen ottamaan yhteyttä etukäteen laivayhtiöön, jos kärsii laajoista allergioista.

Kahvilat

Cafe Mundossa kävimme iltapalalla (eli mies otti kahvin ja me muut söimme eväitä). Nopealla vilkaisulla Oliverille ei olisi ollut mitään nopeaa välipalaa kyseisestä kahvilasta. Yhteenkään tuotteeseen ei ollut merkitty ”gluteeniton” tai ”maidoton”. Oletin, että kaikki tuotteet olivat siis normaalituotteita.

Sushi&So kahvilassa näytti olevan pari vegaanista leivosta. Yhtään vegaanista, että gluteenitonta ei näyttänyt olevan tarjonnassa. Joten suosittelen erittäin lämpimästi ottamaan omia välipaloja mukaan laivalle, jos matkustajina on moniallergikkoja.

Tax free

Lähdin Tax freestä etsimään maidotonta suklaata ja sellaista löysinkin pienen etsimisen jälkeen. Katselin myös muita tuotteita ”allergiasilmällä”. Kaurasipsejä löytyi myös (sisälsivät soijaa, joten jäi ostamatta). Uusi tulokas meille oli kookossipsit, joita ostin Oliverille. Jotain pieniä snäksejä sieltä voi siis löytää.

Junibacken

Kävimme Tukholmassa Junibackenissa, joka on herttainen satumaailma. Oliver viihtyi hyvin. Meillä oli lapsille omat ruoat mukana ja mikro oli vapaassa käytössä paikan ravintolassa. Itselläni oli nälkä, joten menin etsimään syötävää. Mihinkään kahvilan tuotteeseen ei ollut merkattu muuta, kuin tuotteen nimi. Seinällä luki, että allergiatapauksissa ota yhteyttä henkilökuntaan. Kerroin ruokarajoitteeni ja siinä oli pientä työsarkaa tarjoilijalle. Mielessäni kirosin, että en ollut muistanut kirjata englanniksi (tai vaikka suoraan ruotsiksi) ruokavaliotani. Lopulta tilasin keiton ja, vaikka ymmärrän mielestäni hyvin englantia ja tuotan sitä kohtuullisesti, jäi itselleni todella epävarma olo tilauksesta. Keitto maistui, eikä Siljalle tullut suurempia reaktioita. Totesin kuitenkin, että meidän pidemmät ulkomaanmatkat saavat odottaa siihen, että lapsilla on allergiat helpottaneet tai edes vähentyneet.

 

Vinkki: oma pyöränlukko kannattaa ottaa mukaan. Rattaat jätetään ulos vaunuparkkiin, joka on omalla vastuulla. Itse ostimme sisältä pyöränlukon ja maksoimme siitä 49 kruunua.

Muuta

Meillä oli Siljalle omat matkarattaat mukana, mutta kävimme lainaamassa laivalta toiset Oliverille. Kävimme ne hakemassa tuloiltana buffetin jälkeen ja ne olivatkin viimeiset vapaat rattaat. Kannattaa siis käydä hakemassa ne hyvissä ajoin, jos on tarve. Meille tuli toiset rattaat maissa enemmän kuin tarpeeseen.

Ilmastointi on todella kovalla laivalla. Meillä kaikilla kuivui iho ja huulet. Huulirasva ja perusvoide kannattaa ehdottomasti muistaa mukaan. Oliverin vanhat ihottumakohdat lehahtelivat enemmän esiin laivalla. Olimme myös kaikki tukkoisia aamulla, vaikka pienensimme oman hyttimme ilmastointia yöksi.

Mikro löytyi laivalta Silja Landiasta eli lasten leikkipaikasta. Tämä sijaitsee kannella viisi ja huomioitavaa on, että kaikilla hisseillä ei sinne pääse. On mentävä laivan peräosaan (jos muistan oikein) missä leikkipaikka sijaitsee ja otettava siitä hissi, jolla pääsee viidenteen kerrokseen. Ei ehkä ihan yksinkertaisinta. Omia eväitä oli myös mahdollista lämmittää kahvilan mikrossa.

Meidän reissu oli onnistunut. Saimme sitä mitä haimme. Rentoa olemista yhdessä ja sitä, että minun ei tarvinnut pariin päivään tehdä ruokaa. Meidän osalta ruokailut sujuivat riittävän hyvin. Tarkkuutta toki vaati annosten tarkistaminen.

Arvosana 8/10

Kyseessä oli Symphony laiva

Blogia pystyy seuraamaan mm Facebookin ja Instagramin kautta. Lisätietoja täältä

Spread the love
  • 34
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    34
    Shares
Tagged , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *