Ajankohtaista, Allergiatietous ja vinkit

Lautasella messut: ennakkokatsaus allergiaperheille+arvonta

Sain suureksi ilokseni huomata, että tänä vuonna järjestetään ensimmäistä kertaa messut, joiden teemana ovat: gluteeniton, vege, vegaani, allergiat, elävä- ja raakaravinto. Tätä on kaivattu! Tutkailin messutarjonnan läpi ”allergiasilmin” ja listasin alle tärpit, joita allergiaperheiden kannattaa huomioida, jos messut kiinnostavat. Messut ovat 27-28.4.2018 messukeskuksessa.

Luennot

Perjantaina:

 •  Erityisruokavaliot varhaiskasvatuksessa – uusi toimintamalli käyttöön klo 12.
  ”Varhaiskasvatuksella on keskeinen merkitys suomalaislasten ravitsemuksen ja ruokatottumusten kehittymisessä. Erityisruokavalioiden määrä on yleistynyt varhaiskasvatuksessa. Perusteettomat ruokavaliorajoitukset kuormittavat perheitä ja päivähoitoa ja voivat haitata lapsen normaalia kasvua ja kehitystä. LILLA-tutkimus uudisti erityisruokavalion ilmoituslomakkeen ja osoitti, että päiväkotien allergiaruokavalioiden kuormaa voidaan vähentää yksinkertaisella lomakeuudistuksella. Puheenvuoron yhteydessä esitellään myös vuonna 2018 julkaistu ensimmäinen kansallinen varhaiskasvatuksen ruokailusuositus.”
  Monia varmasti kiinnostaa kansallinen varhaiskasvatuksen ruokailusuositus. Päiväkotiruoka nostattaa vanhemmissa usein voimakkaita tunteita. Perheiden ja päiväkodin voi olla joskus hankalaa löytää yhteistä säveltä allergia-asioissa.
 • 10 vinkkiä gluteenittomaan leivontaan klo 13.
  Tämä koskettaa varmasti monia allergiaperheitä.
 • Anafylaksia – Hengenvaarallisen allergisen reaktion tunnistaminen ja hoito klo 16.
  Luennoistijana Péter Csonka, joka on lastentautien erikoislääkäri ja lastenallergologi.
  Luennolla keskitytään anafylaksian tunnistamisesta ja sen hoitamiseen.

Lauantaina:

 • Hengenvaarallinen ruoka-allergia lapsiperheessä – pelkoa, luottamusta ja selviytymiskeinoja klo 12:00.
  Tässä luennossa keskitytään lapsen anafylaksian aiheuttamiin pelkoihin mitä ympäristö aiheuttaa ja millaisia keinoja perheellä on näitä hallita.
 • Adrenaliinin sijaan jäätelöannos. Vaikean ruoka-allergian siedätyshoito klo 14:30.
  Luennoitsijana Marita Paassilta, joka on lastenlääkäri ja lastenallergologi.
  Asiaa ruoka-aineallergioiden siedätyshoidosta Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana.
 • Miten korvaan maidon, munan ja viljoja ruuanlaitossa? Klo 15:30.
  Tätä pohtivat niin monet allergiaperheen vanhemmat. Uskon ja toivon, että tämä luento on hyvä. Kaikki vinkit otetaan tähän perheeseen ainakin mielellään vastaan. Munaton, maidoton ja viljaton ruokavalio ei onneksi tarvitse tarkoittaa mauttomia leipomuksia ja ruokaa.
 • Gluteenittoman ruokavalion ABC 28.04.2018 klo 10.30.
 • Gluteenittomuus lapsiperheen arjessa  28.04 klo 14.30.
  Tiiviit paketit gluteenittomasta ruokavaliosta. Varmasti hyviä vinkkejä perheille, joissa eletään gluteenitonta elämää.
 • Kasvikunnan ravinnetiheimmt ruoat 28.04 klo 12.00.
  Luennoitsijana Jakko Helmetoja, joka on ravintoasiantuntija ja tietokirjailija. Tunnetaan superfood- ja biohakkerointi ilmiöiden pioneerina. Tällä luennolla keskitytään syvemmin marjojen, villivihannes ja sienten terapeuttitisiin ominaisuuksiin.
  Koska allergisen lapsen ruokavalio voi välillä olla todella suppea, on pakko keskittyä ruoka-aineiden ravintoarvoihin. Toivon, että luento voi antaa lisävinkkejä hyvistä ja ravitsevista ruoka-aineista, mitä kannattaisi yrittää saada sopimaan valmiiksi suppeaan ruokavalioon.
 • Suoliston mikrobiomi – ruoki myös suolistosi asukkaita klo 16.30.
  Tämä luento ei painotu lapsiin, mutta uskon, että suoliston hyvinvoinnista hyötyy jokainen. Suolistoperäiset allergiat ovat hyvin yleisiä lapsilla, joten suolisto ja suolistobakteerit koskettavat monen perheen elämää.

Yleisvaikutelma luentotarjonnasta:

Luennoilla keskitytään paljon anafylaksiaa ja gluteenittomuuten. Näistä on siis hyvä ja kattava valikoima. Tasapuolisesti on myös huomioitu niin lapsiperheiden kuin aikuistenkin ruokavaliot ja niiden haasteet. Itse olisin kaivannut vielä pienen lisäsilauksen maidottomasta maailmasta. Maitoallergia on kuitenkin lasten yleisin ruoka-aineallergia. Vegaaniluentoja kyllä löytyy, mutta otsikoista päätellen ne eivät kosketa meidän perhettä.

Yritykset:

Laskin itse, että 80 yritystä on messuilla esille. Se vaikuttaa hyvältä määrältä. Paljon tuttuja nimiä, mutta myös runsaasti yrityksiä, jotka ovat itselleni uusia. Odotan mielenkiinnolla messualueen kiertelyä. Toivon löytäväni uusia tuotteita ja mahdollisesti pääsen lisäilemään linkkejä ”Nettisivuja allergiaperheille” listaan muiden avuksi. Hieman yllätti, että Ruohonjuuri puuttui yrityksistä.

Tarjoukset:

Tarjouksiin pääsee tutustumaan etukäteen jo: täältä

Muuta:

Kysy ravitsemusterapeutilta -klinikka. Täällä vastaa ravitsemusterapeutit mielessä oleviin kysymyksiin. Kannattaa pitää mielessä, jos ei ole jo entuudestaan ravitsemusterapeutin kontaktia.

Odotukseni ovat korkealla, joten toivon messujen täyttävän odtukseni ja ylittävän ne. Lähden itse allergiaperheen äitinä saamaan lisätietoa luennoilta ja toivon löytäväni uusi tuotteita meidän perheelle. Tulen varmasti palaamaan messuihin tapahtuman jälkeen.

Arvonta!

Minulla on ilo arpoa yksi pääsylippu Lautasella messuille. Voit osallistua arvontaan tykkäämällä Lapsen tyhjä lautanen Facebook sivuista täältä ja kommentoimalla sivun arvontajulkaisua. Arvonta tapahtuu 22.04.2018 klo 20.00. Onnea arvontaan!

 

 

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tagged , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *