Allergiatietous ja vinkit

Lasten allergiatutkimukset ja hoitohenkilöt

Aika-ajoin minulle tulee kysymyksiä, mitä kaikkea meidän lapsista on tutkittu ja ketkä heitä hoitavat. Tässä on tiivistelmä kaikista tutkimuksista ja ”hoitohenkilöarmeijasta” mitä meidän perheen taustalla on.

Tutkimukset

Prick-testit

”Ihopistokokeilla eli prick-testeillä tutkitaan nopeaa (atooppista) allergiaa, jonka ensi oireet ilmaantuvat yleensä muutamassa minuutissa, joskus kymmenien minuuttien kuluessa.” Lähde: Terveyskirjasto

Oliverille teetettiin prick-testit sen jälkeen, kun kävimme ensimmäisen kerran lääkärissä ruokaongelmien vuoksi 08/15. Oliver ei ole koskaan reagoinut iholla, joten ei yllättänyt, että tästä testistä ei selvinnyt mitään.

IgE-tutkimukset

”Viitearvoalueen (kokonais-IgE:n) yläpuolella oleva arvo liittyy Suomessa yleensä IgE-välitteiseen allergiaan. Korkea S-IgE on melko hyvä osoitus allergiataipumuksesta (ennustearvo 80-90%). Toisaalta S-IgE-tutkimus on epäherkkä allergian ilmaisija. Sairaala-aineistossa tutkimuksen herkkyys on noin 50%, valikoimattomalla väestöllä tätäkin alhaisempi.

Allergiaryhmätutkimukset (S-IgE-Ps ja S-IgE-Ss) ovat herkempiä allergiataipumuksen ilmaisijoita. Esimerkiksi kohonnut pölyryhmä (Phadiatop) -tulos viittaa hengitystieallergiataipumukseen ja kohonnut ruokaryhmä (fx5) -tulos ruoka-allergiataipumukseen.” Lähde: Huslab

Silja on nyt saanut lähetteen IgE-tutkimuksiin. Tarkoituksena varmistaa, että hänellä ei ole anafylaksian vaaraa. Ihan jo sen takia, että hän aloittaa päiväkodin ensi vuonna. Testin jälkeen tiedämme tarvitaanko Epipenejä. Silja reagoi imetyksen kautta jo hyvin vahvasti mm. lehmänmaitoon, joten tämä asia on hyvä varmistaa.

Ulostenäytteet

Näitähän meillä on piisannut. Oliverilta otettiin ensimmäisen lääkärikäynnin jälkeen 08/2015 ulostenäytteet. Muistaakseni silloin katsottiin ainakin hiiva ja clostridium difficile. Clostridium olikin toksinen +++. Tämän jälkeen on monta kertaa näytteitä kontrolloitu. Myöhemmin löytyi myös hiiva näytteistä. Calproa on myös mitattu.

Ravitsemuslabrat

Lapset ovat käyneet ravitsemuslabroissa, joissa katsotaan mm. pieniverenkuva, kalsium, ferritiini, sinkki, seleeni, B12- ja D-vitamiini arvot. Näin saamme varmuuden, että lasten lisäravinteet toimivat kuten pitää eikä puutostiloja ole. Oliverin arvot ovat olleet hyvät.  Siljan tulokset tulivat juuri ja niissä on jotain selvitettävää.

IgG-tutkimukset

Allergo-Screen on seerumista mitattava allergia­testi jolla tutkitaan ruoka-aineherkkyyksiä joihin on IgG/IgG4 vaste. IgG reaktio on viivästynyt eli oireiden ilmaantuminen saattaa kestää tunneista päiviin, siksi syy-seuraussuhteen ymmärtäminen on haastavaa. Testi EI MITTAA välittömiä allergiareak­tioita.” Lähde: Astris-testit

IgG-tutkimukset ovat kovin ristiriitaisessa tulessa Suomessa. Suomessa näitä ei voi tutkia ollenkaan, vaan nämä tulee lähetetään ulkomaille. Suomessa on katsottu, että IgG-tutkimukset ovat liian epävarmoja. Kuitenkin yhtälailla IgE-tutkimukset antavat usein vääriä tuloksia.

Meidän testissä testattiin 280 ruoka-ainetta. Jos lapsi ei ole altistunut tai on altistunut vain pieniä määriä ruoka-aineelle, voi tulla virheellinen negatiivinen tulos.

Oliverille teetettiin tämä testi tänä syksynä. Tämän kautta saimme ilmeisesti kiinni muutamia piilopahiksia, joita en olisi itse kovin herkästi keksinyt. Lopputuloksena lapsi, joka ei ole ollut vatsasta kipeä yli kuukauteen. Ensimmäistä kertaa melkein kolmeen ja puoleen vuoteen minulla on kivuton lapsi.

Mikrobiomitutkimukset

Ulostetta on lähetetty Saksaan asti. Siellä on voitu tutkia tarkasti mitä bakteereja suolistosta löytyy, jotta on mm. voitu valita oikea maitohappobakteerivalmiste. Mikrobiomitesti kuuluu Kela korvattavuuden piiriin, vaikka se tehdään ulkomailla. Lasten mikrobiomitutkimuksesta olen kirjoittanut jo aiemmin: Lasten mikrobiomitutkimus

Hoitava henkilökunta

Lastenlääkäri

Meidän allergiat ovat hoituneet alusta lähtien yksityisellä puolella. Oliverin ollessa puolivuotias otin ruokahaasteet puheeksi neuvolassa. Neuvolanterveydenhoitaja ohjasi meidät suoraan hakeutumaan yksityiselle puolelle. Olin tästä hieman hämmentynyt, koska odotin pääsyä neuvolalääkärille. Nyt osaan olla terveydenhoitajallemme enemmän kuin kiitollinen. Hän säästi meitä paljon. Niin monet ovat joka tapauksessa joutuneen allergioiden hoidossa jossain vaiheessa kääntymään yksityiselle puolelle.

Kyselimme hieman suosituksia ja päädyimme Mommmy&Me:n klinikalle Hanna Roihan vastaanotolle. Hän on myös osteopaatti ja hänellä on tietämystä valtavasti lasten allergioista. Hän epäili heti allergian mahdollisuutta ja laittoi tutkimukset pyörimään. Sama lääkäri on myös Siljan hoitavana lääkärinä.

Ravitsemusterapeutti

On haaste löytää ravitsemusterapeutti, joka ymmärtää laajojen allergioiden päälle. Kävimme Oliverin ollessa vuoden ikäinen kaupungin omalla ravitsemusterapeutilla. Häneltä emme kuitenkaan saaneet kovin paljon apuja.

Nyt meidän ravintoasiat hoitaa lääkäri+fytonomi pari. Itse osaan myös laskea ravintoarvot ja määrät mitä lapset saavat. Lisäksi lapset käyvät ravitsemuslabroissa tarkistamassa pitoisuudet.

Osteopaatti

Ensimmäinen kosketus meillä on ollut osteopatiaan 08/2015 lääkärin vastaanotolla. Myöhemmin minä siirryin meidän oman (Kari Pokki) osteopaatin asiakkaaksi 12/2016 ollessani raskaana. Sen jälkeen meidän koko perhe on käynyt säännöllisesti osteopaatilla.

Lapsilla olemme hoidattaneet mm. korvatulehduksia ja erilaisia infektioita osteopatialla. Itselle apuja sain raskausaikana mm. iskiaskipuun, vauvan perätilaan, synnytyksen käynnistymiseen ja sen jälkeen purentaongelmiin, univaikeuksiin ja moniin muihin vaivoihin. Tarkemmin olen kertonut miten meidän perhe on osteopatiasta hyötynyt: Mitä on osteopatia ja miten se pelasti meidän perheen?

Korvalääkäri

Koska lapsemme ovat kummatkin herkkiä saamaan korvatulehduksia, olemme vierailleet paljon korvalääkärissä. Vien aina lapseni suoraan korvalääkärille, jos epäilen korvatulehdusta. Tämä hyvä puoli on pääkaupunkiseudulla, että aina jossain päin usein on vapaa-aika korvalääkärille.

Oliverin clostridiumin takia jouduimme nopeasti etsimään korvalääkärin, joka ymmärtäisi tämän puolesta ja putkittaisi korvat. Suosituksen kera päädyimme Espoon Tapiolan Pikkujätissä työskentelevän korvalääkärin vastaanotolle. Tätä ei ole tarvinnut katua. Hän on meidän hoitava korvalääkäri ja olen saanut luvan ottaa häneen yhteyttä koska vain. Vaikka Espooseen on matkaa, olen sen valmis kulkemaan loistavan asiantuntijan vuoksi.

Lisäravinneasiantuntija

Koska lapsemme tarvitsevat liudan ravitsemuslisiä, on meillä oma lisäravinneasiantuntija eli fytonomi (Outi Häkkinen). Hän vastaa kaikista lasten ravintolisistä (ja myös minun). Hän tulkitsee tarvittaessa mm. mikrobiomi ja IgG-testin tuloksia. Apuja olemme saaneet paljon. Hän jaksaa vastailla sähköposteihin ja ihmetellä yhdessä mistä nämä oireet voivat tällä kertaa johtua. Pika-apua olemme myös saaneet mm. vatsatautien ja infektioiden aikaan.

Neuvola

Olemme normaalin neuvolan asiakkaita. Meille on sattunut ihana terveydenhoitaja, joka kannustaa parhaansa mukaan meidän allergiataipaleella. Muutama erilainen terveydenhoitaja on sattunut vastaan, joiden kanssa olemme olleet melko vahvasti eri mieltä.

Olemme neuvolan suurkuluttajia siinä mielessä, että lasten allergiat ovat poikineet paljon kasvukontrolleja.

 

Tässäpä tämä meidän lista oli. Paljon ollut kaikenlaista ja paljon varmaan tulee myös olemaan. Osa on perinteisiä Suomessa tunnustettuja lääketieteellisiä tutkimuksia ja osa taas ei. Kun lapsi on jatkuvasti kipeä eikä lääketiede pysty enää auttamaan, niin on ollut pakko katsoa laatikon ulkopuolelle myös.

Olen kiitollinen näistä rautaisista ammattilaisista, jotka kannattelevat meidän huojuvaa korttitaloa. He pohtivat meidän kanssa ja etsivät tietoa. En tiedä missä olisimme ilman teitä. Kiitos!

Spread the love
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    5
    Shares

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *