Allergiatietous ja vinkit

Allergisen joulu. Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon?

Allergisen joulu

Tähän on koottu vinkkejä mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioksi, jos perheessä on allergisia tai vieraaksi on saapumassa allergisia joulun viettoon. Postauksesta löytyy vinkkejä mm. miten tuunata erilaiset perinneruoat sopiviksi, ristiallergiat, kuusi, kynttilät ja kukat jouluna, linkkejä resepteihin ja mitä huomioida allergisen lahjoissa.

Allergia joulu

Ruoka

Ruoka on tärkeässä osassa monen jouluvietossa. Mitä tehdä, jos perheessä on tai vieraaksi saapuu gluteeniton tai maidoton tai moniallerginen? Alla on yleisimmät jouluruoat ja herkut ja vinkit miten saada ne sopimaan mahdollisimman monelle.

Selvitäthän vieraiden kohdilla reagoivatko vieraat myös ilman välityksellä joihin ruoka-aineisiin, jolloin niitä ei voi olla erikseen tarjolla. Muista myös, että ruoka ei saa kontiminoitua allergiselle epäsopivien ruokien kanssa.

Laatikot

Laatikot ovat helppo tuunata kaikille sopivaksi. Nykyään markettien hyllyistä löytyy maitotuotteita laidasta laitaan. On kookos-, soija-, riisi-, ja kaurakermoja. Maidoissa on vielä suurempi valikoima. Maidottomia margariineja löytyy myös hyllyiltä. Gluteenittoman imellytetyn perunalaatikon saa helposti käyttämällä gluteenitonta jauhoseosta tai durrajauhoja. Korppujauhoista löytyy gluteenittomia versioita.

Peruna tai porkkana-allergikoille voi tarjota esimerkiksi bataatti- tai myskikurpitsalaatikkoa. Huomioithan, että vaalea siirappi sisältää vehnätärkkelystä.

Kinkku

Marketeista löytyy gluteenittomia korppujauhoja. Kaikki eivät ole luontaisesti gluteenittomia, mutta osa on. Jos possun liha tuottaa ongelmia, voi kinkun kaveriksi tarjota kalkkunaa tai muuta sopivaa lihaa/kalaa.

Riisipuuro

Riisipuurossa maidon voi korvata esimerkiksi Ikaffen kauramaidolla tai riisimaidolla tai jos haluaa kookosvivahteen puuroon voi valita kookosmaidon.

Rosolli

Jos rosollissa on epäsopivia ruoka-aineita, voi koko rosollin korvata esimerkiksi uunijuureksilla.

Kalat

Jos jouluviettoon on tulossa vakavasti kala-allergisia, kannattavat kalat jättää suosiolla pois joulupöydästä. Osa voi saada jo ilman kautta reaktioita kalasta. Jos kala-allergia on lievempi, voi kalaa olla pöydässä.

Glögi

Glögissä saattaa olla mausteita, jotka ovat hankalia osalle allergisista. Punainen väriaine karmiini saattaa olla myös osalle ongelmallinen. Glögin voi korvata marjamehulla ja lisätä siihen mahdollisuuksien mukaan pähkinöitä tai rusinoita.

Suklaa

Suklaissa löytyy nykyään hyvin maidottomia ja gluteenittomia versioita. Mm. Dammenbergillä on useampia vaihtoehtoja. Tutuimpia joulumakeisia jotka sopivat maidottomille ovat mm. Wienernougat, Julia konvehdit, Mariannekarkit, Pandan lakkaliköörikarkit ja Pandan sydän vadelmamarmelaadikonvehdit.

Huomioithan mahdolliset pähkinäallergiat ja ”saattaa sisältää” pähkinää merkinnät.

Pähkinät

Pähkinät voivat olla monelle allergiselle hengenvaarallisia. Olethan näiden kanssa varovainen ja vältä ”saattaa sisältää pähkinää” merkintöjä. Voit korvata riisipuurossa mantelin vaikka makaronilla.

Mausteet

Kaneli, inkivääri, kardemumma ja kumina ovat yleisiä jouluna käytettyjä mausteita, mutta voivat olla osalle allergisista hankalia mausteita. Ristiallergisilla mausteet voivat myös tuottaa ongelmia. Kts. alempana kohta: ”ristiallergiat”.

Joulupiparit ja –tortut

Marketeista löytyy gluteenittomia ja maidottomia vaihtoehtoja pipari- ja torttutaikinoille. Valmiita gluteenittomia ja maidottomia pipareita löytyy markettien hyllyistä.

Allergia joulu

Ristiallergiat

Listan ristiallergioista voi katsoa täältä.

Lyhennetysti, jos katsoo jouluisia ainesosia, niin koivuallergikot voivat saada oireita: pähkinöistä, kirsikoista, raasta porkkanasta, manteleista ja mausteista. Myös soijasta voi tulla oireita, joka on hyvä muistaa, kun miettii kasvismaitoja.

Pujoallergikot voivat oireilla mm. raasta porkkanasta, hunajasta, aniksesta, korianterista ja kuminasta.

Mausteet voivat olla ongelmallisia ristiallergikoille. Yleisempiä mausteita, jotka aiheuttavat ongelmia ovat: pippurit, kaneli, curry-mausteseos, inkivääri, kumina, kurkuma, korianteri ja sinappi.

Joulukuusi, kukat ja kynttilät

Joulukuusi voi aiheuttaa oireita allergisille ja astmaatikoille. Kuusen mukana tulee huoneistoon erilaisia homeita, itiöitä ja eteerisiä öljyjä. Jos oikea kuusi ei tule kysymykseen, voi hankkia muovikuusen. Muovikuusi kannattaa tuulettaa ja pyyhkiä hyvin ennen käyttöä. Oikean kuusen voi laittaa tuomaan tunnelmaa myös esimerkiksi parvekkeelle tai pihalle.

Joulukukissa on myös hankalia kukkalajeja. Hyasintti on huono vaihtoehto. Myös joulutähti voi aiheuttaa oireita, koska sen maitiasneste voi aiheuttaa oireilua. Useimmille sopivat amaryllis ja tulppaanit. Joulukaktus, tulilatva, annansilmä ja silkkikukat sopivat monelle.

Kynttilöistä vältä tuoksuversioita. Tavalliset kynttilät voivat aiheuttaa oireilua astamaatikoille, jos niitä polttaa paljon.

Allergia joulu

Lahjat

Vältä voimakkaasti tuoksuvia lahjoja. Lasten pehmolelujen tulisi olla pestäviä. Huomioi myös, että muovailuvahoissa saattaa olla allergisoivia ainesosia. Koruja ostaessa kannattaa ottaa selville reagoiko saaja joihinkin materiaaleihin.

Hyvä vaihtoehto lahjaksi voi olla esim. jäsenyys Allergialapset ry:lle tai Allergia-, iho- ja astmaliitolle.

Lääkevarasto

Pyhät voivat olla pitkät ja osa lähiapteekeista kiinni. Kannattaa ennen pyhiä vilkaista lääkekaapin sisältö. Mahdolliset epipenit ja erilaiset allergialääkkeet kannattaa pitää varastossa.

Linkkejä

Täältä löytyy valmiita vegaanisia ja jouluisia tuotteita, jotka siis sopivat esimerkiksi maidottomille ja munattomille: Vegaanituotteet: joulu

Gluteenittomista tuotteista ei löytynyt yhtä hyvää jouluista listaa. Gluteenittomia tuotteita pystyy etsimään: Glu.fi tuotteet.

Erimenu sivustolla on valtavasti erilaisia erityisruokavalioille sopivia reseptejä. Sieltä löytyy kasa reseptejä myös jouluisiin ruokiin ja herkkuihin.

 

Allergia joulu

Reseptejä

”Perus” maidottomia tai gluteenittomia ohjeita löytyy paljon, kun googlettaa. Tähän on koottu moniallergisille sopivia ”kaikettomia reseptejä” hyväksi havailtuilta tekijöiltä.

Kaiketonta sydämellä:

Jouluinen suklaakakku

Omena puuro

Lumiukkokeksit

Suklaajoulukalenteri

Piparkakut

Erikoisen hyvää:

Porkkanapiirakka

Luumutortut

Taatelikakku

Helenan ohjeet:

Helenan joulutortut 2017

Suklaa-puolukka-juustokakku

Bataatti-suklaa-bataattikakku

Bataattimaustekakku

Tattari-taatelipuuro

Allergia joulu

Jos mieleesi tuli lisättävää tähän tai jos on vinkkejä lisää allergisen joulun viettoon, niin jätä kommenttia 🙂

Hyvää joulunodotusta kaikille toivottavat Raisa, Ari, Oliver, Silja ja Väinö koira!

Spread the love
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  11
  Shares

2 thoughts on “Allergisen joulu. Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon?

 1. Koivuallergisista osa saa reaktioita myös soijamaidosta (jotenkin prosessiissa muodostuu allergisoivaa ainetta vaikka soijalle ei otsessään olisikaan allerginen). Eli kannattaa maito suosiolla jollain muulla kuin soijamaidolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *