Ajankohtaista

Vaikea lapsi? Nirso lapsi?

Vaikea lapsiko

Bongasin keskustelun Facebookissa, joka oli lähtenyt piirretystä kuvasta. Kuvassa lapset olivat halloween-kierroksella. Lapsia oli oven takana useampi ja jokainen lapsi kertoi millaista karkkia oli vaille: ”Gluteeniton” ”Maidoton” ”Laktoositon” ”Vegaaninen” ” Ei pähkinöitä” jne…

Kuvan aloitustekstinä oli ”Nirsoja”. Vaikka kuvan tarkoitus on olla vitsi, niin vähän itse katsoin kuvaa otsa kurtussa. Vielä enemmän se meni kurttuun, kun aloin lukemaan kommentteja:

”Lasten juhlat ovat nykyään melkoinen haaste.”
”Haha juuri tuollaista on nykyään joka paikassa. Ruokapulaajat ottakoot omat eväät mukaan, jos normit ei kelpaa/käy.”
”En ikinä kykenisi selviytymään lasten juhlien järjestämisestä nykypäivänä. Onneksi sukulaisten lapsilla ei ole allergioita.”
”On erittäin kallista ostaa monta erilaista kakkua sen vuoksi, että siellä on yksittäisiä allergisia ihmisiä.”

Nämä ovat muutama kommentti muutamalta ihmiseltä. Kuitenkin mieleeni tulee, että tätä tämä on: väheksyntää. ”Muotisairaus, nirsoilua, kuvittelua”. Ihmisillä on yksinkertaisesti liian vähän tietoa tästä aiheesta.

Nirsot suomalaiset vai jotain muuta?

Suomalainen kokki Jaska Hämeenkorva otti vähän aikaa sitten osaa keskusteluun. Tässä lainaus lehdestä:

”Hämeenkorpi julkaisi viime perjantaina Facebookissa tilityksen suomalaisten allergioista. Kokin mukaan suomalaisten allergiat ja ruokaongelmat ovat lisääntyneet viimeisen kahden vuoden aikana räjähdysmäisesti.

– Nyt parin vuoden aikana on alkanut ottaa päähän enimmäkseen suomalainen luulotauti. Tunnetaan myös nimellä allergeenit, Hämeenkorpi avautuu Facebookissa.

– Nämä superinnokkaat trendiluulotautiset kuvittelevat allergiaksi ainesosia, joista vaan ei oikeasti tykätä, Hämeenkorpi harmittelee IS:lle.

Kokin mukaan hankalat tilanteet asiakkaiden allergioiden kanssa ovat nykyään jokapäiväisiä.”

Jutun voit kokonaisuudessaan lukea täältä.

Itsellä heräsi kysymys: Ovatko suomalaiset todella näin nirsoja? Samaan aikaan kuitenkin uutisoidaan, kuinka räjähdysmäisesti Suomessa suolistosairaudet kasvavat. Ne ovat kohta, jos eivät jo ole, kansansairaus.

Joten jos suunta on tämä, voi olla, että kokit joutuvat entistä enemmän tekemään eritysruokia tulevaisuudessa ja syynä ei ole nirsous.

Vaikea lapsi?

On melko epämukavaa huomata, että koska lapsillani on erittäin rajoittuneet ruokavaliot, heidät voidaan kokea hankalaksi. He ovat hankalia vieraita.

Ei varmasti ole helppo keksiä rajoittuneella ruokavaliolla tarjottavaa, jos ei ole siihen tottunut. Kuitenkin kannattaa muistaa, että aina voi soittaa ja kysyä. Voi kysyä onko jotain valmista mitä voi ostaa kaupasta. Ja jos ei halua ostaa itse niitä kalliita tuotteita, voi suoraan sanoa vanhemmille, että nyt eivät taidot riitä, joten voitteko tuoda omat eväät.

En itse ikinä oleta, että lapselleni tehtäisiin erikseen jotain omaa. Ymmärrän, että se on vaikeaa. Meillä on aina eväät mukana, joten toivoisin, että lastani ei koettaisi vaikeaksi vieraaksi. Jos joku on niin ihana, että haluaa huomioida meidän allergiset lapset, olen siitä joka ikinen kerta liikuttunut. Se on meille harvinaista ja lapsi iloitsee aina, kun kahvipöytään on katettu hänelle myös syötävää.

Tämä ei ole meille valinta. Tämä on meille pakko. Lapseni ei ole nirso. Hän ei ole hankala, mutta jossain määrin hänen allergiat ovat hankalia. Ne ovat hänelle itselleenkin hankalia. Hän jää usein monesta asiasta paitsi.

Välillä kuulee, että jotkut vanhemmat pohtivat, että lapsen allerginen kaveri on vaikea vieras. Jotkut ovat saattaneet jopa jättää tämän takia lapsen kutsumatta synttäreille. Tästä aiheesta on kaksi aivan loistavaa kirjoitusta Perheestä blogissa ja Lapsen maailma palstalla, joita suosittelen lukemaan erittäin lämmöllä:

Älä syrji lasta ruokavalion vuoksi
Lapseni haluaa olla tavallinen

Tunteisiin

Jäin miettimään miksi keskustelu meni hetkellisesti tunteisiin. Ehkä ihan vain puhtaasti siksi, että allergiset perheet kohtaavat niin usein väheksyntää . Liian usein, jos keskustelee vieraiden kanssa tai lukee muiden keskustelua allergioista sieltä tulevat fraasit: kaikilla on allergiaa, siedätys hoitaa asian, pelkkää nirsoutta, ennen oli koliikkia ja nyt allergiaa, nykyajan hömpöyksiä, ei ennen vanhaan jne…

Tämä ei ole keksittyä eikä liioiteltua. Tämä ei ole hömpötystä, nirsoutta, muotia tai valinta. Tämä on pakko. Me emme tätä pyytäneet. Me korjaisimme tämän heti, jos voisimme. Me kärsimme tästä. Lapsemme kärsivät tästä.

Tämä on meidän elämää.

Spread the love
  • 30
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    30
    Shares
Tagged , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *