Ajankohtaista

Ahdistavat kasvukäyrät?

Ylen uutisissa kerrottiin, että osa vanhemmista kokee lasten kasvukäyrät neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa ahdistavina. Osa vanhemmista on pyytänyt, että heille ei näytettäisi käyriä.

Allergialasten vanhemmille kasvukäyrät ja seurannat ovat monesti valitettavan tuttuja. Ei tietenkään kaikille. Vaikka ruoka-aineita olisi niukasti, saattaa lapsi silti kasvaa erittäin ”oikeaoppisesti sopivilla käyrillä”. Osalla taas allergiat vaikuttavat kasvuun ja siitä koituu ylimääräisiä kasvukontrolleja ja käyrien katseluita.

Varmasti osaa vanhemmista tihennetyt kontrollit ahdistavat. Olisihan se ihanaa, että lapsi kasvaisi niin tasaisesti ja hyvin, että ylimääräisiä käyntejä ei tarvittaisi. Siljan kanssa tihennetyt käynnit ja käyrät ovat tulleet erittäin tutuiksi. Mielelläni minäkin tekisin tämän kuun puolessavälissä muuta kuin menisin jälleen kerran lapsen kanssa neuvolaan ihmettelemään kasvua, jos tilanne olisi siis normaali.

Kasvukäyrien antama informaatio

Nyt koen, että kontrollit ovat hyvä asia. Ruoka-aineita on niukasti (neljä tällä hetkellä) ja Siljan kasvu on ollut ailahtelevaa. Käymme parin kuukauden välein kontrolleissa ja tuolloin saan varmistuksen sille, että saksanhirvellä, kesäkurpitsalla, luumulla ja hirssillä (sekä liudalla ravintolisiä) voi tosiaan kasvaa. Kasvaa tosin hitaasti, mutta pääasia että kasvaa.

Kasvukäyrät voivat erityistilanteissa antaa varmuutta tilanteesta. Ne vastaavat kysymyksiin: tuleeko tästä olla nyt tosi huolissaan vai mennäänkö vielä sallituissa rajoissa? Saada varmistus sille, että allergioista huolimatta ollaan edelleen oikealla linjalla ravitsemuksen suhteen. Ei kukaan tietenkään nauti tilanteesta, että asiaa pitää seurata, mutta itselleni kontrollit antavat jonkun asteista mielenrauhaa. Totta kai meillä on myös monesti ollut niukkaa kasvua, joka tulee mieleen erityisesti niinä hetkinä, kun lapsi heittelee hirssileivät päin naamaani. Huono kasvu ja niukka ruokavalio aiheuttavat stressiä. Ei niinkään yksittäiset kasvukäyrät.

Ammattilaiset

Terveydenhoitajien ja lääkäreiden ulosannilla on iso rooli, kun käyriä katsotaan vanhempien kanssa. Koska meitä on erilaisia ihmisiä, on myös erilaisia terveydenhoitajia ja erilaisia tapoja tuoda asioita esille. Kasvukäyrien kohdalla vaaditaan erityisen hyviä tuntosarvia vanhempien suhteen. Hetkellisetkin poikkeamat käyrissä saattavat aiheuttaa vanhemmissa turhaa mietiskelyä ja googlailua. Hyvä suhtautuminen kasvukäyrien muutoksiin on informatiivinen ja asiallinen. Yksittäiset poikkeamat eivät ole missään tapauksessa hälyttäviä, mutta kontrollit ovat sitä varten, että mitään ei jää huomaamatta. Allergisilla lapsilla ravitsmustilaa voidaan tutkia kasvua tarkemmin ravitsemuslabroilla, koska kasvukäyrät eivät kerro koko totuutta tilanteesta.

Turha vertailu

Yksi ongelma kasvukäyrissä on neuvolan ja koulun ulkopuolella. Kasvukäyrien avulla vertaillaan lapsia. Vertailu on aivan turhaa, koska jokaisella on omat lähtökohtansa ja omat käyränsä millä kasvavat. Asiaan vaikuttaa mm. niin perimä kuin ravitsemus. Liian herkästi tulee itsekin kommentoitua muille oman lapsen kasvua käyrien avulla ”joo meidän Oliver kasvoi vauvana ihan yläkäyrillä” ja ”Silja kasvaa koko ajan miinuskäyrillä”. Tavallaan tämä on turhaa lapsen lokerointia. Meidän vanhempien tekemä kasvuvertailu käyrillä olisi suotavaa vähentyä. Ylipäätänsä lasten vertailu toisiinsa on aivan turhaa. Jokainen on yksilö, joka kasvaa ja kehittyy omassa tahdissa. Poikkeavuuksiin ottavat ammattilaiset kantaa.

Kasvun seuraaminen on yksi osa lapsen hyvinvoinnin seurannassa. Sillä pystytään mm. seulomaan sairauksia, jotka vaikuttavat kasvuun. Vanhemmilla on halutessaan oikeus olla katsomatta käyriä, jos niissä ei ole mitään hälyttävää. Lapsen ollessa isompi käyrien katsominen ja niistä puhuminen on erityisen tarkkaa. Vanhemmalle lapselle voi herkästi tulla asiasta paineita, joka ei tietenkään ole toivottavaa.

Kuten todettu kasvu on yksi osa lapsen hyvinvointia, mutta yleistilaan vaikuttaa moni muukin asia kuten lapsen kokonaisvaltainen kehittyminen eri osa-alueilla. Jokainen lapsi tulee arvioida yksilönä.

P.s ainut kerta milloin olen itse kieltäytynyt punnitustuloksien näkemisestä, oli Siljan loppuraskaudesta. Oman painon nousemisen katsominen aiheutti joka kerta tuskaa (vaikka tiedän asian kuuluvan raskauteen), joten viimeiset punnitukset tehtiin niin, että kävin puntarilla silmät kiinni ja terveydenhoitaja kirjasi tulokset vain sähköiseen järjestelmään. Totta kai, jos tuloksessa olisi ollut jotain hälyttävää, olisi siitä sanottu. Hassua ehkä, mutta helpotti omaa oloa, kun kuulin, että paino on ok eikä mitään huolta sen suhteen ollut. Sehän se pääasia on, eikä mikä se lukema on.

P.p.s nettisivuja allergiaperheille listaa on jälleen päivitelty.

Spread the love
  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    10
    Shares
Tagged , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *