Meidän perheen tarinat

Siljan tarina

Silja on syntynyt toukokuussa 2017. Raskausaikana kärsin vielä astetta pahemmasta hyperemeesiksestä ja tiputuksessa tuli käytyä parikin kertaa. Raskausaikana söin tuttuja pahoinvointilääkkeitä ja happosalpaajia (en kokoaikaa). Nyt en onneksi joutunut syömään yhtään antibioottikuuria raskausaikana ja gbs oli negatiivinen. Ennenaikaiset supistelut alkoivat jo viikolla 29 ja paikat alkoivat pehmenemään niin, että olin levossa raskausviikot 29-36. Kortisonipiikit pistettiin viikolla 34, kun näytti, että synnytys käynnistyy. Lopulta neiti tuli maailmaan kuitenkin vasta 39+0. Olin jälleen synnytyksen aikaan flunssassa. Synnytys oli nopea ja kivunlievityksinä oli vain ilokaasu, tens ja puolikas annos kohdunkaulapuudutetta. Lapsivuodeosastolla kaikki meni muuten hyvin, mutta Silja myös kellastui ja oli pari vrk sinivalossa. Onneksi pari päivää riitti tällä kertaa.

Pääsimme kotiin, kun Silja oli 5vrk. Siitä se sitten alkoi… Meidän perheen infektiokierre potenssiin kaksi. Esikoinen sairastui flunssaan samana yönä ja Siljan ensimmäinen flunssa iski, kun ikää oli seitsemän päivää. Jouduimme käymään sairaalassa kolme kertaa, mutta onneksi emme joutuneet osastolle. Ensimmäinen flunssa kesti yli kaksi viikkoa. Mies oli kotona isyyslomalla 40 asteen kuumeessa. Voin sanoa, että siinä hermoja taas koeteltiin. Silja on ollut täysimetyksellä alusta asti (muutamat annokset sai luovutettua äidinmaitoa sairaalassa). Olin todella pettynyt, kun Silja ei saanut äidinmaidostani tarvittavaa suojaa ensimmäistä flunssaa vastaan.

Kesä 2017 meni pelkissä infektioissa. Koko kesänä lapset olivat terveenä samaan aikaan vain yhden viikon. Siljan ensimmäinen korvatulehdus tuli kahdeksan viikon ikäisenä, johon otimme varmuuden vuoksi antibioottikuurin.  Silja oli tuolloin niin pieni, että en uskaltanut katsoa menisikö korvatulehdus ajalla ja osteopatialla ohi. Silja on nyt yhdeksän kuukautta ja hänellä on ollut yhteensä kolme korvatulehdusta ja hengitystieinfektioita noin 8-9kpl.

Silja oli ensimmäiset kaksi viikkoa perinteisessä vastasyntyneen horroksessa. Pääasiassa hän nukkui ja söi. Synnärillä Siljaan alkoi tulla jo hormoninäppylöitä. Näppylät lisääntyivät hetki hetkeltä enemmän. Kahden viikon iässä Siljalle alkoi ilmestyä vatsan kipristelyitä ja yöt menivät levottomiksi. Vielä laitoin asian ilmavaivojen syyksi. Kokeiltiin Cuplatonia ja poistin yleisimmät ilmaa lisäävät ruoka-aineet pois ruokavaliostani.

Kolmen viikon iässä Siljalla alkoi itkukonsertit. Silja itki selkä kaarella yhteensä aina kerrallaan 4-6 tuntia. Huudot tulivat eri aikoihin vuorokaudessa. Itkeminen alkoi aina syötön jälkeen. Silja ei pulautellut juuri yhtään. Aloin kiinnittämään huomiota, että itkun lomassa Silja nieleskeli paljon. Nieleskely ja selkä kaarella itkeminen alkoivat kuulostaa silence refluksilta, joten päätyjä nostettiin ja häntä pidettiin paljon pystyasennossa. Piihappogeeli auttoi pahimpaan kipuun eikä enää huudettu aivan selkä kaarella, mutta häntä kanneltiin kuitenkin tunteja. Siljan kakka muuttui mekoniumin jälkeen täysin vihreäksi. Parin viikon jälkeen kakka oli täysin vihreää vettä, joka imeytyi täysin vaippaan. Välillä uloste oli pelkkää vihreää limaa.

Samaan aikaan näppylät lisääntyivät ja lisääntyivät. Aluksi näppylöitä oli otsassa ja poskissa. Siitä ne alkoivat levitä alaspäin. Neuvolassa miettivät jo ääneen sitä mitä itse olin pelon sekaisin tuntein miettinyt.. voisiko olla allergiaa? Lause, jota en halunnut edes miettiä. Olin laittanut Oliverin ruoka-aineongelmat täysin cd:n (clostiridium difficilen) piikkiin, joten olin halunnut olla uskossa, että tulevalla vauvalla ei olisi allergiaa. Olin enemmin murehtinut, että miltä tulevasta isoveljeltä tuntuisi, kun vauva pian söisi laajemmin kuin hän.

Neuvolassa kuitenkin pidettiin hormoninäppylöitä todennäköisempänä vaihtoehtona. En ollut enää itse niin varma asiasta. Laitoin viestiä ja kuvan allergialapset fb ryhmään. Osa sanoi, että näyttäisi hormoninäppylältä, mutta moni sanoi, että näyttäisi samalta kuin maitoallergia. Sieltä saamieni neuvojen perusteella jätin pois: maidon, naudan, kananmunan ja soijan. Imetysdieetti oli minulle täysin vieras asia, koska Oliver ei minun maidon kautta koskaan reagoinut.

Viikossa tapahtui iso muutos (katso alla oleva kuva). Näppylät olivat hävinneet puolella ja huudot eivät enää olleet jokapäiväisiä. Jätin vielä kotimaiset viljat pois. Kului viikko eikä Silja ollut huutanut enää yhtään huutokonserttia. Olin aivan ällistynyt. Samalla olin hieman järkyttynyt tästä allergian mahdollisuudesta, mutta samalla niin huojentunut kun itkumaratonit olivat loppuneet (ikää nyt 6 viikkoa). Mietin optimistisesti, jos nämä kuitenkin olisivat vain jotain yliherkkyyttä… Miten me kaksi täysin ei-allergista vanhempaa voisimme tehdä näin allergisia vauvoja?

Kesä meni tosiaan meidän perheessä sairastellen, mutta refluksioireet pysyivät kurissa. Kakka oli edelleen täyttä vihreää vettä tai limaa. Kasvu on ollut koko ajan hieman hidasta, mutta vielä sallituissa rajoissa. Koska alussa tuli jo selville että jotain allergian tapaista meillä on, olemme käyneet meidän lastenlääkärillä neuvolan lääkärintarkastuksissa. 5kk kohdalla kävimme lääkärin vastaanotolla ja päädyimme ulostetilanteen vuoksi kokeilla msas testiä ennen kuin aloitamme kiinteät. Kiinteät olin päättänyt aloittaa vasta 6kk kohdalla.

Suhteeni msas analyysiin on hieman kaksipiippuinen. En voi sanoa, että se toimisi tai ei toimisi. Koska kyseessä on vain kakkanäytteen lähetys eikä hinta satoja euroja, päätimme kokeilla. Testissä testataan muistaakseni 150 ruoka-ainetta. Noin 130 oli punaisella eli epäsopivia. Ohjeena oli kokeilla, että minä eläisin noilla 20 ruoka-aineella. Päätin kokeilla. Siljan kasvu oli hidastunut entisestään edellisessä mittauksessa. Kasvua oli tullut kuukaudessa 80g ja pituutta 2mm.

 

Kiinteiden aloituksen jälkeen Silja herkistyi entisestään ruoka-aineille, joten jouduin tästä 20 ruoka-aineesta supistamaan entisestään. Kuitenkin kun kokeilin ruokavaliota, joka oli kana, riisi, kookos, possu, kurkku, omena, kukka- ja parsakaali, kurpitsa, luumu, Siljan kakka normalisoitui. Vihdoin.

Tilanne nyt. Jos pysyn suurin piirtein tiukalla id:llä (imetysdieetillä), Siljan kakka pysyy hyvänä ja kasvu on ollut parempaa kuin kertaakaan aikaisemmin. Naama kuitenkin lehahtelee herkästi. Siljasta teetettiin nyt myös laaja ulosteanalyysi Saksassa (mikrobiomi), jossa katsottiin erittäin tarkasti mitä eri bakteereja suolistossa on, kuinka paljon ja paljon muuta. Tähän testiin palaan myöhemmin vielä.

Silja syö itse nyt kesäkurpitsaa, saksanhirveä (oli helppo kokeilla isoveljen vuoksi) ja luumua sekä rintamaitoa. Hirssi on rotaatiolla. Kävimme juuri ravintolisäasiantuntijalla ja teimme suunnitelman miten edetä Siljan ruokavalion suhteen. Tavoite olisi että lopettaisin imettämisen, kun Silja on vuoden. Olen saanut itse paljon oireita tiukasta dieetistä. Tässä on nyt kolme kuukautta aikaa saada Siljan ruokavalio hieman laajenemaan sekä kokeilla muutamia ravintolisävalmisteita. Kolme kuukautta kuulostaa omaan korvaan tiukalta aikataululta, mutta katsotaan hetki ja ruoka kerrallaan mihin suuntaan päädymme. Seuraavaksi tulee kokeiluun vadelma, jossa olisi hyvin kuituja. Tästä jatkamme.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tagged , , , ,

2 thoughts on “Siljan tarina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *