Meidän arki

Vauvavuoden pilvilinnojen romahtaminen

Monelle voi tulla yllätyksenä vauva-ajan rankkuus. Raskausaikana sitä haluaa elää kuplassa, jossa siintää vauvan tuoksu ja pesiminen. Arki ei kuitenkaan välttämättä ole yhtä vauvan tuoksuista, kuin etukäteen on saattanut ajatellut. Se, kuinka paljon pienen pieni ihminen vaatii, on yllättävää. Vanhempi on valmiustilassa 24/7 ja vastaa kaikkiin vauvan tarpeisiin. Se on iso muutos siitä arjesta, jossa eli pääasiassa vain itselleen.

Onko siis ihme, että vanhemmat saattavat herkästi väsyä, kun takana on kuukausien valvomista ja vauvarumbaa? Se ei ole ihme eikä siitä pitäisi kokea huonoa omaatuntoa. Ei myöskään pidä vertailla itseä muihin perheisiin. Meillä jokaisella on erilainen tausta ja erilaiset voimavarat sekä tukiverkosto.

”Kunhan ei olisi koliikkia”

Suurta haastetta mukaan tuo, jos vauvalla on jotain erityistä kuten esimerkiksi allergiaa ja/tai refluksia ja/tai koliikkia tai muuta erityishaastetta.

Monet sanovat vauvaa odottaessa, että ”kunhan on terve” tai ”toivottavasti ei olisi koliikkia”. Mielessä ei pyöri sanat allergia, refluksi, kireä kielijänne, infektioherkkyys jne… Haasteita, jotka eivät kuitenkaa ole todella harvinaisia lapsilla.

Oireileva vauva

Voi olla kuitenkin, että eteen heitetään vauva, joka oireilee. Vauva joka on mahdollisesti itkuinen, kipeä, herkkä infektioille, kärsii pahoista ihottumista, on refluksia, ripulia ja kasvuhäiriöitä. Tässä vaiheessa viimeistään alkavat pilvilinnat romahtaa. Ei kukaan osaa ensimmäisen lapsen kohdalla valmistautua isoon ja haastavaan komboon. Ei siis ihme, jos tuntee olevansa hukassa.

Tässä vaiheessa voi tuntua, että menettää jotain. Menettää unelmat mitä odotti raskausaikana. Sitä voi olla turhautunut tilanteeseen ja sitä voi jopa pelästyä omia reaktioita. Voi olla stressaavaa ja kokea jäävänsä yksin. Elämä ei pyöri niinkään vauvakuplassa vaan allergioiden ympärillä. Vanhempi on jatkuvassa hälytystilassa. Ja voi kokea epäonnistuvansa, koska lapsi on kivulias eikä itsellä ole paljoakaan keinoja auttaa.

Mikään näistä ei tarkoita, että ei rakastaisi omaa lastaan. Mutta kukaan ei rakasta allergioita. Niiden kanssa voi oppia elämään, mutta mieluusti ne antaisi pois.

(Lukuvinkki: Minä vihaan allergioita)

Selviytyminen

Voi olla vaikea hyväksyä myös niitä negatiivia tunteita tai voi olla vaikea myöntää kuinka väsynyt on. ”Vain allergiaa” on monelle isketty päähän. ”Tämä on vain allergiaa”. Lapsi ei siihen kuole ja allergiat voivat jopa jossain vaiheessa poistua. Tämä ei kuitenkaan saisi poistaa sitä, että se arki juuri siinä kodissa voi olla todella repivän raskasta. Täysin uuvuttavaa. Siinä vaiheessa ei todellakaan tarvitse yrittää nauttia, joka hetkestä. Siinä vaiheessa selviydytään.

Et ole yksin

”Itse olet lapsesi hankkinut” on lause, jonka olen itsekin kuullut. Minulla ei olisi tämän mukaan oikeutta sanoa mitään negatiivista tästä arjesta. Tämän lauseen olen kuullut mm. kun olen alkanut pitämään blogia. Jonkun mielestä tämä on valittamista.

Ei. Tämä ei ole valittamista. Tämä on allergiaelämän sanoittamista. Tämä on sitä, että muutkin ymmärtäisivät. Ja tämä on myös muille vanhemmille, jotka ovat samassa tilanteessa, että: ”Hei! Et muuten ole yksin. Täällä rämmitään ja selviydytään myös.”

(Lukuvinkki: Miksi kirjoitan blogia?)

”Itse olet lapsesi hankkinut” lause on oikeastaan täysin absurdi. Sanoisiko joku samalla tavalla vanhemmalle, jonka lapsi on esimerkiksi vammautunut pysyvästi synnytyksessä? Pitäisikö sitä lasta harkitessa valmistautua kaikkeen taivaan ja maan välillä? Silloin sitä osaisi sitten selviytyä kaikesta niin, ettei tunnu missään. Se ei ole edes mahdollista.

Saa surra

On ihan normaalia surra niitä menetettyjä unelmia ja ajatuksia mitä ehkä oli raskausaikana. On ok olla vihainen välillä ja toivoa, että asiat olisivat menneet eri tavalla.

Itse koen menettäneeni jotain, kun vauvavuodet ja siitä seuraavat vuodet ovat olleet tarpomista. Selvittelyä, oppimista, tiedon etsimistä, lapsen lohduttamista, itsensä pitämistä järjissään jne. Ei ihan sitä mitä ajattelin, kun raskaustestiin ensimmäisen kerran tuli kaksi viivaa. Sain kuitenkin kaksi aivan ihanaa lasta. Olen heistä enemmän kuin kiitollinen. Allergiat ym. haasteet olisin mieluusti jättänyt tästä paketista pois.

Lue myös:

Yksinäisyys allergialapsen perheessä
Stop äitien syyllisyydelle
Mitä jos allergiat eivät helpotakaan?
Lapsen paha olo

Spread the love
 • 76
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  76
  Shares

2 thoughts on “Vauvavuoden pilvilinnojen romahtaminen

 1. Uskoisin, että suurimmalla osalla vauva-arki ei vastaa alun kuvitelmia. Jokaisella on omat haasteet, joko vauvan, itsensä tai muun perheen kanssa. Toisille toki kasaantuu enemmän kuin toisille. Meillä on aivan ihana ja terve 7kk ikäinen vauva, mutta yöt ovat olleet koko vauva-ajan tosi katkonaisia. Nyt on jo toinen korvatulehdus menossa. Tuntuu, että olen edelleen jossain vauvasumussa, vaikka ei mitään ”tämän kummenpaa” meilläkään ole ollut. Tsemppiä teille teidän haasteisiin! Meillä esikoisen kanssa oli maitoallergiaa, mutta onneksi vihdoin kestää normaalia ruokaa. Toivottavasti teilläkin iän myötä helpottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *