Meidän arki

Tavallinen flunssa ja mukana kulkevat pelot

Toissa viikolla tapahtui asia, jota olen pelännyt. Oliver sai antibiootit. Ei kuulosta kovin ihmeelliseltä tai vaaralliselta. Meidän tilanteessa kyseisellä kuurilla saattaa olla haastavat seuraukset.

Oliver on sairastanut toksisen clostridium difficilen (lyhennelmä cd) vauvana. Se todettiin, kun hänellä oli ikää 7kk. Terveen paperit saatiin, kun Oliver oli 2v3kk. Lähes kaksi vuotta kesti sen pirulaisen häätö. Todennäköisesti Oliver oli saanut tämän ikävän suoliston matkakumppanin synnytyksen jälkeen suonensisäisistä antibiooteista. (Oliverin tarinan voi lukea täältä.) Cd rakastaa nimittäin antibiootteja. Se tunnetaan myös antibioottiripuli.

Oliver on ollut korvakierrelapsi. Takana on noin 20 korvatulehdusta ja cd:n vuoksi Oliverille laitettiin melkein saman tien putket korviin eikä edes kokeiltu mitä antibiootit voisivat aiheuttaa suolistossa. Putket ja osteopatia ovat pitäneet antibiootit kaukana tähän asti.

Voihan influenssa

Nyt meille kuitenkin saapui erittäin epämiellyttävä tuttava: influenssa. Se iski lapsiin. Silja ehti saamaan Tamiflukuurin. Oliver ei. Itse tauti ei lapsilla ollut juurikaan tavallista kuumetautia kummempi. Kolme päivää kuumetta ja sitten jo näytti, että homma oli tässä.

Kuitenkin kahden kuumeettoman päivän jälkeen Oliver nostatti uudelleen kuumeen. Yleistila laski sen verran, että aloin olla jo melko huolissani. Perjantai-iltana saavuimme Pikkujättiin, jossa todettiin saman tien märkivä korvatulehdus. Olemme osteopatian avulla häätäneet ennenkin märkiviä tulehduksia korvista, mutta nyt pojan yleistila oli sen verran flegmaattinen, että ei jäänyt valinnanvaraa.

Niinpä Oliver sai nyt ne meidän kammoavat antibiootit. Tajusin pyytää (kiitos kollegan) antibiootit lihakseen pistettynä. Ehkä se hieman säästäisi suolistoa.

Miksi minä kammoan edelleen näin paljon antibiootteja?

Oliverilla on suolistossa testien mukaan edelleen clostridiumia jonkin verran. Se ei ole toksisena, mutta se väijyy siellä. Odottaa elinoloja, joissa voisi alkaa taas rälläämään. Antibiootit voisivat sen elinolon mahdollistaa.

Oliver on ollut syksystä lähtien ensimmäistä kertaa kivuton. Se on iso asia, kun ikää on nyt neljä vuotta. En halua aloittaa sitä cd helvettiä uudelleen. Lisäksi Oliverin ruokavalio on alkanut laajenemaan. Entisestä 25 ruoka-aineesta ruokavalio on laajentunut melkein 40 ruoka-aineeseen. Haluan, että sama meno jatkuu.

Nyt odotamme mitä tapahtuu. Poika syö maitohappobakteereja ja toivomme parasta.

Kun tavallinen flunssa, ei ole harmiton

Pelkoni ei rajoitu vain Oliveriin. Siljan suolisto on tällä hetkellä enemmän ja vähemmän retuperällä. Ruoka-aineita on nyt kuusi ja epäilys on, että niistäkin on joku epäsopiva. En halua tietää mitä hänen kohdallaan antibiootit saisivat aikaan, vaikka cd:sta hän ei ole kärsinyt.

En ole yksin pelkojeni kanssa. Moni muu vanhempi, jonka lapsi kärsii suolisto-ongelmista, painii samojen asioiden kanssa. Tavallinen flunssa voi aiheuttaa jälkitautina antibiootteja tarvitsevaa hoitoa. Antibiootit puolestaan voivat tehdä isoja tuhoja ennestään huonossa kunnossa olevalle suolistolle.

Vatsatauti saattaa olla näille lapsille huomattavasti hankalempi kuin ”tavallisille” lapsille. Vatsataudit voivat pahimmallaan kaataa jonkun ruoka-aineen eli tehdä siitä epäsopivan. Kun ruoka-aineita on alle kahden vuoden ikäisellä lapsella kuusi, yhdenkin ruoka-aineen kaatuminen voi olla erittäin suuri haaste. Palautuminen tavallisesta vatsataudista voi kestää kuukausia.

Jatkuvaa pohdintaa lääkkeistä

Pelko ei rajoitu pelkäästään antibiootteihin. Sain huomata nopeasti, että Tamiflu ei sopinut Siljalle. Hiekkamaista, löysää ulostetta ja palanut iho tulivat jo yhden annoksen jälkeen. Söimme kuurin loppuun ja yritimme hoitaa lääkkeestä tulleita sivuvaikutuksia parhaamme mukaan.

Jokaisen lääkkeen kohdalla joudumme miettimään ja puntaroimaan: mikä on parempi ja mikä huonompi vaihtoehto?

Moni allergisen lapsen vanhempi joutuu tuskailemaan jo perinteisten särkylääkkeiden kohdalla (eli Buranan ja Panadolin). Ne, kun eivät ole ”kaikettomia”. Niissä on erilaisia makeutus- ja lisäaineita sekä osassa on mm. maissia. Osa vanhemmista turvautuu suppoihin. Jotkut lapset ottavat lääkkeet suun kautta ja vanhemmat hoitavat lääkkeestä tulevia oireita.

Tauteja siellä ja tauteja täällä

Elämme oikeaa tautien juhla-aikaa. Tarjolla olisi influenssaa, noroa, RSV:tä, adenoa jne…

Osa allergisten lasten vanhemmista yrittää suojautua taudeilta. Kerhot ja muskarit jäävät. Osa pohtii voiko lasta laittaa hoitoon.

Lasta ei voi pitää eristyskuplassa, mutta on ymmärrettävää, että vanhemmat yrittävät välttää osaa taudeista. Jos olet menossa vieraaksi perheeseen, jossa on mahdollisesti hankalat allergiat ja/tai suolisto-ongelmat, olethan varmasti täysin terve.

Silja

Silja aloitti päiväkodissa viikko sitten. Asia on mietityttänyt paljon. Silja on erittäin infektioherkkä jo entuudestaan. Onko tämä puhdasta hulluutta? En tiedä. Voi olla, että kokeilu on katastrofi ja tyttö otetaan takaisin kotihoitoon.

Ehkä toivon ihmettä, kun tytön ilmoitin päivähoitoon. Kuitenkin koen, että nyt olisi minun aika jatkaa työelämässä. Aika näyttää kuinka meidän käy.

Spread the love
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    18
    Shares

1 thought on “Tavallinen flunssa ja mukana kulkevat pelot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *