Meidän arki

Siljan syklinen kuume

Tämä alkoi marraskuussa. Tauti, jossa ei ole mitään muuta oiretta, kuin korkea yli 40 asteen kuume. Ei vuoda nenä, ei punoita kurkku, ei yskää. Pelkkä kuume.

Marraskuussa veimme jo Siljan lääkäriin, koska oireilu oli epämääräistä. Siis oireilu, jossa ei ollut kuin korkea kuume. Tuloksina olivat, että crp eli tulehdusarvot olivat 117. Tästä tulikin lähete Jorvin päivystykseen, jossa poissuljettiin keuhkokuume ja pissatulehdus. Ei ollut kumpikaan. Crp lähti laskuun. Kuume loppui neljän päivän jälkeen.

Meni n. 6.5vk:a ja taas sama juttu. Koska edellisestä samanlaisesta oireiluista oli, niin vähän aikaan, vein Siljan suoraan lääkäriin. Crp kohosi tällä kertaa noin 90:neen.  Mitään muuta oiretta ei tullut.

Meni jälleen reilu 6vk:a. Sama homma.

Kuume alkaa ilman mitään ennakkovaroitusta. Tyttö on tyytyväinen oma itsensä ja herää yli 38 asteen kuumeessa. Kuume kestää 4 päivää ja nousee yli 40 asteen. Öisin kuumetta on erittäin vaikea saada Panadolista ja Buranasta huolimatta laskemaan.

Tässä vaiheessa soitin lääkärille, joka oli tähän sykliseen kuumeiluun kiinnittänyt huomiota vuoden vaihteessa. Hänen ohjeensa oli, että verikokeissa tulee käydä aina, kun kuumeilua ilmenee. Jos nämä vielä jatkuvat kevään, niin tarkemmat tutkimukset olisivat ajankohtaisia. Crp nousi tuolloin yli 70.

Mitä tämä voisi sitten olla?

Syklinen kuumeoireyhtymä PFAPA

”Syklinen tai jaksoittainen kuumeoireyhtymä on lapsilla esiintyvä tila, jossa korkea kuume toistuu säännöllisesti noin 4–6 viikon välein ja sen lisäksi esiintyy seuraavia oireita: suun limakalvojen haavaumat (aftainen stomatiitti), suurentuneet kaulan imusolmukkeet ja nielun takaosan ärsytys.”

Tässä ennuste on hyvä ja oireilu häviää yleensä viiden vuoden kuluessa.

Täältä voi lukea lisää: Syklinen kuumeoireyhtymä PFAPA

Mevalonaattikinaasin vajaatoiminta (MKD) ja Hyperimmunoglobulinemia D-oireyhtymä (HIDS)

Tämän haluaa lääkäri poissulkea. Tämä on onneksi erittäin harvinainen, joten se olisi todellista paskatuuria, jos Siljalla tämä olisi.

Lyhyesti: Perinnöllinen sairaus, joka on elimistön kemiallisiin reaktioihin liittyvä synnynnäinen vika. Siinä on tyypillisiä juurikin syklinen kuumeilu. Tätä on eriasteista. Kyseessä on elinikäinen ”vaiva”. Pahimmillaan voi aiheuttaa elinvaurioita, joka kuitenkin harvinaista.

Täältä voi lukea lisää: Mevalonaattikinaasin vajaatoiminta (MKD) ja Hyperimmunoglobulinemia D-oireyhtymä (HIDS)

Joku immuunipuolustuksen sairaus?

Olen aivan pihalla näistä, mutta toivon, että nämäkin asiat otettaisiin huomioon ja selvitettäisiin.

Jospa ei sittenkään…

Voitte kuvitella kuinka paljon toivoin, että nämä olisivat olleet vain sattumia. Jotain huonoa tuuria ja kuumetta ei olisi enää tullut. Laskin päivät ja tajusin, että maalis-huhtikuun vaihteessa olisi seuraava piikki. Me jopa katsoimme meidän laivamatkan niin, että piikki ei siihen osuisi.

Sunnuntaina Silja oli aamupäivän oma menevä itsensä. Päiväunien jälkeen hän heräsi iloisena. Huomasin kuitenkin nopeasti, että hän oli aika lämmin ja käsivarsien iho alkoi marmoroitumaan. Kuume 38,0.

Kyllä tuli äidiltä itku. Ei tätä enää voi laittaa sattumien piikkiin. Tässä on nyt jotain, mutta mitä ja missä vaiheessa niitä aletaan selvittää, on vielä auki.

Tänään Silja kävi verikokeissa. Crp 79.

Emme olisi todellakaan tätä tähän kaivanneet.

Spread the love
 • 54
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  54
  Shares

7 thoughts on “Siljan syklinen kuume

 1. Hei! En ole lukenut blogiasi ennen, enkä siis tiedä taustojanne. Mutta minkälaisessa talossa asutte? Oletteko miettineet voisko teillä olla hometta? Meillä oli tytöllä vuoden ikäisenä täysin samanlaista kuumeilua tulehdusarvoineen. Aivan täsmälleen samanlaista. En tietenkään voi olla täysin varma yhteydestä, mutta homeen paljastuttua ja meidän lähdettyä pois kotoa se päättyi. Mulle voi laittaa s-postia 😊

 2. Hei!

  Päädyin lukemaan tätä kirjoitustasi googlatessani kokemuksia syklisestä kuumeesta. Vähän päälle 1-vuotiaalla tytölläni on maaliskuusta lähtien ollut noin kuukauden välein 40 asteen kuume, joka on kestänyt 3-5 päivää ja ollut muuten täysin oireeton. Aivan siis kuin Siljalla, paitsi että tytölläni ei ole edes crp ollut koholla, kun olemme rampanneet lääkärillä verikokeissa (ja pissatesteissä) kuumeilun vuoksi. Syklistä kuumetta nyt siis epäillään ja on puhuttu mahdollisesta nielurisojen leikkaamisesta, jos kuumeilukierre jatkuu vielä syksyllä…

  Onko teillä vielä Siljan kuumeilu jatkunut? Mitä kaikkea teillä on tutkittu ja miten kuumeilun jatkuessa on tarkoitus edetä? Toivottavasti teillä olisi kuumeilut loppuneet, rankkaa tämä tällainen pienen jatkuva sairastelu.

  1. Hei.

   Meillä oli allergioiden vuoksi käynti allergiasairaalassa ja siellä ottivat erilaisia valkosolu ym kokeita ja ne kuulemma nyt poissulkisivat autoimmuunisairaudet ja lähete lähti korvapuolelle. Siellä arvioivat kitarisojen poiston tarpeen. Viimeiksi ollut kuumeessa 6vk sitten, joten nyt odotellaan jatkuuko heinäkuussa kuume. Asia siis vireillä ja katsotaan mihin suuntaan mennään.

 3. Hei,

  Ikävä kuulla, että Siljan kuumeilut ovat jatkuneet. Hyvä juttu, että teillä on poissuljettu autoimmuunisairaudet ja pääsette korvapolille.

  Meillä siis on otettu ihan vain perus verenkuva ja crp jokaisen kuumejakson yhteydessä ja leukosyytit ovat olleet niissä viitearvojen mukaiset.

  Teilläkö on puhuttu mahdollisesta kitarisojen poistosta? Meillä siis nielurisojen. Täytyy varmaan tutkia itse vielä asiaa lisää ja syksyllä vaatia tarkempia tutkimuksia, jos kuumeilu jatkuu…

 4. Hei,

  Mitä teille kuuluu ja miten asiat ovat edenneet? Vieläkö Siljalla on ollut kuumeita ja jopa leikkaus?

  Meillä tytön kuumeilut ovat jatkuneet samaan malliin ja viime viikolla pääsimme viimein jonottelun jälkeen Korvapolille. Siellä päädyttiin siihen, että keväällä olisi edessä sekä nielu- että kitarisojen poisto, jollei kuumeilut nyt jotenkin ihmeellisesti lopu sitä ennen itsestään. Meillä kuumeen sykli ei ole noin selvä kuin teillä, joten välillä ehtii jo huokaista helpotuksesta, ennen kuin kuume taas nousee.

  Toivoisin nyt vielä ennen leikkausta löytäväni kokemuksia siitä, onko kuumeet yleensä loppuneet leikkauksen jälkeen. Eli jos teillä on leikkaus jo tehty, niin olisi tosi kiva kuulla kuulumisianne. Mulle voi laittaa halutessaan myös sähköpostia suoraan. Googlailen nyt jok.tap. josko kokemuksia löytyisi muutenkin.

  Tsemppiä ja tervettä loppuvuotta!

 5. Hei, ikävä kuulla, että Siljalla on syklistä kuumetta. Pojallamme todettiin syklinen kuume noin vuosi sitten, 4-vuotiaana. On alkanut joskus 2,5 v oireet. Puhuin useasti aiemmini lääkärissä asiasta, kun hänellä oli vain korkea kuume , hengitys haisi pahalle ja CRP korkea. Jouduimme sairaala päivystykseen,melkein joka kerta, kun CRP oli niin korkea. Osasin epäiillä syklistä kuumetta, kun hänen vanhemmalla serkulle oli lapsena sama. Kävimme korvaklinikalla asian suhteen, mutta he olivat sitä mieltä, että silloin 4-vuotiaalle nielurisaleikkaus on vielä liian riskialtis. Saimme kortisoni lääkkeet, joka otetaan kerta-annos, kun kuume alkaa. Sen jälkeen kuume laskee alle vuorokaudessa ja pojan tilanne helpottuu. Meillä myös kuume huitelee 40 c asteessa ja Burana ja Panadol ei ole tarpeeksi tehokkaita lääkkeitä. Nykyään hän myös oksentaa herkästi kuumeessa. Kuumeilu on harventunut iän myötä. Kesällä ei ollut ollenkaan ja nyt saattaa olla melkein 2 klk väliä. Tsemppiä teille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *