Allergiatietous ja vinkit, Meidän arki

Mitä on osteopatia ja miten se pelasti meidän perheen?

Tämä teksti on ollut mielessä todella pitkään. Tämä on tärkeä kirjoitus, koska toivon, että ehkä tämän avulla joku muukin löytäisi avun niin kuin me.  Olen koonnut alkuun mahdollisimman tiiviin paketin mitä osteopatia on (ei ollut muuten helppo yrittää tiivistää) ja mikä tilanne osteopatialla on tällä hetkellä Suomessa. Tämän jälkeen tulee kooste siitä millä kaikella tavalla osteopatia on meidän perhettä auttanut.

Mitä on osteopatia?

Keho on yksi iso kokonaisuus, jossa kehon osat ovat yhdistetty toisiinsa mm. hermoratojen, verisuonten ja sidekalvojen kautta. Nämä kehon eri osat ovat riippuvaisia toisistaan. Esimerkiksi sydän tarvitsee toimiakseen niin verisuonia, kudoksia kuin hermoratoja. Jos yhteen kehon osaan tulee häiriö, se voi oireilla toisessa osassa, joten osteopaatti saattaa hoitaa aivan muualta kuin oirekohdasta.

Erilaiset häiriötekijät kehossa horjuttavat kehon tasapainoa. Kehon tasapaino on tärkeä, jotta kehon oma itsesäätelyn (itsesäätely- ja korjaamis) mekanismi pitää kehon toimintakykyisenä. Erilaiset häiriöt kehossa ovat erilaisten traumojen aiheuttamia. Häiriön hoito on pohjimmiltaan trauman purkua. Trauma on fyysinen, psyykkinen, henkinen ja tunteellinen.

Keholla on kyky parantaa itseään. Lääkäri voi kipsata murtuneen jalan, mutta keho itse parantaa murtuman. Osteopatialla voidaan vahvistaa tätä kehon itseparannuskykyä.

Osteopatia pyrkii tuomaan uudenlaista lääketieteellistä ajattelua tarjoamalla kokonaisvaltaista kehonhoitoa. Se painottaa tuki- ja liikuntaelimistön tärkeyttä terveyden säilymisessä, sairauksien ennaltaehkäisyssä sekä sairauksien diagnosoinnissa ja hoidossa. Osteopatia pyrkii näkemään kehon psyykkisenä, henkisenä ja fyysisenä kokonaisuutena, jossa tunteet ovat olennainen osa.

Suomessa

Osteopatia on Suomessa vielä melko uusi tieteenlaji ja tutkimuksia ei ole vielä kovinkaan paljon tehty. Osteopatia on Valviran eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston hyväksymä (1994) laillistettu hoitomuoto Suomessa. Osteopatialla on vielä Suomessa ikävän vähän yhteistyötä lääkäreiden kanssa, sillä lääkäreillä ei vielä ole tarpeeksi tietoa osteopatiasta. Osteopatia sekoitetaan Suomessa liian herkästi uskomushoitoihin, vaikka asia ei näin ole.

Monissa maissa kuten Yhdysvalloissa ja Venäjällä osteopaatit ovat aina myös lääkäreitä. Euroopassa osteopatia on monessa valtiossa osa perusterveydenhuoltoa. Osteopaatille pääsee kyseisissä maissa myös lääkärinl ähetteellä ja osteopatia kuuluu maan sairauskorvauksen piiriin.

Osteopaatiksi voi opiskella Suomessa ammattikorkeakoulussa ja osteopaattikoulu Atlaksessa. Atlaksessa suuntaudutaan klassiseen osteopatiaan.

Miten osteopatia on auttanut meidän perhettä?

Ensimmäisen kosketuksen olemme saaneet osteopatiaan lääkärin vastaanotolla, kun Oliver oli puolivuotias. En ollut tuolloin kuullut koko osteopatiasta ja katsoin melkoisen ihmetellen mitä lääkäri lapselle teki. Asiahan näyttää siltä, että mitään ei tehtäisi. Lapsesta pidettiin hellästi hieman päästä kiinni. En muodostanut asiaan enempää mielipidettä tuolloin. Kun Oliverin korvatulehdukset alkoivat, käytin poikaa samalla lääkärillä ja aina korvatulehduksesta johtuva kipu tuntui ”mystisesti” katoavan vastaanoton jälkeen.

Raskausaika

Iskias

Seuraavan kerran osteopatia tuli eteeni, kun odotin toista lastamme. Alkuraskaus oli mennyt sängyn pohjalla oksentaen ja kun pahoinvointi hieman alkoi helpottaa, en enää meinannut päästä kävelemään, koska iskias oli iskenyt pakaraani kiinni. Tutkailin nettiä ja tuskailin mihin mennä. Fysioterapia? Hieronta? Akupunktio? Osteopatia? Päädyin suosituksesta osteopaatin vastaanotolle. Hän on klassisen osteopaatti koulutuksen käynyt osteopaatti, jolla on myös jäsenkorjaajan ammatti.

Olo oli melko utopinen, kun seisoin selkä häneen päin ja kosketus oli erittäin hellä ja silti jotain tuntui tapahtuvan koko kehossa. Tuntui, että lantiotani olisi siirretty kymmenen senttiä toiseen suuntaan. Samalla huomasin, että painopiste muuttui niin, että seisoin tasaisemmin kummallakin jalalla. Käynnin jälkeen minua varoitettiin, että kivut voivat olla kovempia, koska keho alkaa korjata itseään ja se saattaa tehdä kipeää, mutta pian asia korjaantuisi. Näin kävi. Kävin koko raskauden tiivisti vastaanotolla. Kiitos ostopaattini pystyin liikkumaan melko kivuttomasta raskausajan.

Perätila

Silja viihtyi melko pitkään perätilassa ja asia alkoi raskausviikolla 32 jo vähän ahdistaa. Istuin jälleen vastaanotolla ja kerroin, että neiti istuskelee mahassa. Osteopaatti lohdutti, että tähän asiaan voidaan yrittää vaikuttaa. Kun keho, kohtu ja lantio saadaan hyvään asentoon, lapsen on helpompi kääntyä. Joskus vauvat saattavat olla perätilassa ihan vain sen takia, että äidin kehossa on erilaisia häiriötiloja (jumeja ym.), jotka vaikuttavat siihen, että vauvan ei ole hyvä olla pää alaspäin. Minua rauhoiteltiin, että vauva ei käänny siinä hoitopöydällä eikä toimenpide ole millään tavalla vaarallinen, koska vauvaa ei millään tavalla aleta väkisin runnomaan oikeaan asentoon. Kun keho olisi hyvässä tasapainossa, vauva kääntyisi itse parin seuraavan päivän aikana. Makasin pöydällä ja osteopaatti jälleen kerran erittäin hellällä kosketuksella teki jotain keholleni. Meni kaksi päivää ja tunsin, kun neiti kiepsahti pää alaspäin.

Nikama

Yksi isoimmista asioista, mitä osteopaatti on tehnyt keholleni, oli löytää pois paikaltaan ollut nikama. Kyseessä oli toinen käyntikerta ja osteopaatti kyseli mitä keholleni on tapahtunut nuoruudessani. Muistelin ja kerroin, että isoin juttu oli, kun tipuin 14 -vuotiaana pahasti hevosen selästä. Hän oli löytänyt minulta nikaman, joka ei ollut omalla paikallaan. Olin ällikällä lyöty. Miten tätä ei ole huomattu? Olen käynyt teini-iässä neurologilla ja pääni ja tietääkseni myös niskani on kuvattu sekä myöhemmin tehty koko selän MRI. Syynä käynteihin olivat kehoni täysin mystiset puutumiset. Yhtäkkiä esimerkiksi nenän pääni tai kielestä yksi kohta tai sormeni puutuivat. Syytä tälle ei löytynyt. Osteopaatti sai kehoni toimimaan niin, että nikama palautui paikoilleen. Siihen jäi minua 15 vuotta vaivanneet puutumiset. Pakko se oli jo uskoa, että tämä tosiaan toimii.

Synnytys

Raskausviikkoja oli 38+5, kun istuin taas vastaanotolla. Tällä kertaa olin erittäin kypsänä raskauteen ja jatkuviin supisteluhin (supisteluita oli ollut viikosta 29 lähtien ja olin saanut kortisonitkin, kun näytti, että vauva syntyy. No eipä syntynyt vaan vauva kölli tyytyväisenä mahassa). Koska viikkoja oli jo hyvin, osteopaatti kertoi, että keholle voidaan antaa merkkejä, että synnytys saisi alkaa käynnistymään. Taas kerran kehoa ohjattaisiin sellaiseen tilaan, että synnytyksen olisi hyvä käynnistyä. Synnytys ei käynnistyisi siinä hetkessä, vaan tavoitteena oli, että parin päivän sisään alkaisi jotain tapahtua. Klo 11 lähdin vastaanotolta. Klo 17 alkoi tulla enemmän supisteluita ja seuraavana päivänä saimmekin jo mennä Kätilöopistolle.

Korvatulehdukset

En tiedä miten olisimme selvinneet kuluneesta vuodesta ilman osteopatiaa. Kuten blogia lukeneet tietävät, meidän perhettä on vaivannut korvatulehduskierteet. Oliverilla on ollut niitä erittäin paljon ja Silja kerkesi, ennen kuin täytti puoli vuotta, sairastaa kolme korvatulehdusta. Tässä näkee konkreettisimmin avun mitä meidän lapset ovat osteopatiasta saaneet. Kun esimerkiksi Oliverilla on alkanut korvatulehdus yöllä, olen varannut Pikkujätistä samana yönä ajan korvalääkärille ja aamulla laittanut meidän osteopaatille viestiä. Osteopaatti on aina meille jostain taikonut pika-ajan. Korvalääkäri on todennut korvatulehduksen ja tämän jälkeen osteopaatti on saanut kehon paranemaan. Oliver ei voi clostridium historiansa takia syödä antibiootteja, joten osteopatia on ollut pelastus. Oliver on saanut suoran helpotuksen osteopaatin käynneillä korvatulehduksesta johtuviin kipuihin. Hoidon aikana pystyy näkemään kuinka pojan olo helpottuu. Häneltä on päässyt huokaisu ja kipua ei ole enää ollut. Kolmen päivän päästä olemme menneet taas korvalääkärille, joka on aina ihmetellyt miten märkivä korvatulehdus on voinut poistua kokonaan näin lyhyessä ajassa.

Samanlaisen tarinan voin kertoa Siljasta. Silja ei tietenkään osaa puhua, mutta helpotuksen on saanut huomata.  Ensin olemme valvoneet yön itkevän lapsen kanssa, jolle korvalääkäri on diagnosoinut märkivät korvat.  Ja, kun olemme käyneet osteopaatilla, on lapsi nukkunut kahdeksan tuntia seuraavana yönä.

Rintaraivareiden loppu

Äitini sai todistaa osteopatian voiman. Siljan ensimmäisen korvatulehduksen jälkeen meille jäi vaivaksi rintaraivarit. Aikani katsoin vauvaa, joka imi muutaman imaisun ja tämän jälkeen alkoi itkeä. Koko syöminen oli tätä. Neuvolan neuvot olivat, että kuuluu ikään (ikää oli tuolloin noin kolme kuukautta). En niellyt tätä selitystä. Varasin ajan osteopaatille. Istuin odotusaulassa äitini kanssa ja yritin imettää. Tuskaa, itkua, hikeä ja turhautumista. 45minuutin jälkeen tulin vastaanotolta ja istuin imettämään odotushuoneen penkille. Silja söi. Söi rauhallisesti, tyytyväisesti ja pitkään. Äitini leuka oli pudota lattiaan. Korvatulehdus oli ilmeisesti saanut jumeja aikaan kallonpohjaan, joka saatiin korjattua vastaanotolla. Siihen jäivät meidän rintaraivarit.

Tässä muutamat esimerkit mistä me olemme saaneet apua. Lisääkin olisi kerrottavaa vaikka kuinka paljon, mutta tekstistä tulisi tuhottaman pitkä, jos kaikki kertoisin. Kysymyksiä saa toki esittää.

Lopuksi

Kukin osteopaatti painottaa eri tekniikoita. On tärkeää löytää itselle tai perheelle juuri sopiva osteopaatti, jotta yhteistyö sujuu parhaiten. Tarvittaessa kannattaa tutustua eri tekniikoihin painottaviin osteopaatteihin.

Tästä on tärkeä puhua ja suositella. Uskon ja toivon, että tulevaisuudessa osteopatia on isommassa roolissa Suomen terveydenhuollossa. Kokeilkaa ihmeessä. Voin suositella erittäin lämpimästi osteopatiaa lasten ongelmiin kuten korvatulehduksiin ja vatsavaivoihin (mutta myös niin moneen muuhun).

Lähteet

Valon huoneet. Klassinen osteopatia.
Osteopaattiliitto. Perusperiaatteet.
Osteopaattiliitto. Historia.
Osteopaatti D.O. Kari Pokki.

 

Seuraa blogia ja meidän elämää Lapsen tyhjä lautanen Facebook sivuilla tai Instagramissa lapsen_tyhja_lautanen

Spread the love
 • 407
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  407
  Shares

5 thoughts on “Mitä on osteopatia ja miten se pelasti meidän perheen?

   1. Kiitos todella hyvästä kirjoituksesta ja muutenkin erinomaisesta blogista! Saanko kysyä, kuka teidän osteopaatti on/missä hän pitää vastaanottoa? Täällä tarvittaisiin apua vastaaviin korvahaasteisiin.

    Kiitos tuhannesti avusta jo nyt!

 1. Hyvä postaus, kiitos! Meidän osteopaatti taitaa kans edustaa tuota biodynaamista suuntausta. Ollaan kyllä saatu apua moneen! Yksi mielenkiintoisimmista on ollut apu vauvan liian pitkään kakkausväliin. En ollut tiennyt, että sitäkin voi fiksata!

  1. Sitä saa yllättyä monesti millaisiin vaivoihin sitä voikaan löytää apua osteopatiasta. Olen niin monta kertaa yllättynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *