Meidän arki

Matkustamisen vaikeus

Facebook täyttyy erilaisista ihanista lomakuvista, matkatoimistojen mainoksia ilmestyy eteen, läheiset ilmoittavat ekstemporee matkoistaan jne. On talviloman aika.

Meiltä kestää 15minuuttia Helsinki-Vantaan lentokentälle ja 30minuuttia satamaan. Rakastan matkailua. Mikä siis estää meitä varaamasta matkaa ja lähteä etelän lämpöön? No allergiat. Kuulostaako oudolta ja epäuskottavalta?

Kuvittelin ennen esikoisen syntymää, että meidän matkailu vähenee, mutta eihän se kokonaan lopu. Kyllähän pienten lasten kanssa pystyy tekemään reissuja vaikkapa all inclusive hotelleihin.

Me olemme tehneet neljän vuoden aikana yhden matkan etelään. Oliver oli tuolloin reilu vuoden. Imetin edelleen. Hänelle sopi muutamat valmispiltit, joten meillä oli 13 kg:a pilttipurkkeja mukana ja paketillinen saksanhirveä. Matka jännitti, mutta se oli ihana. Ihana irtiotto arjesta. Enpä olisi uskonut, että seuraavaa matkaa perheenä saamme odotella vuosia.

Miksi tämä on niin vaikeaa?

Olemme pitkään haaveilleet ulkomaan matkasta. Kunnon monen päivän irtiotto tästä kaaoksesta olisi enemmän kuin tervetullut. Ei menoja eikä kiirettä. Olisin valmis maksamaan siitä, että voisimme olla auringossa poistumatta hotellin alueelta. Kunhan joku muu siivoaisi ja tekisi ruoan.

Totuus taitaa kuitenkin olla se, että tämä on lähes mahdotonta meille. Kaksi moniallergista lasta. Joudumme punnitsemaan tulisiko reissusta enemmän rasite kuin ilon tuottaja.

Meidän tulee miettiä seuraavia asioita:

 • Ruokien kuljetus. Ainakin lasten liha olisi pakko kuljettaa mukaan eli saksanhirvi. Se olisi periaatteessa mahdollista, kun ensin selvittäisimme saisimmeko ottaa ne matkustamoon mukaan. Jos laittaisimme lihan ruumaan ja matkalaukku katoisi, olisi edessä katastrofi. Saksanhirveä ei ole kovin helppo lähteä etsimään vieraassa maassa.
 • Oliverin muut ruoat. Oliverille sopii esimerkiksi gluteenittomat tuotteet ja muutama kasvis. Pitäisi selvittää hotellista onko heidän mahdollista tehdä Oliverille siellä edes osa ruoasta vai pitäisikö meidän ottaa Suomesta ruoka-aineita mukaan. Tai sitten selvittää onko lähellä supermarkettaja.
 • Miksi emme tee vain ruokaa paikan päällä? Teen kotona kolme eri ruokaa. Vihaan nykyään ruoan laittoa. Minä kaipaan siitä lomaa. En halua maksaa siitä, että tekisin näitä samoja sapuskoja tuhannen kilometrin päässä. Ala siinä sitten raahata raastimet ym. mukaan.
 • Jos Oliverille ei hotelli pystyisi tuottamaan ruokaa, emme me vanhemmatkaan kehtaisi mennä ravintolaan syömään. Neljävuotias ei asiaa sulattaisi, kun olemme kotimaissa pystyneet yhdessä käymään ravintoloissa.
 • Pitää selvittää ja varmistaa, että hotellihuoneessa on pakastin ja jääkaappi sekä ruoanlaitto mahdollisuus. Siljalla on sen verran minimalistinen ruokavalio, että siihen ei pysty kukaan hotelli.
 • Pitää selvittää millaiset lääkärin palvelut on lähellä. Jos lapsi saa isomman reaktion, on lääkäri oltava lähellä. Lisäksi meidän lapset sairastavat niin paljoa, että tämä on oleellinen asia.
 • Mitä jos kävisi vahinko kielimuurin vuoksi? Tämä on iso stressin aihe. Esimerkiksi piilonimet ym. voivat olla haasteellisia selvittää.
 • Jos on pidempi lentomatka, tulee selvittää voiko itse tuoda koneeseen eväitä/ruokaa lapsille. Miten tämän tarjoilut ja lämmitykset ym.
 • Selvitä voiko kesäkurpitsaa saada läheltä. Valitse hotelli sen mukaan.
 • Lääkkeiden ja lisäravinteiden vieminen on oma prosessinsa. Todistuksia tarvitaan ja pakkaamiseen tulee kiinnittää huomiota.

Kuten huomaatte, lista on pitkä. Se ei ole mahdoton, mutta riskitekijöitä on paljon. Tuottaisiko meidän matkustaminen liikaa stressiä?

Kotimaan matkailu

Me emme ole kotimaassa matkaillut vuoteen muuta kuin mökille. Kotimaassa matkailukin vaatii jo etukäteen suunnittelua. Varmista, että hotellilla on mahdollisuus säilyttää jossain lasten ruoat. Jos haaveilee käyvänsä ravintolassa syömässä, ei sitä voi summamutikassa valita. Selvität etukäteen mihin voitte mennä, että Oliverille on myös ruokaa. Roudaat samalla Siljalle omat eväät aina ja koko ajan mukana.

Vuosi sitten kävimme Ruotsin risteilyllä ja se oli onnistunut. Sekin vaati aika paljon valmisteluita, mutta se reissu meni hyvin. Voi olla, että risteily on ainoa realistinen matkakohde tällä hetkellä mihin meidän perhe voisi mennä. Meidän laivareissusta voit muuten lukea täältä.

En halua myöntää

Haaveilen jatkuvasti etelän matkasta. Välillä haaveilu on aivan utopista. Vuosi sitten ajattelimme, että nyt ei voida mennä, mutta jos loppuvuodesta lasten allergiat olisivat helpottaneet, olisimme voineet mennä useammaksi viikoksi ulkomaille. Olemmehan sen ansainneet. Kuinka naurettava ajatus se oli. Puolessa vuodessa tämä olisi helpottanut niin paljon? Hah! Mutta se on haaveilua ja toivoa paremmasta.

Olen paljon katsellut Kreetan matkoja tälle keväälle. En halua myöntää, että se ei ole nyt mahdollista. En halua! Haluan pitää kiinni teoreettisesta mahdollisuudesta lähteä reissuun. Totuus on kuitenkin, että risteily on ainoa realistinen matkakohde. Haluaisin kuitenkin pidemmän irtioton kuin kaksi päivää.

Ranskalaiset

Matkailu on teoriassa mahdollista, mutta käytännössä se veisi meiltä enemmän voimia kuin antaisi. Se ottaa todella paljon päähän. Tämäkin asia on näin vaikea meille. Muut voivat mielijohteesta varata hotellin kotimaassa, ottaa äkkilähdön etelään tai lähteä Tallinnaan. He voivat valita mielitekojen mukaan ravintolan mihin mennä. Heidän ei tarvitse roudata monta kiloa eväitä mukaan ja miettiä miten säilyttää ne. Heidän ei tarvitse ravintolassa kysyä jokaisesta ruoka-aineesta mitä se sisältää. He voivat tarjota lapselle jäätelöä jäätelökioskista. Myönnän, että olen kateellinen teille, jotka pystytte tekemään noita asioita.

Ehkä mekin voimme sitten lähteä reissuun, kun lapsille sopii ranskalaiset. Niitä saa kaikkialta. Jos ne siis tulevat koskaan sopimaan näille.

Ja jos siellä tuli joku idea mikä matka meille voisi sopia, niin saa laittaa vinkkiä.

Spread the love
 • 27
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  27
  Shares

4 thoughts on “Matkustamisen vaikeus

 1. Huh, onpa hurja lista!
  Tässä esikoistani odottaessa olen toki miettinyt, miten matkustaminen tulee muuttumaan, mutta en ole ajatellut tällaista näkökantaa, että allergiatkin voivat haitata elämää näin pahasti. Onko teille annettu millaisia tulevaisuuden näkymiä eli voisivatko jotkin allergioista helpottaa kasvun myötä?
  Toivon, että pääset joskus taas kaipaamallesi aurinkolomalle <3

  1. Todennäköitä on, että jollain tavalla niiden pitäisi helpottaa. Millon ja kuinka paljon ei kukaan osaa sanoa. 3 vuotiaana on yleinen ajankohta, kun allergiat saattavat helpottaa. Meillä se ei pitänyt esikoisen kohdalla paikkansa, joten en jaksa uskoa, että ihmeparantumista tapahtuisi kuopuksen kanssa. Mutta näillä mennään ja toivotaan, että asiat paranisi. Ehkä joskus vielä pääsisimme lomalle aurinkoon <3

 2. Niin voin samaistua tuohon, että olen myös kateellinen kun muut voi hetken mielijohteesta tehdä mitä haluaa ja tarjota lapsilleen just sitä mitä sillä hetkellä tekee mieli.
  Meillä ei ole aivan noin paljon rajoituksia pojalla, eikä esim. Anafylaksiaa joten olemme tehneet pojan (2v) kanssa jo 2 ulkomaanmatkaa, sekä käyneet kotimaassa hotelleissa.
  Mutta välillä ja toisinaan useamminkin tulee epätoivoinen olo, että saanko koskaan tarjota lapselleni just sitä mitä sillä sattuu tekemään mieli ja että kuinka helppoa joku päivä ois voida tehdä ruoka ostokset niin, ettei tarvis miettiä mitään rajoitteita. Siinä yks isoin unelma, että nuo allergia asiat paranee. Kyllä nuita allergioita sitten vihaa.

  Ja hyvä, ettet ole luopunut tuosta ulkomaanmatka haaveesta. Eläkå luovutakaan, unelmat kantaa!

  1. Aivan varmasti jo yksittäisetkin allergiat vaikuttavat moneen asiaan. En osaa edes kuvitella millaista olisi käydä kaupassa kuin normaalit ihmiset 😀 Ilman, että joka purnukkaa tarvitsisi lukea. Tai voisi tilata lapselle sieltä lasten menusta sitä mitä lapsi toivoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *