Meidän arki

Kun äiti ei syö lapsen vuoksi (imetysdieetti)

Mitä tarkoittaa imetysdieetti?

Imetysdieetti tarkoittaa dieettiä, jossa imettävä äiti rajoittaa omaa ruokavaliota lapsen allergioiden vuoksi. Imetysdieetissä äiti voi joutua rajaamaan omasta ruokavaliosta vain yhden ruoka-aineen tai pahimmassa tapauksessa äiti syö vain muutamaa eri ruoka-ainetta. Imetysdieetin tukena olisi aina hyvä olla lääkäri ja/tai ravitsemusterapeutti. Lisää imetysdieetistä voi lukea allergialasten sivuilta: http://www.allergialapset.fi/imetysdieetti/

Kun ei voi syödä juuri mitään

Olen joutunut tiukalle imetysdieetille Siljan ollessa noin viisi viikkoa. Aloitin poistamalla yleisimmät allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet: lehmänmaidon, kananmunan, soijan, naudan ja gluteenin. Muutoksen näki viikossa. Iho parani ja tuntien itkeminen loppui.

Myöhemmin jouduin hidastuneen kasvun ja vetisten sekä vihreiden ulosteiden vuoksi laajentamaan entisestään imetysdieettiä. Nyt olen syönyt viimeiset neljä kuukautta: kanaa, possua, riistaa, lohta, riisiä, kookosta, omenoita, hunajamelonia, parsakaalia, kurkkua, mulperinmarjoja ja Sirkus aakkosia. Siljan tarinan voi lukea: http://www.lapsentyhjalautanen.fi/uncategorized/siljan-tarina/

”Imetysdieetti onkin vaativaa tasapainoilua ja vaatii paljon tietämystä ravitsemuksesta, lapsen oireiden seurantaa, lääkäri- ja ravitsemusterapeuttikäyntejä sekä vertaistukea.” (lainattu allergialasten sivuilta).

 

Imetysdieetti

Onko tässä mitään järkeä?

Se kuinka vahvasti Silja reagoi minun syömisiin tuli yllätyksenä. Oliver ei koskaan reagoinut minun maidon kautta juuri millekään ruoka-aineelle. Tie ei ole ollut helppo. Olemme joutuneet punnitsemaan paljon asioita. Kuinka tärkeää imettäminen on vauvalle ja kuinka tärkeää se on minulle itselleni? Kuinka paljon Silja hyötyy rintamaidosta? Voisiko Siljasta tulla oireeton korvikkeella? Haluanko viedä Siljan maitoaltistukseen? Mitä, jos mikään korvike ei olisi sopiva Siljalle? Pystyisinkö minä tiukkaan imetysdieettiin? Onko siinä mitään järkeä?

”Miksi et vain lopeta imettämistä?” Tämä kysymys on esitetty hyvin monta kertaa. Olisipa se niin yksinkertaista. Suomesta ei saa korviketta, jossa ei olisi lehmänmaitoa, soijaa tai maissia. Kaikkiin näihin Silja reagoi jo minun maitoni kautta. Olen kuullut, että joillekin sopisi korvikkeessa oleva ainesosa, vaikka oireita tulisi äidinmaidon kautta.

Haluaisinko kuitenkaan ottaa riskiä? Montako korviketta joutuisimme kokeilemaan ennen kuin sopiva löytyisi, jos löytyisi? Kelaa varten tulisi myös käydä maitoaltistuksessa. Siihen en halunnut Siljaa viedä, jos ei olisi aivan pakko. Päätin jatkaa imettämistä ja päätin, että pystyn pitämään tiukkaa imetysdieettiä. Tämä oli meidän perheen ratkaisu. Ratkaisu, jota olemme pohtineet paljon.

Uusi elämäntapa

Tämä on ollut oikeastaan täysin uusi elämäntapa. Tuntui aluksi todella vaikealta olla ilman maitoa, munaa, soijaa, nautaa ja gluteenia. Tuntui, että ei kukaan pystyisi elämään ilman noin keskeisiä ruoka-aineita. Lopetin samaan aikaan myös yleisimmät ilmavaivoja aiheuttavat ruoka-aineet ja yksi vaikeimmista asioista oli kahvi. Nopeasti sitä kuitenkin tottui ja löysi korvaavia ruoka-aineita. On kaurakermaa, kookosmaitoa, gluteenittomia leipiä ja pastoja, vegaanisia juustoja ym. Alkoi tuntua, että kyllä tähän pystyy. Ja samalla huomasin, että oma vatsani voi paremmin.

Kun äiti ei syö

Mutta Siljan kaikki oireet eivät vielä kadonneet. Seuraavaksi ruokavaliota karsittiin todella rankalla kädellä, kun Silja oli puolivuotias. Ja parin viikon sisään lapseni loputkin oireet katosivat. Kasvu alkoi myös parantua. Lapsi kasvaa ja äiti laihtuu. Äiti kuihtuu, hiukset tippuvat ja energiataso laskee.

Vieläkin mietin välillä, että onko tämä oikea ratkaisu? Mutta sitten katson meidän yhdeksän kuukauden ikäistä ilopilleriä, joka ei enää itke mahaansa, iho on suurimmaksi osaksi hyvä ja hän kasvaa ja kehittyy hienosti. Uskon, että me teimme meidän perheelle oikean ratkaisun (vaikka äiti nyt kärsiikin hetken).

Imetysdieetti
9kk ikäisen vauvan imettäminen on oikea ”nautinto”

Imetysdieettirauha

Toivoisin niille perheille, jotka ovat päätyneet ratkaisussaan imetysdieettiin, että heille annettaisiin rauha. Ei kyseenalaistettaisiin tai päiviteltäisi asiaa. Ratkaisu ei todennäköisesti ole ollut kenellekään helppo. Arki ei ole helppoa. Jaksaminen ja omat voimat ovat koetuksella. Jokainen haluaa tehdä omalle lapselleen parhaan ratkaisun. Imetti tai vaihtoi korvikkeelle, kaikki ratkaisut ovat parhaita juuri sille perheelle.

Haasteita

Imetysdieetillä on ollut paljon vaikutusta meidän arkeen. Uusia reseptejä on etsitty ja keksitty itse. Mielikuvitus on ollut kovilla, kun pääasiassa syön lihaa, riisiä ja omenoita. Olen saanut jo yliannostuksen kanasta ja kookoksesta. Riista ja lohi sopivat, mutta hinta on melko suolainen. Riisi on yleisin ruoka-aine mitä syön. On riisipastaa, riisikermaa, riisijauhoista tehtyjä lettuja ja perinteistä riisiä. Riisi ei ikävä kyllä ole kovin ravintorikas vilja. Ylimääräistä energiaa ei ole kovin paljoa. Minun lisäravitsemuksen on hoitanut ravitsemusneuvoja.

Ulkona syöminen on haastavaa. Joissakin paikoissa se onnistuu paremmin kuin toisissa. Joskus sitä vain repsahtaa. Tekee vain niin paljon mieli jotain tai sitten on kova nälkä ja lähellä ei ole sopivaa syötävää. Pienet repsahdukset eivät onneksi näy Siljassa kovin herkästi. Isommat voivat näkyä hetkellisesti. Retkahduksesta seuraa aina katumus. Miksi piti sortua ja missä on itsehillintä? Mutta kaikki me olemme vain ihmisiä. Välillä asiaa vaikeuttaa miehen syömät ruoat. Ei ole helppoa syödä päivästä toiseen sitä samaa kanaa ja riisiä, kun toinen voi vieressä syödä vapaasti mitä vain.

Loppu häämöttää

Olemme sopineet, että lopetan imettämisen toukokuussa, kun Silja täyttää vuoden. Tätä varten on tehty ravitsemussuunnitelma, johon kuuluu ruoka-aineita ja ravitsemuslisiä, mitkä olisi hyvä mennä Siljalla ennen imetyksen loppumista.

Toisaltaan odotan toukokuuta todella paljon ja toisaltaan tulee haikeus. Silja on todennäköisesti meidän viimeinen vauva, joten imetys on sitten siinä. Mutta samalla odotan, että voin syödä mitä haluan. Aion syödä puoli kiloa suklaata ja huuhtelen sen alas litralla kahvia. Lisukkeeksi otan vähän ranskalaisia ja pizzaa. Juon lasin viiniä ja syön juustoja. Menen ravintolaan ja tilaan ison naudanlihapihvin.

Uskon kuitenkin myös, että tästä dieetistä tulee jäämään meidän elämään tiettyjä asioita. Vehnää minulla ei ole ikävä. Olen oppinut leipomaan maittavia gluteenittomia ja maidottomia leivonnaisia. On myös helpompaa syödä samoja pastoja Oliverin kanssa.

Tiede sanoo, että hölynpölyä

Imetysdieetissä on yksi hankala piirre. Vielä ei ole pystytty todistamaan, että äidinmaidon kautta erittyisi ruoka-aineita lapseen. Tämän vuoksi on olemassa runsaasti hoitohenkilöstöä, jotka eivät usko imetysdieettiin. Äidin ratkaisua voidaan väheksyä ja kyseenalaistaa. Tämä on, kuin märkä rätti päin kasvoja. Niin monet äidit ovat nähneet omin silmin muutoksen vauvassa imetysdieetin avulla.

Tuntuu täysin käsittämättömältä, kun joku tulee sanomaan, että asia ei voi pitää paikkansa. Kysyin eräässä allergiatapahtumassa allergialääkäriltä, miksi kaikki eivät usko imetysdieettiin. Vastaus oli, että asiaa ei ole voitu vielä todistaa, koska ruoan proteiini pilkkoutuu niin pieneksi rintamaidossa. Ehkä (toivottavasti) tulevaisuudessa laitteisto kehittyy tarpeeksi, jotta tämäkin asia saa tieteelliset todisteet. Kukaan ei huvikseen ja omaksi ilokseen karsi ruoka-aineita itseltään vauvan oireiden vuoksi.

Imetysdieetti

 

P.s nyt meidän allergia-arkea ja blogia voi seurata myös Instragramissa: lapsen_tyhja_lautanen. Tervetuloa seuraamaan.

 

Spread the love
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares
Tagged , , ,

3 thoughts on “Kun äiti ei syö lapsen vuoksi (imetysdieetti)

 1. Kovin tuttuja juttuja esikoisen vauvavuodelta! Toivon kovasti, ettei mun tämän kuopus-vauvan kanssa tarvitse ryhtyä imetysdieetille, vaikka niinkuin kirjoititkin, siihen kyllä tottuu. Kovasti tsemppiä teille! ♥♥

  1. Toivon kovasti, että ei tarvitse! Vaikka tähän tottuu, niin onhan tämä ihan syvältä. Olitko kauan imetysdieetillä esikoisen kanssa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *