Allergiatietous ja vinkit

Vauvan itkuisuus. Ilmavaivat, refluksi vai allergiaa?

Vauvan itkuisuus

Tässä on kerrottu vauvan itkuisuudesta: sen syistä ja tavoista helpottaa. Vauvan itkuisuus, joka on ”koliikkimaista”, saattaa viestiä kolmesta yleisestä ongelmasta: ilmavaivoista, refluksista tai allergiasta.

Yleensä vauva elää syntymän jälkeen kaksi viikkoa ”syntymän jälkeistä horrosta” eli syö ja nukkuu. Kahden viikon iässä tapahtuu herääminen tähän maailmaan ja ärsykkeisiin. Tuolloin lisääntyy yleensä vauvan itkuisuus. Vauva viestii itkullaan, mutta useiden tuntien itkeminen (yhteen menoon tai erikseen), voi viestiä ongelmasta.

Tärkeintä on osata erottaa syy itkun takana. Ensimmäisenä täytyy vauvan tarpeet olla tyydytetty. Muistathan, että vaikka tilanne nyt tuntuu toivottomalta, helpotuskeinoja on mahdollista löytää.

Ensimmäiset viikot imetyt vauvat tilaavat maitoa ja voivat kirjaimellisesti asua rinnalla. Jos vauva rauhoittuu rinnalla olemiseen, anna hänen olla siinä mahdollisimman paljon. Vaihe kyllä helpottaa. Varsinkin iltatankkaukset ovat yleisiä, jolloin vauva voi olla esim 20-24 rinnalla. Välillä torkahtaen ja sitten taas syöden.

Kolme yleistä syytä vauvan itkuisuuteen ovat ilmavaivat, refluksi ja allergiat.

1. Ilmavaivat

Ilmavaivat ovat hyvin yleisiä vauvoilla. Vauvojen liikkuminen on alkuun hyvin vähäistä, joten ilma ei pääse helposti liikkumaan suolistossa. Suurin osa vauvoista kärsii jonkun asteisista ilmavaivoista.

Oireet:

 • Ilmavaivoista kärsivä vauva voi olla itkuinen ympäri vuorokauden tai sitten itkeminen voi olla ita- ja yöpainotteista.
 • Vauva kipristelee mahaansa ja vauvan maha voi tuntua pullealta ja pinkeältä. Vauva voi myös aristaa vatsaansa.
 • Vihertävä uloste voi olla oire ilmakkaasta suolistosta.

Helpota:

Parasta olisi että vauvan mahaan ei alunperinkään päätyisi suuria määriä ilmaa.
Näin estät ylimääräisen ilman joutumisen vauvan suolistoon:

 •  Jos vauva on korvikkeella ja kärsii kovista ilmavaivoista, korviketta voi olla hyvä jossain vaiheessa kokeilla vaihtaa.
 •  Pullovauvoille, jotka hotkivat maitoa herkästi, voi apua olla hidasvirtauksellisista pulloista (tiesithän, että tutin reiän koon näet tutissa olevasta numerosta. Nolla on pienin). Jotkut ovat saaneet apua koliikkipulloista, joissa on venttiili hidastamassa maidon virtausta.
 • Vauvantahtiseen pulloruokintaan voi tutustua imetystuen sivuilla: Vauvantahtinen pulloruokinta
 • Imetetyt vauvat: jos äiti kärsii suihkutisseistä eli maitoa tulee erittäin runsaasti, jopa suihkuamalla, on hyvä yrittää suihkuamista hillitä. Mahdollisimman takakenossa oleva imetysasento voi auttaa. Äiti voi myös pumpata ennen imetystä pahimmat pingotukset pois (ei kuitenkaan saa pumppata runsaasti, sillä se vain lisää maidontuloa). Maidontuloa voi hillitä myös imettämällä perättäisinä kertoina samasta rinnasta. Lohdutukseksi monella tasoittuu maidon tulo parin kuukauden jälkeen.
 • Imuote. Kannattaa varmistaa vielä esimerkiksi neuvolasta tai muulta ammattilaiselta, että imuote on hyvä.
 • Rintakumin käyttö voi myös lisätä ilman päätymistä mahaan.
 • Ruokavalio. Jos kaalit, herneet ym herkästi turvottavat aikuisen mahaa, niin yhtälailla äidin nauttimat kaasua lisäävät ruoka-aineet tuovat herkästi ylimääräistä ilmaa vauvan mahaan. Ruokavalion karsiminen kaasua lisäävistä ruoka-aineista on tuonut monelle helpotusta. Tässä ei ole kyse allergioista. Usein äiti pystyy jo parin kuukauden sisällä lisäämään poistettuja ruokia takaisin omaan ruokavalioon.

Yleisimmät mahavaivoja lisäävät ruoat ovat:

Kaalit, herneet

Kahvi

Suklaa

Ruisleipä

Hiilihapolliset juomat

Sipuli

Aspartaami

Voimakkaat mausteet

 • Ja muista (yösyöttöä lainatakseni) röyhtäytä, röyhtäytä ja röyhtäytä. Tämä on erittäin olennaista vauvan hoidossa, jos kyseessä itkuinen vauva. Osa vauvoista röyhtäisee paremmin kuin toiset. Iän myötä tämä usein helpottaa. Perinteinen röyhtäytysasento on, että vauva nojaa vanhemman rintaa vasten. Pieni taputtelu pyllylle/selälle voi auttaa. Joskus röyhtäyksen voi saada tulemaan, kun heijaa itseään samalla pienesti edestakaisin. Toinen tapa on yrittää röyhtäyttää vauvaa niin, että otat vauvan selän sinun rintaa vasten ja siinä pienesti hytkyt.

Mitä voi sitten tehdä, jos vauvalla on ilmaa mahassa joka tapauksessa?

 • Cuplaton, Disflatyl ja Bifibaby koliikkitipat. Nämä pilkkovat vatsassa olevaa ilmaa. Tuotteet ovat käsikauppatavaraa ja saatavilla apteekista. Jokaisessa on eri vaikuttava aine, joten jos ensimmäinen valmiste ei auta, voi kokeilla seuraavaa. Tuotetta kannattaa käyttää pari päivää, että huomaa vaikutuksen (jos huomaat heti että olo pahenee, lopeta tuotteen käyttö). Kysy rohkeasti neuvolasta tai suoraan apteekista apua.
 • Vauvahieronta ja masujumppa auttavat vauvaa rentoutumaan ja saamaan ilman pois. Googlettamalla löytää hyviä ohjeita. Vauvahieronta ohjeissa on yleensä kokonaisvaltaisesti koko vauvan hieronta. Sen voi jakaa osiin. Jalkapohjissa on pisteitä, jotka rentouttavat vatsan aluetta ja voivat näin saada ilman liikkumaan paremmin.
  Masujumpassa hierotaan mahaa ja painellaan hellästi vauvan polvia vatsan päälle. Masujumppaa käytetään keskolassa useita kertoja päivässä keskosen vatsantoiminnan avustamiseksi. Masujumpasta löytyy youtubesta hyviä ohjeita. Tärkeää on muistaa, että suolisto kulkee niin, että hierot myötäpäivää mahaa. Masujumppaa voi tehdä useamman kerran päivässä, mutta vauvan tulisi olla tuolloin suhteellisen rentona.
 • Koliikkikeinu ja kantaminen voivat tuoda helpotusta. Koliikkikeinu on sähköllä toimiva keinu, jossa voi myös olla musiikki- ja tärinäominaisuudet. Kantaminen ja hyssyttely voivat helpottaa vauvan oloa. Ja koska jatkuva kanniskelu käy fysiikan päälle, kannattaa tutustua erilaisiin kantoreppuihin ja kantoliinoihin.
 • Mahallaan olo saa ilman liikkumaan. Hereillä ollessa vauvaa kannattaa pitää mahallaan mahdollisimman paljon (sen verran mitä vauva jaksaa olla). Muistathan että pientä vauvaa ei suositella kuitenkaan nukuttamaan mahalleen kätkytkuolema riskin lisääntymisen vuoksi. Kantaa voi myös niin, että vauva lepää vanhemman käsivarrella mahallaan.
 • Kylpy ja ihokontakti saattavat rentouttaa vauvaa.
 • Kapalointi yöllä voi auttaa pysymään unessa. Youtubessa on ”white noise” äänivideoita eli suhinaa, joka muistuttaa ääniä mitä kohdussa oli.
 • Vyöhyketerapia ja osteopatia. Vauvojen kehossa saattaa herkästi olla erilaisia jumitiloja. Aivan kuin aikuisillakin. Vyöhyketerapiassa vauvan kehoa käsitellään hieromalla.
  Osteopatiassa vauvan kehosta pyritään poistamaan erilaisia jännitystiloja, jotka voivat mm. pahentaa refluksia tai haitata suoliston toimintaa.
  Täältä voit lukea mitä osteopatia on ja miten se pelasti meidän perheen.

2. Refluksi

Suurin osa vauvoista pulauttelee ilman, että kyseessä olisi refluksi. Pulauttelun syynä on usein vielä kehittymätön mahaportin läppä, joka päästää maidon virtaamaan mahalaukusta takaisin ruokatorveen. Mikäli vauva on kovin itkuinen, on hyvä pitää mielessä refluksin mahdollisuus.

Oireet:

 • Runsas pulauttelu. Voi tulla paineella ja kaaressa. Pulauttelua voi esiintyä myös pitkän ajan päästä syömisestä. Runsas pulauttelu voi hidastaa painonnousua, mutta ei aina.
 • Silince refluksi on huonommin tunnettu muoto refluksista. Siinä ei esiinny pulauttelua, mutta vatsasisältö seilaa ruokatorvessa aiheuttaen kipua. Silence refluksissa vauva usein nieleskelee paljon.
 • Refluksista kärsivät vauvat huutavat usein selkä kaarella tunteja, mutta itku voi loppua yhtä nopeasti kuin alkoikin. Vauvat ovat itkuisempia vakaatasossa kuin pystyssä.
 • Refluksivauvat harvemmin viihtyvät mahallaan.
 • Oireena voi myös olla jatkuvat rohinat hengittäessä. Yskä voi olla myös yksi oire.
 • Oireet ovat voimakkaina heti syömisen jälkeen.

Helpota:

 • Pystyasento on usein paras refluksivauvoille myös syöttäessä. On hyvä pitää vähintään 30 minuuttia syömisen jälkeen pystyssä. Sängyn ja vaunujen päätyä kannattaa kohottaa. Kohotus tulee olla vähinään 30 astetta.
 • Sakeuttaja auttaa tekemään maidosta sakeampaa ja näin maidon nouseminen voi vähentyä. Sakeuttajaa voi käyttää, vaikka imettäisi.
 • Neuvolan/lääkärin ohjeilla voi kokeilla Gavisconia, joka on käsikauppalääke ja estää myös maidon nousua.
 • Piihappogeeli (esim Silicum tonic, Silicol gel) on suomalainen vuorikristallista tehty tuote, jota saa apteekeista. Itse olen tästä tuotteesta tykännyt paljon. Geeli on melko tujua, joten itse lantrasin sen veteen. Ikävä kyllä kovin moni lääkäri ei tuotetta vielä tunne.
 • Joskus refluksi ei helpota näillä keinoilla, jolloin lääkäri pystyy määräämään happosalpaaja lääkityksen. Iän myötä lääkityksen voi usein purkaa.
 • Joskus kiinteiden aloitus voi helpottaa tilannetta, mutta ei aina. Joillakin voi tilanne pahentua.

Lisätietoa lasten refluksista löytyy Refluksilapset ry:n sivuilta: http://www.refluksilapset.fi/index.html Jos epäilet lapsellasi olevan refluksivaivaa, suosittelen tutustamaan sivuihin. Refluksia epäiltäessä on hyvä hakeutua asiaan perehtyneen lääkärin vastaanotolle.

3. Allergiat

Vauvat saattavat reagoida vain iholla allergioihin, mutta huomattavalla osalla on suolistoperäinen allergia tai iho- että suolioireet samaan aikaan. Vauvojen allergioihin voi liittyä myös ilmavaivat ja/tai refluksioireet. Oireet ovat siinä mielessä hankalia, että jollain voi olla kaikki ja toisella vain yksi oire ja silti yhtälailla taustalla on ruoka-aineallergia. Pelkästään huonot yöunet voivat olla oire allergiasta.

Yleisimmät oireet:

 • Iho-oireet. Nämä ovat hyvin vaihtelevia. Toisilla voi pienesti punoittaa posket ja toisella on iho täysin tulehtunut. Joskus alun iho-oireita voi luulla vain runsaiksi hormoninäppylöiksi. Atopian taustalla voi olla myös allergia.
 • Vauvan itkuisuus: mihin kellon aikaan tahansa.
 • Levottomat ja huonot unet.
 • Refluksi ja silence refluksi
 • Poikkeavat ulosteet. Normaali vauvan maitokakka on löysähköä ja kellertävää. Ei pistävän hajuista. Suolistoallergisilla vauvoilla kakka voi olla vihertävää ja limaisuus on yleistä. Myös verisiä ulosteita voi ilmaantua. Joidenkin allergisten lasten kakka on kuin hiekkaa. Haju voi olla hyvin pistävä. Poikkeavaa on myös, jos uloste on niin vetistä, että se imeytyy täysin kokonaan vaippaan. Myös ummetus voi olla allergiaoire.
 • Huono kasvu (ei kaikilla).

Helpota:

 • Allergiaa epäiltäessä on hyvä päästä allergialääkärin vastaanotolle nopeasti. Mielellään sellaisen, joka uskoo imetysdieettiin (jos äiti imettää).
 • Pahasti oireilevan lapsen paras hoito alkuun voi olla karsia allergiaa aiheuttavat ainesosat.
 • Maitoallergian hoitoon korvikelapsille voi kokeilla maidottomia korvikkeita. Tavallisesta marketista voi kokeilla tuotetta, jossa on pilkottu maitoproteiini. Apteekin täysin maidottomiin korvikkeisiin tarvitsee reseptin.
 • Imetetyillä vauvoilla helpotusta voi tuoda äidin imetysdieetti, jos oireet ovat merkittävät. Imetysdieetti on hyvä laatia terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
 • Ruokapäiväkirja auttaa havainnoimaan mahdolliset allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet.
 • Refluksin ja ilmavaivojen helpottaminen
 • D-vitamiinin vaihto (Vauvoilla alkaa 2vk:n iässä d-vitamiinilisä eli samaan aikaan, kun usein vatsavaivat muutenkin yleistyvät. On hyvä siis pitää mielessä, että D-vitamiini saattaa olla syyllinen. Vauvan suolisto on edelleen kypsymätön, joten se voi herkästi ärsyyntyä D-vitamiinista. Vauva voi myös olla allerginen D-vitamiinissa olevaan öljyyn. Herkästi voi kokeilla eri D-vitamiineja. Osa on vesipohjaisia ja osa öljypohjaisia. Jotkut ovat löytäneet helpotuksen D-vitamiinista jossa riittää vain 1 tippa ja toisilla auttanut suihkutettava D-vitamiini.)

www.allergialapset.fi   on allergialapset-yhdistyksen omat kotisivut. Sieltä löytyy valtavasti lisätietoa. Ja muistathan, että allergisen lapsen hoidossa tulee aina olla lääkärikontakti.

Lue myös: Allerginen lapsi. Mistä aloittaa?

Siedätys?

IgE -välitteisissä allergioissa on todettu siedätyksestä olevan apua yli viisivuotialla lapsilla (lähde: Käpä hoito. Siedätys. ). Suomessa ei ole vielä linjausta ei-IgE -välitteisten allergioiden (kuten suolistoperäisten) siedätyksestä ja hoidosta. Monet allergialääkärit yksityisellä puolella eivät suosittele suolistoperäisille allergialapsille siedätystä. Allergiat usein tulehduttavat suolistoa, jolloin suoliston limakalvo vaurioituu ja allergiatilannetta ei siedättäminen tuolloin paranna. Kun suolisto voi hyvin, voi paraneminen alkaa. Yhdessä allergialääkärin kanssa on hyvä tehdä suunnitelma ruoka-aineiden välttämisestä, ruoka-aineiden kokeilemisista ja siedätyksestä.

Lievät oireet yleensä kertovat enemmän yliherkkyydestä kuin pahasta allergiasta. Tuolloin siedätys on hyvä vaihtoehto.

Lopuksi

”Vauvat nyt vaan itkevät” on täysin kivikautinen ajattelumalli, jota ei kenenkään vanhemman tulisi niellä. Vauvan runsas itkeminen on aina merkki jostain vaivasta. Se vaiva pitää löytää, jotta voi saada helpotusta tilanteeseen.

Toivottavasti tästä voi olla jollekin itkuisesta vauvasta kärsivälle perheelle apua. Oireiden perusteella, kun löytää syyn miksi vauva itkee, ollaan jo puolitiessä helpotukseen. Voimia!

Meitä voit seurata:
Instagramissa: Lapsen_tyhjä_lautanen
Facebookissa: Lapsen tyhjä lautanen

 

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tagged , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *