Allergiatietous ja vinkit

”Vain” allergiaa

”Mutta hei sehän on vain allergiaa!”

Lause, jonka olen kuullut usein. Liian usein.
Harva edes tajuaa millainen arki moniallergiaperheissä vallitsee.

3 -vuotiaalle pojalle sopii noin 20 ruoka-ainetta. Jokainen ruoka-aine on testattu pelon sekaisin tuntein. ”Sopiikohan tämäkään?” On aloitettu varovaisesti ja tarkkailtu ja tarkkailtu ja tarkkailtu oireita. 2 viikon kohdalla on pieni toivon kipinä tullut, että hei ehkä tämä sopii. Kun kuukausi on mennyt, saatetaan hieman huokaista.

Kuitenkin meillä on kaatunut useampi ruoka-aine vasta 2-3kk jälkeen. Voin sanoa, että jos se harmittaa äitiä, niin kyllä se harmittaa myös itse lasta. Lapsi, joka jo ymmärtää, että syö aina eri tavalla kuin muut. Eri tavalla kuin isi tai päiväkodin lapset tai muut vieraat juhlissa. Hänellä on aina omat eväät mukana. Lapsi kuitenkin haluaisi niin kovasti syödä muutakin kuin aina vain niitä samoja ruokia. On vaikea ymmärtää, kun on syönyt jo kaksi kuukautta sitä hyvää kalkkunaa, että äiti ja isä eivät enää vain suostu antamaan sitä lisää.

Äiti myös tuntee katkeruuden pistosta sydämestä, kun katsoo vierestä kuinka vieras, nuorempi lapsi syö… syö kahvilassa leipää ja juo mehua. ”Miksi ei meidän lapsi?”

Jatkuvaa etsimistä ja kokeilua

Noiden 20 sopivan ruoka-aineen taustalla on ne kymmenet ja kymmenet epäonnistuneet kokeilut. Niihin on kuulunut tuntien vatsakivut, ripulit, oksentelut, levottomat yöunet, refluksi ja iho-oireet. Niin paljon tuskaa ja kipua pienelle ihmiselle. Paljon tuskaa asiasta, joka on tavalliselle ihmiselle niin normaali ja arkipäiväinen juttu. Meille ruoka ei ole millään tavalla tavallinen asia. Se pyörii mielessä koko ajan. ”Mitä tänään syötäisiin näistä suppeista ruoka-aineista? Mitä seuraavaksi kokeiltaisiin ruokavalioon? Millaisella annostuksella? Onko tulossa jotain menoja ja äidin olisi pakko olla nukkunut ja lapsen hyvinvoiva?”

Muista aina eväät

Laajat ruoka-aineallergiat rajoittavat liikkumista yllättävän paljon. Ollaan menossa kylään jonnekin -> muista eväät! Eväät kulkevat meillä aina mukana. Ja kun perheeseen kuuluu kohta yhdeksän kuukauden ikäinen moniallergikko vauva, jolle ei sovi vielä yksikään valmis piltti (ruokavalio: rintamaito, kesäkurpitsa, luumu ja saksanhirvi), muista myös hänen eväät. Ja kun vauva reagoi hyvin voimakkaasti siihen mitä äiti syö, niin äitihän ei enää syö…. juuri mitään. Riisiä ja kanaa, pekonia ja omenoita. Eli myös äidille eväät mukaan.

Jos olemme enemmän kuin pari tuntia poissa kotoa, älä vain unohda niitä eväitä! Jos olemme vähän pidempää poissa, niin mieti miten säilytät eväät kylmässä. Ja mietit samalla myös, että missä lämmität eväät. Harva ravintola pystyy vastaamaan meidän ruokavalio haasteisiin. Pojalle käy lihoista vain saksanhirvi (ja nyt hitaasti, hitaasti kokeillen lohi). Emme ole uskaltaneet miettiä lähtevämme Suomen rajojen ulkopuolelle, koska on jo hyvin haastavaa matkustaa kotimaassa.

Lihan perässä

Saksanhirvi. Me haemme lihan Espoosta asti lihaeksperteiltä. Sieltä sen saa jauhelihana. Välillä joudumme odottamaan pari viikkoa, jotta saamme taas pakkasen täyteen. Onneksi normaalista marketista saa saksanhirvi käristystä. Tosin silloin kilohinta on korkea.

Tiedätkö sinä amarantin, kvinon, ksantaanin ja psylliumin? En minäkään vielä kolme vuotta sitten. Nyt nämä ja monet muut oudot ainekset ovat meidän arkipäivää.

Kyllästynyt vähättelyyn

Olen ollut epätoivoinen, vihainen, turhautunut, kyllästynyt, surullinen ja niin pahoillani lasteni puolesta. Olen myös erittäin kyllästynyt näihin lauseisiin: ”Eikö muka voi syödä tätä ihan vähän vaan?” ”Ei kai nyt yksi kerta haittaa?” ”Oletteko kuulleet siedätyksestä?” ”Allergiat ovat muoti-ilmiö” ”Hei oletko kokeillut tätä ruoka-ainetta?” ”Eikö ne allergiat yleensä joskus helpota?” ”Mieti, kun muilla on oikeita sairauksia” ” Se on VAIN allergia”

Tiedän, että se on ”vain” allergiaa. Tiedän, että suuremmalla osalla ne joskus helpottaa. Tiedän, että monella muulla on paljon vakavampia ongelmia. Ja tiedän, ettei lapseni voi maistaa edes pientä määrää tarjottua ruoka-ainetta. Tiedän paljon asioita ja ihan liikaa. Olisin onnellinen, jos minun tulisi tietää paljon vähemmän. Minun ei tarvitsisi tietää mitä tämä ja tämä tuote sisältää. Miksi lapselleni sopii tattarileipä, mutta ei tattarihiutaleet. Paljonko kukkakaalissa on kuitua. Mitä eroa on saksanhirvellä ja suomalaisella hirvellä. Mitä tarkoittaa hiilihydraatti-laktoosi jne…

Allergiaperheen elämä pyörii ruoan ja oireiden ympärillä ja se on erittäin raskasta, vie yöunet, mielenterveyden, rahat ja mahdollisesti myös parisuhteen. Ethän vähättele sitä. Kiitos

Blogia voi seurata Facebookissa: lapsen tyhjä lautanen tai Instagramissa lapsen_tyhja_lautanen

 

Spread the love
  • 235
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    235
    Shares
Tagged , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *