Allergiatietous ja vinkit

Unohdetut suolistoperäiset allergialapset

Media hypännyt siedätyshypetykseen mukaan

Viime aikoina on tullut vastaan useampi uutinen liittyen allergioihin ja siedätykseen. Ensin oli Etelä-Karjalan päiväkodin tiedote siedätyksestä (linkki) ja perään tuli Liperistä uutinen koulun siedätysohjelmasta (linkki). Nämä tuntuvat antavan vahvaa viestiä allergioiden siettämisestä. ”Siedätys korjaa kaiken!”. Mutta mitä jos ei korjaakaan?

On vain anafylaksia tai suun kutina. Ei mitään siltä väliltä. Antoi ymmärtää Liperin terveydenhoitaja. Jos sinulla ei ole anafylaksian vaaraa, ei sinulla voi olla elämää suuresti hankaloittavia allergiaoireita. Lievät oireet taas hoituvat käden käänteessä siedätyksellä. Jos et onnistu siedättämään lastasi pois allergioissa, on sinussa jotain vikaa. Tämä tuntuu olevan sanoma mitä nyt painokkaasti viestitetään eri medioissa. Tätä sanomaa tuntuvat tuovan esiin uutisointi, allergiaohjelma, Käypä hoito -suositus, Kela ja osa hoitohenkilökunnasta.

Tämä viesti on vaarallinen ja vahingoittava. Sillä saadaan väheksyntää aikaan niitä kohtaan, joilla on vaikeita oireita, vaikka anafylaksian vaaraa ei olekaan.

Ristiriitainen siedätyshoito

Käypä hoito -suosituksen siedätyssuositus koskee vain IgE –välitteisiä allergioita ja yli 5 –vuotiaita lapsia. Lisäksi Käypä hoito -suosituksessa lukee, että esikoulu- ja kouluikäisten IgE –välitteiset ruoka-aineallergiat vaativat tiukan eliminaatioruokavalion, sillä lapsella on suuri riski saada vahinkoaltistuksessa vaikeitakin oireita. Suosituksessa todetaan myös, että ruoka-ainesiedätyksessä ei ole vielä vakiintunutta hoitoa, koska tarvitaan lisää tutkimuksia ja tietoa. Näiden tietojen varjolla tuntuu hullulta mitä ohjeistuksia osa lääkäreistä antavat tällä hetkellä tässä siedätyshypetyksessä. Jos siedätystä suositellaan vasta yli viisivuotiaille, miksi terveydenhuollossa jatkuvasti ohjeistetaan siedättämään pieniäkin vauvoja, joilla on vaikeita oireita? Kannattaa tutustua Käypä hoito -suositusten siedätysosioon ja kysyä lääkäreiltä tai hoitajilta mihin tämä pienten lasten ruoka-ainesiedätys oikeasti perustuu, koska Käypä hoito -suosituksessa vastausta ei löydy.
Lähde: Käypä hoito: siedätyshoito.

Siedätykseen otti toisenlaisen kannan lastenlääkäri Tiina Tuomela. Kannattaa lukea. Vauva saa allergiaoireita, onko pakko siedättää?

Unohdetut suolistoperäiset allergialapset

Siedätys on todettu hyväksi keinoksi IgE -välitteisissä allergioissa yli 5 –vuotialla lapsilla, mutta missä ovat suolistoperäiset ei- IgE-välitteiset allergialapset? He eivät tunnu mahtuvan tähän nykyiseen allergiamuottiin (saatika siedätysepidemiaan) mitenkään päin.

Suolistoperäisiin allergioihin ei Käypä hoito -suositus ole ottanut juurikaan kantaa. Myöskään uusin Astma, iho ja allergia-liiton ohjeistus (linkki) ei ota oikeastaan millään tavalla huomioon suolistoperäisiä allergioita. Ainoat viittaukset edes sinne päin ovat: ”Tarkasti sanoen allergisesta reaktiosta puhutaan, kun taustalla olevaan mekanismiin liittyy IgE –luokan vasta-aineita, mutta oireita voi ilmaantua myös ei-IgE –välitteisten immunologisen mekanismin kautta.” Tätä ei ikävä kyllä ole enempää avattu. Sen sijaan on nostettu esille toiminnalliset vatsavaivat ja ärtyvä suoli. ”Ärtyneen suolen oireyhtymässä ruoka-allergiat eivät ole merkittävä tekijä, vaikka monet sairastuneet kokevat hyötyvänsä ruokavalion rajoituksista. Ärtyvä suoli on pikemminkin ominaisuus.”  Tämän osion tarkoitus jäi hieman epäselväksi, mutta oli kyseessä sitten allergia tai ärstynyt suoli tai ominaisuus, joka tuottaa paljon oireita lapsella, olisi suotavaa, että tilannetta ei vähäteltäsiin.

Mihin on unohdettu suolistoperäiset allergialapset? Onko heidät unohdettu vai haluttu pyyhkäistä maton alle? Nämä lapset ovat tässä ristitulessa niitä kärsijöitä. Heillä ei ole anafylaksian vaaraa, mutta he ovat silti kipeitä ja heillä on moniongelmaisia oireita. He voivat kärsiä mm. kasvuongelmista, jatkuvasta ripulista tai ummetuksesta, kipuitkusta, veriulosteista, runsaasta pulauttelusta/oksentelusta, ilmavaivoista, uniongelmista, ihottumista ja ravitsemushäiriöistä.

Suolistoperäisten allergioiden diagnosoiminen tuntuu olevan heikkoa eikä asia ole kovin ihme, koska meidän yleinen ohjeistus eli Käypä hoito -suositus on ohittanut tämän asian. Kun diagnosoiminen on heikkoa, ohjaus on usein väärää. Tällöin tilanne pahenee ja perhe joutuu etsimään muualta apua. Usein perhe saattaa joutua kääntymään yksityiselle sektorille ja tämä puolestaan laittaa perheitä eriarvoiseen asemaan.

He ovat täällä. Tässä ja nyt.

Suolistoperäiset allergiat eivät ole aatteellinen valinta tai muoti-ilmiö. Se on tässä ja nyt. Se on meillä perheille vastassa joka päivä, kun yritämme saada selville oireita aiheuttavat ruoka-aineet. Se on vastassa joka yö, jolloin valvomme kipeiden lastemme kanssa. Se on vastassa aina, kun joku sanoo ”muotisairaus” tai ”siedätys parantaa”. Se on vastassa, kun katssomme lasta, jonka ruokailua joudumme rajoittamaan päivästä toiseen.

Jokainen vanhempi varmasti siedättäisi lapsensa pois allergioista heti, jos voisi. Siedätys ei kuitenkaan auta kaikissa allergiatyypeissä (eikä aina edes IgE –välitteisissä). Se voi jopa pahentaa huonossa kunnossa olevan suoliston tilannetta.

Tuleva

Marraskuussa julkaistaan tulokset, mitä 2008-2018 allergiaohjelma on tuottanut. Väkisinkin tulee mieleen lisääntyneistä siedätysuutisista, että onko tämä vasta alkusoittoa. Jään mielenkiinnolla odottamaan lisäuutisia asiasta.

Tällä siedätyshypetyksellä saattaa olla kauaskantoiset vaikutukset. Kun suolistoperäisiä allergioita yritetään systemaattisesti siedättää, voi lopputulos olla mitä vain. Ovatko meidän lapset koekaniineja tämän asian suhteen?

Seuraa blogia ja meidän elämää:
Lapsen tyhjä lautanen Facebook sivuilla tai
Instagramissa lapsen_tyhja_lautanen

Spread the love
 • 90
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  90
  Shares

6 thoughts on “Unohdetut suolistoperäiset allergialapset

 1. Joo toi siedätyshomma on mennyt aivan liian pitkälle. Mullakin on tietyt allergiat, eikä ole mihinkään vuosikymmenissä helpottaneet vaikka kuinka on yrittänyt ”siedättää”. Miksi hankaloittaa varsinkin lapsen elämää, jos joku ruoka ei sovi, niin se ei vaan sovi, eikä siihen siedäty.

  1. Joo tämä hypetys alkaa ottamaan enemmän ja enemmän päähän. Ihan kuin se olisi hengenvaarallista, jos ei voi siedättää.

 2. Todella hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen postaus! Nää sun tekstit on kyl avaavia ja kattavia, ja jokaisen mielestäni pitäisi tutustua teidän elämään ja kokea asioita mielessään allergiaperheen silmin!

 3. Tämä on varmasti tärkeä ja ajankohtainen aihe monelle! Meidän lapsilla ei ole todettu allergioita, joten ei ole omakohtaista kokemusta aiheesta, mutta tuntuu kyllä hassulle ajatus, että yritetään väkipakolla siedättää jotain. Ei varmasti lapsestakaan kovin hyvä fiilis, sillä allergiset oireet tuntuvat varmasti tosi kurjalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *