Allergiatietous ja vinkit, Meidän arki

Ääripäiden välissä. Rokottaako vai ei?

”Miksi kukaan jättäisi lapsensa rokottamatta?”
”Rokota vain ne lapset, jotka haluat pitää.”
”Lapsilisät pois rokottamattomien lasten vanhemmilta.”
”Pakkorokotukset voimaan lapsille.”
”Kaikista vanhemmista, jotka jättävät rokottamatta lapsensa, tulisi tehdä lastensuojeluilmoitus.”

Olen lukenut kyseisiä kommentteja painon tunne sydämessäni. Minä olen se vanhempi, josta he puhuvat. Minun lapseni eivät ole saaneet kaikkia rokotusohjelmiin kuuluvia rokotuksia. Kuulen myös läheisiltäni kauhistuvia kommentteja miten me olemme voineet päätyä tämän kaltaiseen päätökseen ja emmekö me ymmärrä riskejä. Joskus yritän selittää miksi meillä on tehty näin, mutta suurimmaksi osaksi olen ollut hiljaa. Nyt saa kuitenkin riittää. Minä en halua enää kokea huonoa vanhemmuutta tästä asiasta!

Harmaan alueen vanhemmat

Haluan synnyttää keskustelua meistä vanhemmista, jotka emme kuulu siihen musta-valkoiseen ajatusmaailmaan. Me emme vihaa rokotteita, mutta meillä on syymme olla antamatta joitakin rokotteita lapsillemme. Me olemme niitä harmaan alueen vanhempia. Nyt on aika nostaa meidänkin mielipiteet esiin, koska usein olemme niitä hiljaisia. Emme halua osallistua sosiaalisen median puolesta-vastaan keskusteluihin, koska on vaikea sisällyttää tätä kaikkea yhteen kommenttiruutuun.

Tämä on yksi niistä syistä, miksi annoin haastattelun, joka julkaistiin ensin Meidän Perhe lehdessä ja nyt myös Helsingin Sanomissa (ikävä kyllä kummatkin artikkelit vaativat tunnukset). Artikkelissa puhutaan meistä vanhemmista, jotka taitelevat länsimaalaisen lääketieteen ja vaihtoehtohoitojen välillä (meillä tämä on tarkoittanut osteopatian laajaa käyttöä). Nyt rokotusasiat ovat nousseet jutussa kuitenkin enemmän esille (kiitos Helsingin sanomien provosoivan otsikon), joten pureudutaan siihen.

Kuvaaja: Milja Alanen. Meidän Perhe lehti

Miksi?

Meidän lapsilla ei ole täydellistä rokotussarjaa. Osan rokotteista olemme jättäneet antamatta ja osan annamme eri tahtiin kuin mitä on suositus. Saa vapaasti kauhistua, mutta kannattaa lukea syyt miksi näin on ennen kuin päätät mielipiteesi.

Siljalle emme antaneet rotarokotetta ollenkaan ja nyt viitosrokote on annettu eri tahtiin kuin muilla. Oliver on saanut rotan ja viitosrokotteen, mutta mpr tulee hänellä eri tahtiin. Miksi? Ensinnäkin haluan sanoa, että päätös ei ole ollut helppo. Siljalla alkoi suolistoperäiset allergiaoireet kahden viikon iässä rajuina ja nyt, kun hän on 1v2kk, on hänen ruokavaliossa viisi ruoka-ainetta.

Pahin aika oli kuitenkin ensimmäiset kolme kuukautta ennen kuin saimme täysin kiinni allergioista ja pystyin rajaamaan omasta ruokavaliostani allergiaoireita aiheuttavat ruoka-aineet pois. Puolen vuoden iässä näin ensimmäistä kertaa lapseltani normaalin ulosteen (söin tuolloin enää vain kahdeksaa ruoka-ainetta). Jokainen joka yhtään tietää rokotteista, tietää että rotarokote voi olla hankala rokote suolistolle. Jos se on sitä jo terveelle lapselle, mitä se on lapselle, jonka suolisto on valmiiksi todella huonossa kunnossa?

Mitä pelkään rokotteissa?

Allergisen lapsen kehossa on tulehdustila päällä eli silloin ei voida puhua perusterveestä lapsesta. Rokotteita suositellaan ensisijaisesti terveille lapsille, mutta allergiat eivät ole nykyisen hoitosuosituksen mukaan estävä tekijä. En kuitenkaan ole ikävä kyllä löytänyt hyviä tutkimuksia puolesta enkä vastaan, missä olisi testattu rokotteita vain suolistoallergisilla lapsilla (jos tiedät tällaisia, kerro).

Lisäksi minua häiritsee se, että rokotteiden jälkeen pahentuneita allergiaoireita ei lasketa rokotehaitoiksi eli näistä asioista ei pidetä lukua. Kuitenkin näistä ”yhteensattumista”, joissa lapsen allergiaoireet ovat pahentuneet, saa lukea allergiaryhmistä jonkun verran (erityisesti rotarokotteen kohdalla). Mutta koska näitä ei tilastoida mihinkään, ei tiedetä todellisia lukemia.

Pelkään, että rokotteet tekevät ennestään jo kipeästä lapsesta vielä kipeämmän. Pelkään, että pahimmassa tapauksessa osa meidän sopivista ruoka-aineista ei enää hetken päästä sovi. Viidestä ruoka-aineesta on vaikea enää supistaa entisestään. Siljan suolisto meni huonompaan kuntoon ensimmäisestä viitosrokotteesta. Terveydenhoitajamme ei kieltänyt, etteikö se olisi voinut johtua rokotteesta. Tätä tietoa ei kuitenkaan lähetetä eteenpäin. Nyt jatkamme viitosrokotetta aina, kun tilanne on stabiili. Rokotesarjoja on siis mahdollista ottaa eri tahtiin, kuin mikä on yleinen suositus (poislukien rotarokote).

Kuvaaja: Milja Alanen. Meidän Perhe lehti.

Päätöksen teko

Ovatko nämä päätökset olleet meille helppoja? Ei. Päätökset ovat olleet kaikkea muuta kuin helppoja. Mietimmekö mahdollisia seurauksia? Kyllä. Seuraamme mm. tuhkarokotetiedotteita aktiivisesti. Päätöksen teko on ollut pitkä ja vaikea prosessi. Samalla, kun olemme tulleet jonkun rokotteen kohdalla päätökseen, että emme rokotetta anna, olemme leimanneet otsaamme ulkopuolisten silmin ”huono vanhempi” leiman.

Helpommalla pääsevät ne vanhemmat, joiden ei tarvitse miettiä ja tutkia asiaa laajasti. He menevät neuvolaan terveen lapsensa kanssa ja ottavat piikit. Heidän ei tarvitse joutua tähän tilanteeseen, jossa pitää punnita vaihtoehtoja, joista kaikki tuntuvat huonoilta. Päätöksen teko on vaikeaa, koska puhutaan omasta lapsesta. Päätöksellä voi olla erittäin suuri vaikutus lapseen. Vaikka lääkäri ohjaa päätöksen teon kanssa, lopullinen ratkaisu on aina vanhemmilla.

”Mutta nyt puhutaan vaarallisista taudeista”. Rotavirus on ärhäkkä vatsatauti lapsilla, mutta Suomessa todennäköisyys kuolla rotavirukseen on erittäin pieni. En halua väheksyä millään tavalla etteikö kyseessä olisi erittäin ikävä tauti lapsen sairastaa, mutta päätöksen tekoon vaikutti isosti se, että kyseessä ei ollut esimerkiksi vaarallisempi polio. Viitosrokotteesta onneksi jo ensimmäinen annos antaa hyvän suojan tauteja vastaan. Päätös olla rokottamatta lastani rotarokotteella pohjautuu myös lääkärin kanssa yhdessä tehtyihin pohdintoihin.

Artikkelissa on haluttu nostaa esille minun ammattini eli olen sairaanhoitaja. En osaa täysin sanoa onko ammattini jollain tavalla vaikuttanut päätöksen tekoon. Ainakaan helpommaksi se ei ole asiaa tehnyt. En olisi ikinä kuvitellut ennen lapsia ja tätä allergiahelvettiä, että jättäisin lapseltani jonkun rokotteen antamatta. Ehkä huvittavinta on vielä se, että olin osastoni rokotevastaava, joten rokotevastaisuudesta minua on turha syyttää. Tiedän siis erittäin hyvin rokotteiden tarkoituksen ja hyödyt. Aina elämä ei mene niin kuin oli suunnitellut. Mielelläni olisin ottanut ”tavalliset” ja normaaliruokaiset lapset, mutta näin ei käynyt.

Teimme pitkän pohdinnan jälkeen päätöksemme. Emme voi tietää mikä olisi ollut lopputulos, jos lapsi olisi rotarokotteen saanut. Olisiko hän saanut vakavia oireita asiasta ja tullut entistä kipeämmäksi vai ei? Emme halunnut ottaa riskiä, että entisestään erittäin kipeä ja huonosti kasvava lapseni olisi mennyt vielä huonompaan kuntoon. Otimme riskin sairastua rotavirukseen. Toistaiseksi meidän ratkaisu näyttää oikealta lapsellemme.

Kuvaaja: Milja Alanen. Meidän Perhe lehti.

Älä tuomitse

He, jotka eivät voi ymmärtää miksi allergialasten perheet saattavat joutua punnitsemaan rokotteiden ottamista, eivät ehkä ymmärrä täysin millaista on elää allergiahelvetissä. ”Vain allergiaa” teksti pystyy pienesti avaamaan millaista arki on, kun mikään ruoka-aine ei tunnu käyvän ja lapsi on enemmän tai vähemmän vuosien ajan kipeä.

Sinulle, joka olet siellä ruudun toisella puolella, minulla on pyyntö. Älä tuomitse heti. Äläkä oleta. Kysy ja ole utelias. Kuuntele. Mieti hetki itseäsi toisen kenkiin. Muodosta sitten vasta mielipiteesi. Kaikki ei ole aina niin mustavalkoista. Meitä harmaan alueen vanhempia on myös.

P.s lehtiarkkelin jutussa jäi harmittaa minua se kuinka vähälle mahtava osteopatia on jäänyt. Siitä kuinka paljon osteopatia on meidän perhettä auttanut voi lukea täältä.

Perhekupla~blogiyhteisö

Spread the love
 • 129
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  129
  Shares

18 thoughts on “Ääripäiden välissä. Rokottaako vai ei?

 1. Meillä on itsestäänselvää, että tyttömme saa kaikki rokotusohjelman mukaiset rokotteet, mutta hän onkin terve. Jos meillä olisi samanlainen tilanne kuin teillä, olisin todennäköisesti tehnyt aivan saman ratkaisun kuin te. Tilanteet tulee aina harkita tarkkaan ja tilannekohtaisesti.

 2. Meillä täysin terve tyttö on saanut kaikki rokotteet. Niiden ottaminen on silti minua aina pelottanut – rokotteiden vakavat sivuvaikutukset ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Enemmän pelkään kuitenkin mitä rokottamattomuudesta voi seurata – varsinkin jos tulevaisuudessa matkustelemme paljon. Allergisen tai muuten sairaan lapsen kohdalla ymmärrän rokottamattomuuden. Allergisia ja sairaita suojaa joukkosuoja, jos vain tarpeeksi moni terveen vanhempi ottaa tarjotut rokotukset.

  1. Minusta normaalireaktio miettiä rokotteita vaikka niiden puolella olisikin <3 Onneksi vakavat sivuvaikutukset ovat harvinaisia, mutta kyllä se käy itselläkin aina mielessä, kun lapsi rokotteen ottaa.

 3. Mä olen itse ollut koko ikäni tosi allerginen astmaatikko ja saanut silti kaikki rokotukset. Tuhkarokkoa vastan ei rokotettu ja sairastin sen erittäin rajuna ja sairaalahoitoa vaatineena teini-iässä. Siedätysrokotukset allergioihin taas piti keskeyttää, kun sain voimakasta pahoinvointia. Olen virallisen rokotusohjelman puolella, koska jos lapsi saa ne sairaudet, miltä rokotukset suojaavat, on riski vielä suurempi. Minusta täytyy kuitenkin hyväksyä eri mielipiteet ja vanhemien omat ratkaisut asiassa.

 4. Meillä on kaikki otettu ja vähän ”enemmänkin” matkustamisen takia. En edes harkinnut etten lapsille näitä ottaisi. Tosiaan terveet lapset, ei tullut kyseenalaistettua. Teidän valinta ja tilanne kuullostaa selkeältä, en usko sen teille ollaan väärä millään lailla. 👍🏻

 5. Osteopatiasta olisi mielenkiintoista lukea lisää. Meidän neljä perustervettä lasta on rokotettu melkolailla ohjelman mukaan. Nuorin sai MPR:n hieman ohjelmaa myöhemmin. Rotarokotetta ei ole vanhimmat edes saaneet eikä vesirokkorokotetta. Ne kun eivät vielä silloin kuuluneet rokotusohjelmaan.
  Ymmärrän hyvin kriittisyytesi rokotteisiin. Kirjoitat asiasta asiallisesti!

  1. Kiitos! Osteopatiasta on tosiaan tässä elokuun aikana tarkoitus kirjoittaa. Muutamat kohdat pitää tarkastuttaa omalla osteopaatillani etten kirjoita ihan puutaheinää 🙂 Nämä rokotteet ovat siitä kinkkisiä, että monella on suoraan vahva mielipide asiasta ja olen saanut huomata, että ihmiset eivät ole edes kiinnostuneita miksi olemme jonkun rokotteen jättänyt pois. Oli siis aika nostaa esille asia.

 6. Meillä lapsille on osa otettu, osa ei.

  Influenssarokotetta ei kosksaan, eikä koskaan anneta.

  En itse luota rokotteisiin ja jos päätös olisi yksin minun, niin jättäisin kaiken rokotuksen pois. Parempi puoliskoni pelkää kuitenkin liikaa jos ei rokota. Niin syvälle on aivopesu mennyt ihmisille että pelätään elää ilman rokotteita.

  Itselleni ei yhtään piikkiä tule tässä elämässä, siitä voin yksin päättää :). Enkä pelkää elää enkä matkustaa. Terve olen.

  1. Joo lapsiin kohdistuvat päätökset ovat kahden vanhemman yhdessä tehtyjä päätöksiä. Hienoa, ett olette löytäneet kompromissin asiaan.

 7. Kiitos tästä postauksesta. Aihe on todella tulenarka ja sen vuoksi oli rohkeaa tulla esiin omalla nimellä ja naamalla. Oli myöskin hyvä, että mainitsit koulutuksesi, ihmisten on hyvä tietää, että myös ammattilaisissa on rokotekriittisiä.

  Meille rokottamattomuuspäätös oli helppo. Esikoinen sai rotarokotteen, koska terveydenhoitaja antoi sen ennenkuin ehdin kieltää. Muita ei ole lapset 3x saaneet. Eikä mitään olla sairastettukaan. Ei edes korvatulehduksia. Eikä kenelläkään ole allergioita.

 8. Uskomatonta että vielä nykyäänkin pitää perustella tuntemattomille omaa kantaansa. Rokotteet ovat miljoonabisnes ja se on hyvä jokaisen muistaa. Kaikille rokotteet vaan yksinkertaisesti eivät sovi vaan aiheuttavat juurikin suolisto-ongelmia ja sairauksia (yhä enemmän ja enemmän sairastutaan mm. Ibs/chronin tautiin ja vaikea uskoa etteikö alati kasvavalla rokotusohjelmalla olisi tähän ilmiöön vaikutuksensa. Samoin kuin jos ihminen sairastuu vaikkapa verenpainetautiin ja hänelle määrätään lääke, pian hän huomaa ettei se toimi vaan tuo mukanaan liudan ikäviä haittavaikutuksia joten lääke vaihdetaan toiseen sillä tiedetään että ihmisten aineenvaihdunta on erilainen ja ihmisten elimistö reagoi erilaisesti lääkkeeseen. Mutta kummasti yhtä samaa rokotetta annetaan aivan järkyttävä määrä ihmisiä ja vielä lihakseen pistämällä joka on moninkertainen riski, sillä se ohittaa elimistön ”myrkynpoistojärjestelmän” eli mm. maksan.

  Sekin on hyvä muistaa että THL:n yksi rahoittajista on rokotefirma, itse en pitäisi kovin suuressa arvossa heidän infoa rokotteista kun raha puhuu puolestaan. On myös hyvä tutustua jokaisen rokotteen pakkausselosteeseen ja avata myös jokainen apuaine, että mitä ne oikeasti ovat. Monet vanhemmat eivät valitettavasti ole kiinnostuneita mitä heidän lastensa kroppaan pistetään, eikä ihme kun media syyllistää hienosti vanhempia jotka uskaltavat edes miettiä onko oikein pistää 2kk ikäiseen vauvaan todella vahvoja rokotteita.

  Aina ihmiset puhuvat kuinka on tärkeä rokottaa jotta laumasuoja pysyy yllä. Tämä on tutkimusten mukaan täysin perätön väite ja siitä löytyy paljon tietoa. Lääkäri Palevsky kirjoittaa:”Laumaimmuniteetti kehittyy, kun määrätty määrä ihmisiä sairastaa todellisen taudin, jonka jälkeen pieni vähemmistö, joka ei ole sairastunut saa suojaa sairastuneiden kehittyneestä vastustuskyvystä. Rokotteet eivät pysty matkimaan todellista tautia ja näin ollen eivät saa aikaan laumaimmuniteettiä.”

  Uskallan väittää että usein ne jotka jättävät lapsensa rokottamatta, niin tietävät todella paljon enemmän rokotteista kuin monet ja monet vanhemmat jotka sokeasti luottavat terveydenhuollon ammattilaisiin. Tuttuni lääkiksestä kertoi että he käsittelivät rokotteet vain muutamalla luennolla eikä niihin perehdytty sen kummemmin, hän pitää asiaa valitettavana että vanhemmat luottavat lääkärin olevan kaikkitietävä jumala jonka sana on ainoa totuus. Hän myös huomautti että ei ole kauaa kun tupakointiakin määrättiin ”lääkkeeksi” ja uskottiin sen olevan hyvä asia terveydelle, nythän tuota ajatusta pidetään ihan hulluna.

  Joten educate before you vaccinate. Rauhaa ja rakkautta jokaiselle vanhemmalle.

  1. <3 Itse pidän hieman kyseenalaisena, että pitkään Suomessa oli tää perus mpr+viitosrokote (+tubi silloin joskus vielä) ja nyt on tullut rota, pneumo, hpv ja vesirokkorokotteet lisänä eli rokotteita on tullut paljon lisää lyhyessä ajassa. Lisää on ilmeisesti tulevaisuudessa tulossa.

 9. Hyvä kirjoitus ja olet asiantuntija! Poikani sai kuukauden ajan yli 2-kk iässä Rotasta kouristuksia ja itkuääni muuttui kimeäksi. Myöhemmin veriulosyetta ja nyt 9kk ja muutamalle ruualle suoli on herkkä. Oon tarkkana ruuan kans. Esim kookoksen ulosteli poltteli ihoa rikki. Välillä löysää ja välil ummetusta. Vanhempana harkitsin hyvin pitkään. Tietysti neuvolasta aina kysytään rokotteet mutta hekin ymmärtävät mitä jouduin lapsen kans kokemaan Rota1 jälkeen. Eli kaikki rokitteet tauolle ja suoli ensin kuntoon! Vähävaraisena yh:na ei ole varaa matkustella joten reissaamista varten vaavi ei rokotteita tarvi. Odotan ihan rauhassa sinne 10-vuotiaaksi et ensin suoli rauhottuis ja sitten rokotetta. 10-vuotiashan päättää Suomessa itse rokotuksistaan ja vanhempi ei näe hänen terveystietoja. Eli jos hän ne tuolloin haluaa, ottakoon. En olisi ennen lasta uskonut päätyväni tähän mutta herkkäsuolinen/allerginen lapsi ei ole valmis rokotteille. Riskinä on lisää suolenvaivoja ym. Ylensivuilta Akuutista löytyy juttu kuinka jo alle 11-v lasten suolisairaudet ovat lisääntyneet ja syytä ei tiedetä. Ne sairaudet pitäisivät olla aikuisten eikä lastensairauksia. Ikävä kyllä villi veikkaukseni kääntyy juuri Rota-rokotteeseen. Toki Rota on hyvin vakava sairaus mutta Suomen sairaaloissa harvoin kuolee siihen koska hoidontaso on korkea! Vielä mainitakseni rokotteista, niin jos lastani purisi koira tai astuisi naulaan,söisi multaa, otraisin jäykkäkouristuksen lapselleni. Yhtä asiaa olen ihnetellyt täällä Suomessa. Rokottamattomat lapset ovat lähes poikkeuksetta terveempiä ja miksi THL ei tutki tätä tarkemmin? Rokottamattomilla ei ab-kuureja ja päiväkodin pöpökierteistä paranevat paljon nopeammin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *