Allergiatietous ja vinkit

Kuinka paljon allergiat maksavat?

”Allergiaperheen elämä pyörii ruoan ja oireiden ympärillä ja se on erittäin raskasta, vie yöunet, mielenterveyden, rahat ja mahdollisesti myös parisuhteen. ”

Raha. Kuinka paljon allergiat siis vievät rahaa? En ole ennen tätä postausta halunnut laskea, kuinka paljon sitä rahaa oikeasti kuluu erikoisruokavalioihin. Pysäyttävää nähdä luvut konkreettisesti silmien edessä.

Ruoka

Olen laittanut taulukkoon esimerkkejä mitä tuotteita meillä käytetään (Prisman hinnat) ja vertauksen vuoksi ”normaalin” tuotteen hinnan. Hintaan vaikuttaa paljon myös se onko tuote sesongissa vai ei. Tuotteina ovat niitä, joita meillä pääasiassa käytetään viikoittain. Meillä on myös käytössä tuotteita, mitä en tähän laita, esimerkiksi juhlissa ylimääräiset kaikettomat herkut ym. (Oliver on kolme vuotta ja Silja kymmenen kuukautta. Lisäksi Oliver on kolmena päivänä viikossa päiväkodissa, joten se vähentää ruokakuluja hieman.)

Oliverin ruoka

Meidän perheen maidot

Siljan ruoka

Kuten voi huomata erikoisruoat maksavat helposti vähintään 2-3 kertaa enemmän kuin normaali vastaava tuote.

(Tähän ei ole laskettu minun ruokakulujani. Minä syön tällä hetkellä imetysdieetin vuoksi hyvin rajoitetusti ja lisänä menee kourallinen lisäravinteita.)

Korvikkeet

Meillä ei ole erikoiskorvikkeet käytössä, mutta monelle perheelle ne tuovat ison lisämenoerän. Erikoiskorvikkeiden hinnat (esim Neocaten ja Alfaminon) ostohinnat pyörivät siinä 55-60€/jauhetölkki. Yhdestä jauhetölkistä saa 2,9 litraa maitoa, joka riittää noin kolmelle päivälle, jos vauva on täysin korvikkeella. Kelakorvauksen maidosta saa, kun on käynyt maitoaltistuksessa ja toimittanut B-todistuksen kelaan maitoallergiasta. Kelakorvaus on ilmeisesti noin 70% hinnasta. Erikoismaidot kerryttävät lääkekattoa (joka oli vuonna 2017 605,13€). Tämän jälkeen omavastuu on enää 1,5€:a.

Lääkärikulut

Meillä on vakuutukset lapsilla, joten käytämme yksityisiä palveluita. On hankalaa arvioida paljon meillä menee kuukaudessa rahaa lääkärikuluihin, sillä se on hyvin vaihtelevaa. Käymme lähes kuukausittain jonkun syyn takia Pikkujätissä, koska lapset sairastavat paljon infektioita ja korvatulehduksia. Se, kuinka paljon suoliston huono tilanne vaikuttaa meillä infektioherkkyyteen, on epäselvää. Uskon itse, että näillä asioilla on yhteys.

Laitan esimerkin vuoksi alle kuinka paljon meillä on tänä vuonna mennyt rahaa lääkäripalveluihin. Alkuvuodesta tulee aina 100€ omavastuu/per lapsi maksettavaa. Laboratoriokokeita on ollut nyt tavallista enemmän, koska kummastakin lapsesta otettu mm. mikrobiomitestit.

Vitamiinit ym

Taulukossa on arvio, kuinka paljon kuukaudessa menee molempien lasten ravintolisiin.

ValmisteKuukausimeno
Maitohappobakteerit50€
Vitamiinit, kalaöljyt, kalsiumit ym58€

Näissä kustannukset ovat tulleet mm. maitohappobakteerien osalta alas. Kun Oliverin cd:ä häädettiin Vivomixxillä, siitä tuli jo pelkästään lisäkustannuksia 120€/kk. Maitohappobakteerit luetaan vakuutusyhtiössämme lisäravinteiksi, eikä niitä korvata. Nämä eivät myöskään kuulu kelan lääkekattoon. Vuosittain meillä menee tällä hetkellä ravintolisiin noin 1300€.

Vakuutukset

Meillä menee noin 900€/vuodessa lasten vakuutuksiin (sisältävät tapaturmavakuutuksen myös).

Bensat ja postikulut

Tätä on vaikea arvioida paljonko meillä menee kuukaudessa rahaa bensoihin ja postikuluihin. Tilaamme nettikaupoista jonkin verran ruoka-aineita, koska Vantaalla ei kyseisiä kauppoja ole. Matkat ovat täällä kohtuullisen pitkiä. Meidän allergialääkäri on Helsingissä (30km/suunta), osteopaatti Klaukkalassa (14km/suunta) ja korvalääkäri Tapiolassa (28km/suunta).

Muut

MuutKuukausimeno
Osteopaatti75€

Naurettavaa on, että jos lapsella on ”vain” allergia (ilman anafylaksian vaaraa), ei ole oikeutettu kelan vammaistukeen. Vanhemmat eivät saa mitään rahallista tukea allergioihin ja kuten luitte niin allergiat maksavat paljon. Ne maksavat sitä enemmän mitä enemmän lapsella on ruokarajoitteita.

Mitä enemmän katson yllä olevaa listaa, sitä vihaisemmaksi tulen. Me emme ole valinneet tätä tietä, mutta meille se annettiin. Me yritämme parhaamme, että lapsillamme olisi riittävän hyvä ravitsemus näiden rajoitteiden puitteissa. Ehkä tämä olisi hyvä lähettää jollekin päättäjälle ihmeteltäväksi.

Joku voisi sanoa, että on meidän oma valinta käyttää yksityisiä lääkäripalveluita ja maksaa sen vuoksi vakuutuksista ja omavastuista. Allergia-asioissa liian moni on joutunut turvautumaan yksityisiin palveluihin, kun eivät ole saaneet apua julkiselta puolelta. Tähän tulen myöhemmin paneutumaan enemmän.

Hoidatamme meidän lasten korvatulehduksia osteopaatilla emmekä antibiooteilla. Joku voisi ajatella, että 10€:n antibioottikuuri on huomattavasti halvempi kuin 75€:n käynti osteopaatilla. Totta, mutta uskon, että antibioottikuurit huonontavat lasten ennestään huonoa suolistotilannetta ja tätä kautta allergioita.

Allergialapset ry

Allergialapset ry on allergialasten äitien perustama yhdistys 2013 vuodelta. Liittymällä allergialapset ry:n jäseniksi on oikeutettu tiettyihin jäsenetuihin, joihin voi tutustua täältä: http://www.allergialapset.fi/yhteistyokumppanit/

Se ei ole ”vain” allergiaa. Se on niin paljon kaikkea muutakin.

Spread the love
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  11
  Shares
Tagged , ,

7 thoughts on “Kuinka paljon allergiat maksavat?

 1. Hei! Hyvä, että kirjoitit tämän. Postauksesi on täyttä asiaa. Myös monella keliaakikolla on muuten samankaltainen tilanne ruokakulujen kanssa (poislukien tietysti lihat ja kasvikset). Tuli mieleen, että meidän allergialääkärimme tuli yhdessä korvalääkärin kanssa siihen tulokseen, että 1v. tyttäremme korvat purkitettiin yhden pitkittyneen ja kahden tipoilla parantuneen korvatulehduksen jälkeen. Hänellä oli myös ruoka-aineallergioita, johon reagoi suolistolla, eikä antibioottikuureja haluttu siksi käyttää. Ja tämä siis oli kummankin lääkärin mielipide. Putkitukseen päästiin nopeasti ja se auttoi.

  1. Aivan mahtavaa kuulla, että ette joutuneet syömään montaa antibioottikuuria! Oliko kyseessä julkinen vai yksityinen puoli?
   Pelkästään gluteeniton ruokavalio maksaa tosi paljon. Ei sitä tule ajatelleeksi ennen kuin oikeasti joutuu sinne hyllyjen väliin ihmettelemään asiaa.

 2. Hei Raisa. Kiitos kun jaat elämäänne.

  Vaikkei itsellä ole lapsia, mutta moniallergisena ja Keliaakikko aikuisena voin todeta sen, että kalliiksi ja aikaa vieväksi elämä menee, teit ruoat sitten itse tai ostat ne valmiina. Olen ollut moniallerginen ja infektioista kärsijä vauvaiästä lähtien ja elämä on ollut ylä,- ja alamäkeä yli 40 vuotta. Lapsena oli vaikeaa, kun ruoka vaihtoehdot kauppojen hyllyissä olivat todella vähäiset verrattuna tähän päivään. Ei ollut erikois maitoja ym. Vanhemmilleni oli todella vaikeeta pitää minut oikeanlaisessa ravinnossa ja sitten piti esim. maata sairaalassa usein tipassa, jotta en kuivuisi ym. Mutta edelleen on niitä hetkiä ja tulee tilanteita, ettei jaksaisi ja haluaisi ns. mennä helpoimman kautta (syödä samaa mitä muutkin jotta ei tarvitsisi kysellä jatkuvasti sisällöstä jne.) mutta mitä se hyödyttäisi, ei ainakaan minua, joten parempi koittaa vain niellä tämä ns. ”kohtalo” ja elää elämää eteenpäin. Hyväksyä, että tämä elämä on minun ja toisilla on toisenlainen. Ottaa vain päähän, että tämä moniallergisen elämä tulee kalliimmaksi kuin tavallisten.
  Onneksi tänä päivänä on kuitenkin enemmän vaihtoehtoja esim. kauppojen hyllyillä, vaikka vaikeeta teidänkin elämänne varmasti on ja valitettavan vaikeaksi tienne on tehty, kun olette vielä kaikki allergisia, miestäsi lukuunottamatta. Siinä joutuu todenteolla miettimään miten taikoa joka kuukausi ruoat pöytään. Ymmärrän hyvin suuttumuksesi ja väsymyksen.
  Minua kyllä ihmetyttää tuo Kelan kanta asiaan, ettette saisi Vammaistukea. Jaksaisitko ottaa vielä yhteyttä esim. kuntanne Sosiaaliasiamieheen ja pyytää vielä kertaalleen tarkistamaan asian ? Sosiaaliasiamiehen pitää auttaa näissä asioissa ja hän voi tehdä puolestanne esim. hakemukset Kelaan. Ja muutenkin neuvoa mitä kannatta tehdä asian tiimoilta. Onhan tuo ihan syvältä, jos ette apuja saa mistään! Toivon paljon voimia arkeenne ja parempia tulevia vuosia. Hyvää kesän odotusta kaikesta huolimatta 😊.

  1. Hei ja kiitos ihanasta viestistä. On aina mielenkiintoista kuulla aikuisen moniallergikon näkemyksiä. Toivon toki, että lapseni sen välttäisivät, mutta aika näyttää. On kyllä onni ja autuus, että nykyään on niin paljon enemmän vaihtoehtoja ja lähestulkoon kaiken pystyy korvaamaan. Se vain vie rahaa ja aikaa (kun tutkit kaikki tuoteselosteet läpi). Kuulostaa kyllä hurjtalta tuo lapsuutesi kokemukset. Kylmää ajatella miten olisi Oliverin käynyt 40 vuotta sitten. Koko clostridiumia ei olisi varmaan löydetty eikä olisi pystytty häätämään. Meidän perheen tulee kyllä olla kiitollisia, että nykyajan hoidoilla ja ruokavalioilla pystyy niin paljon parempaan kuin ennen vanhaan.
   Kovasti jaksamista sinnekin!

 3. Hei Raisa ❤️
  Väkisinkin tulin surulliseksi kirjoituksestasi,muistot lapsuus ja nuoruus ajalta lähes kaikelle allergisena lapsena vain tulivat niin elävästi mieleen..
  Pienenä n. 1.5-2v sain ensimmäisen ruoka aineesta johtuvan allergisen kohtauksen joka johti hyvin pian shokki tilaan.
  Siitä se kaikki alkoi.. Taisi olla vuotta 85-86..
  Äitini yritti lääkärille kertoa etten juo maitoa koska mahani kipeytyy niin pahasti että saatan itkeä, jopa ulvoa tuskasta
  seuraavat 10-12h.. No eiköhän minut pakotettu juomaan liki 0.5l maitoa et nähdään valehteleeko äitini allergia oireista.
  Ei valehedellu. Tämän takia en todennäköisesti suostu juomaan mitään maitoa vielä tänäänkään vaikka ikää on 36v..
  Tomaatti, paprika, sitrushedelmät.. Kiivit, omenat, pähkinä, munat… (Voi listaa voisi jatkaa loputtomiin.)
  Näistä sain niin rajuja allergia oireita joista ensimmäinen oli suun karvastelu.. Ja pian suuni, kurkku.. Kaikki turposi umpeen ja taas oli kiire sairaalaan.
  Mihinkää en voinu lapsena lähtee edes kylään koska vanhemmat pelkäs jos pyydetään syömään. Tarjotaan karkkeja, hedelmiä ihan mitä vain. Appelsiiniin ei tarvinnu edes koskee kun jo oli silmät ummessa, vettä vuosi vain. Nenä tukkonen ettei voinut ku niiskuttaa..
  Varsinki jos jolla kulla luokkalaisista oli synttärit ja kaikki oli kutsuttu. Paitsi minut. Vanhemmat ei tainneet uskaltaa ottaa minusta vastuuta eivätkä vaivautuneet äidiltä kysymään mitä voisin syödä.. Ilomielin olisin ottanu sopivaa juhlä syötävää vaikka kotoa mukaan, kunhan vaan olisi pyydetty 😢
  Monet itkut siitäki vuodatin. Koulussa kiusattiin ”hyi mikä nirso.. Ei tollaseen voi koskee ku sitte ei itekkää enää voi syödä mitä haluaa ku kaikesta kipeeksi..” ja tämän tapaset oli vielä lievimpiä.
  Sillon 80-luvulla ei todellakaan ollu juuri vaihtoehtoja ainakaa kaupan hyllyllä ja isäkin jäi työttömäksi. 3 vanhempi isosisko ei muistaakseni kertaakaan kuulleni valittanut vaikka sillon laman aikaan puuro ja kiisseli, tai makaroni mössö oli liianki tuttu näky isän ja siskon lautasella. Äitini opiskeli sosionomi opintonsa loppuun toisella paikka kunnalla viikot. V loppusin kotona.
  Sillon aloin ymmärtää paljonko perheeni voimia nää mun allergiat oikeen vie.. Ukkini osti ison kesäloma tontin jo 80-luvun lopulla. Siellä oli ja valmiiksi möyhennettyä maata kasvimaita varten.ja hän alko kokeilemaan miten hyvin mulle hyväksi havaitut ruoka aineet sais kasvatettua itse, säilöttyä talven varalle. Varsinki niitä joita meni paljon.
  Hyvinhän ne kasvo ja samalla jäi rahaa muuhun mitä ei voinu kasvattaa.
  N. 13ikä vuoden jälkeen tietyt yliherkkyydet alkoivat vähitellen lievenemään. Täysin ei ole poistunu mikään mut pystyn nykyisin syömään jopa mansikoita omasta pellosta mihin ei käytetä mitään tehdas myrkkyjä. 😁 No välillä saattaa vähä suun ympärys ja kieli turvota niin ettei meinaa suuhun mahtua, mutta se menee ohi lääkkeellä.
  Kalaa, munia, maitoa.. En voi syödä edelleenkään.
  Ylä aste aikaan sain myös viimein ystäviä jotka ajan mittaa pitivät huolen etten saanut suuhuni mitään mulle ”myrkyllistä” kuten he sanovat. Ja 9.luokan jälkeen jopa pääsin festareille ystävieni mukaan… Uskomatonta,! No mukana oli kyllä kaverin isosisko, ammatiltaan lähihoitaja jonka takana oli pistokset sun muut allergia ampullit jos tilanne menee pahaksi. Myös porukat piti ”Liisan hengenpelastus kurssin” kaikille ystävilleni 😂😂
  Totta kai et voivat luottaa siihen olin missä tahansa kenen kans tahansa kun koskaan ei voi olla varma.. Ettei vain toinen mene paniikkiin enkä saakkaan elin tärkeää pistosta ja hengitystiet eivät pysy yhtää auki ilman kylki asentoa.

  Tämä meni nyt kyllä jaaritteluksi ja ”muistelmien” kirjoitteluksi..
  Äitini on myös kertonut et esim. Porkkanat. Keitettynä ei tullu oireita. Suoraan pellosta ja mullat huuhdotut vain pois, adrenaliinia ja ambulanssi kiireesti..
  Peruna, ensin ei millään muotoa. Nyt vanhempana ei missään nimessä päivittäin. Mut kerran pari kk,keitettynä ja sit paistettuna/pakastettuna voi hyvin syödä lisukkeena.
  Vasta näin aikuisena sen on tajunnu miten raskasta koko perheellä on ollu kun ei ole voinu päättää mitä tänään syödään.
  Meillä oli mun safkoille oma pakastin johon aina kun allergia ruokaa tehtiin, sitä tehtiin paljon ja pakastettiin. Ja toinen oli muulle perheelle. Näin he saattoivat syyä mitä halusivat eikä asia mua vaivannu. Eipä ollu tietoo siitä et kaikilla olisi samaa lautasella. Tämä myös säästi vanhempien aikaa lieden edessä. Ei tarvinnu tehä kahta ruokaa. 😁

  Anteeksi tämä meni todella jaaritteluksi..
  Elämä erikoisruokavalio lapsena on todella haastavaa ja vaikeaa.. Nykyään kuitenki muidenkin vanhemmat tajuavat eri allergioita ainakin jossain määrin. Toivon ettei se enää nykypäivänä olisi syy jättää kutsumatta synttäreille..
  Taisin olla 5.luokalla kun itse sain kutsun EKOILLE synttäreille, tämän perheen äiti tuli käymään ja pyysi lupaa vanhemmilta kynä ja paperit kädessä johon listasi sallitut ruoka aineet. Niillä synttäreillä kaikki söivät vain minulle sallittuja juttuja. Näin vuosienki jälkeen se tuntuu vieläki aivan mahtavalta! Siitä taisi alkaa mulle ensimmäinen ”sosiaalinen elämä”

  Sinulla Raisa on kaikista vaikeuksista huolimatta uskomaton tahto ja sisäinen voima nujertaa lastesi allergiat niin, että he voivat elää kohtuu normaalisti. Tai no.. Heille normaalisti.
  Onko heillä kummallakaan näitä ”kohtaus pistoksia” käytössä? Mitkä ruuat ovat pahimpia?
  Toivon sydämestäni et edes jotkut allergiat helpottaisi. Itse en muista, tai edes varmaan tiedä mitä muita taisteluita perheeni on joutunut käymää ruokavalion takia. Ihan vauvana en pystyny syömään ku n. 35 eri ruoka ainetta. Mutta määrä on kasvanut kuitenki aina vuosittain edes parilla.

  Voimia teille vanhemmille,useampia terveitä päiviä lapsillenne 💖
  Hyvää kevään jatkoa ja tulevaa kesää.
  Vaikeiden aikojen jälkeen tulee yleensä edes hieman hyvää.Ehkä sitä ei aina heti huomaa, mutta sisukkuus sitkeys palkitaan 💞

  Tähän opettelin joskus uskomaan ja tein siitä oman ”voima lauseeni”

  Anteeksi tää romaani tässä. Ei ole koskaan tullu kerrottua koko tarinaa kellekään koska tuntuu et ruoka allergioihin suhtaudutaan liian kevyesti. Mullekki peruskoulussa sanottiin punajuuresta ”ala nyt vaa vetää ääntä kohti, ei se sinusta allergista tee jos et vain jostakin tykkää..”
  Pakotti syömään jälki istunnon uhalla..
  Suu turtana mässytin ja väkisin koitin miellä..
  Oltiin 6. Luokalla. Eräs tyttö joka tiesi etten saa sitä syödä Alko huutamaan opettajalle ja keittiö henkilökunta tuli väliin. Onneksi. Se ukko tuskin olis uskonut sitäkään jos shokki olis tullu just hänen tunnillaan..
  Sai tästä hyvästä potkut, olisi edes kuunnellut.
  Mut asenteet on muuttuneet enkä usko et koulussa näitä ruoka-vahti natseja enää edes on.

  Kiitos hienosta kirjoituksesta. Jään mielenkiinnollq odottamaan lisää 😍
  Voima Haleja koko porukalle 💗💗

  1. Kiitos Lissukka ihanasta kirjoituksesta. Huh millaista elämä on ollut ennen! Tuntuu todella pahalta ja samalla olen niin kiitollinen, että meidän lapset ovat tällä vuosikymmenellä allergisia. Edelleenkin tuntuu, että kuulen liian usein ”että se on vain allergiaa”. Mutta kun se on niin paljon muutakin. Tämä on se syy miksi näistä asioista kirjoitan, jotta ihmiset heräisivät asiaan ja tajuaisivat että se ei ole vain allergiaa.
   Itse odotan kauhulla tulevia kaverisynttäreitä ja koulua, jos tämä tilanne ei helpota (josta ei ole takeita viimeisten tulosten myötä). Edelleenkin lapsia on kuulemma jätetty kutsumatta joillekin synttäreille allergioiden vuoksi. Sitä kun haluaisi vain suojella omia lapsia tältä julmalta maailmalta, mutta totuus on että heidät on vain päästettävä tuonne ja toivottava parasta.
   Meillä ei onneksi ole vielä ollut yhtään anafylaksiaa. Pojalla on alkanut tulemaan lisäoireita tänä vuonna ja pelkään tosissani, että joku päivä se on sairaalareissu. Toistaiseksi näiltä vältetty. Pienemmän kanssa olen aloitellut ruokia todella varovaisesti. Meillä pääasiassa oireillaan refluksilla, ripulilla, vatsakivuilla, ihottumalla, huonoilla yöunilla, levottomuutena ja oksentelulla. Ihan tarpeeksi näissäkin jo.
   Pojalle kaikista vaikeimmat ruoat tuntuvat olevan lihat jostain kumman syystä. Vieläkään ei olla löydetty kuin saksanhirvi sopivaksi. Edes se suomalainen hirvi ei sovi. Nuoremmalle selvästi lehmänmaito on yksi pahimmista.
   Ihanaa, että olet jaksanut lukea juttujani. Arvostan suuresti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *