Allergiatietous ja vinkit

Matkustusvinkit allergiaperheelle

Tässä tiivis paketti siitä, miten me olemme selvinneet matkusteluista allergisten lasten kanssa.

Olemme käyneet Oliverin kanssa laivalla, Kanarialla ja Tallinnassa. Kotimaassa matkustamme säännöllisin väliajoin. Maaliskuulle on varattu Tukholman risteily.

Automatkat

  • Huoltoasemien erityisruokavalio on, mitä on. Kannattaa soittaa etukäteen ja tiedustella tarjontaa. Mutta kuten kaikki lapsiperheet tietävät, on vaikea ennustaa, koska on matkalla pysähdyttävä.
  • Suosittelen ottamaan omat eväät matkalle.
  • Satsaa hyvään kylmälaukkuun. Ruokien pakastus etukäteen takaa, että ruoka pysyy pitkään kylmänä. Sähköllä toimiva kylmälaukku/matkajääkaappi on myös varteenotettava vaihtoehto, jos autossa riittää tilaa.
  • Hyvät ja tiiviit säilytysrasiat takaavat, ettei synny turhaa sotkua.
  • Kotimaan matkoilla matkavakuutus voi tulla myös tarpeeseen.

Kotimaan hotellit

  • Ole etukäteen yhteydessä hotelliin ja selvitä: minkä kokoinen minibaari on huoneessa (mahtuvatko kaikki mahdolliset eväät sinne), aamupalan tarjonta ja onko hotellin mahdollista tehdä allergikolle sopiva aamupala, onko hotellissa mikro vapaassa käytössä ja onko huoneessa vedenkeitin (esim pilttipurkkien lämmitys onnistuu kuumalla vedelle ja tietenkin, jos valmispuurot sopivat)
  • Valitse etukäteen paikka missä aiotte syödä ja ole ravintolaan etukäteen jo yhteydessä. Näin vältytään turhilta yllätyksiltä. (Itse olen yleensä neuroottisesti halunnut aina ottaa varalle eväät kuitenkin mukaan, jos käy niin, että jostain syystä ravintola ei olekaan varautunut asiaan.)
  • Jos minibaaria ei ole tai se ei ole riittävän suuri, sähkökäyttöinen kylmälaukku/matkajääkaappi on pelastus.
  • Kaikissa hotellihuoneissa ei välttämättä ole omia lusikoita. Tähän voi varautua ottamalla pieneen pussiin kertakäyttölusikoita tai Mamk:lla on vauvan lusikoita, joissa tulee mukana lusikan päähän oma suojus.

Laiva

  • Ole etukäteen yhteydessä laivayhtiöön ja selvitä kylmäsäilytys mahdollisuudet ja miten laivalla ollessa ravintolat pystyvät etukäteen mahdollisesti varautumaan erikoisruokavalioihin.
  • Silja Linella on ainakin loistava Facebookin kautta toimiva messenger, josta me saimme erinomaista palvelua. Toimitimme sitä kautta listan sopivista ruoka-aineista ja he lupasivat tehdä buffettiin Oliverille valmiin annoksen.
  • Silja Line ainakin vaati, että varaa etukäteen pöydän/buffetin, että voivat ottaa huomioon meidän perheen erikoisruokavalio haasteet.
  • Perhehyteissä Ruotsinlaivoilla on jääkaapit. Pienemmissä hyteissä ei ole. Etukäteen on hyvä selvittää onko mahdollista säilyttää infon jääkaapissa ruokia/mahdollisia lääkkeitä. Toinen vaihtoehto on, että käyttää laivan kylmäsäilytys mahdollisuutta, mutta sen avaaminen maksaa joka kerta 2e (Silja Line). Tässäkin tilanteessa sähkökäyttöinen kylmälaukku/matkajääkaappi voi helpottaa tilannetta.
  • Laivoilta löytyy mikrot, mutta matkaa niihin voi olla jonkun verran. Siihen kannattaa varautua. Kahvioista kannattaa kysyä lämmitysmahdollisuutta.
  • Otathan huomioon, että maissa ollessa laivalla on suurin osa paikoista kiinni.

Teen oman postauksen miten meidän matka meni Silja Linella maaliskuun lopussa.

Lentokone

  • Maidoton tai gluteeniton ruokavalio harvemmin tuottaa ongelmia lentoyhtiön ruokapalveluissa. Nämä vaihtoehdot ovat valittavissa jo lentoa varattaessa. Huomioi, että kaikissa lentoyhtiöissä ei ole mahdollista saada maidotonta JA gluteenitonta ruoka-annosta.
  • Ja jälleen, ole yhteydessä etukäteen lentoyhtiöön ja selvitä miten kuljetat mahdolliset omat eväät koneeseen.
  • Pilttipurkit ovat helppo valinta lennolle, jos ne sopivat.
  • Korvikkeella olevat lapset: laita annospusseihin jo valmiiksi sopiva määrä yhtä pulloa kohden oleva korvikejauho. Pyydät vain kiehuvan veden tuttipulloon ja sekoitat siihen jauhon. Korviketetrat ovat tietenkin vielä helpompi vaihtoehto, jos valmiita tetroja löytyy lapselle sopivasta maidosta.

Ulkomaat

En ole niin kokenut ulkomaanmatkaaja, että tietäisin kaikki kikka vitoset, mutta tässä ne mitkä tulivat mieleen meidän ainoalta ulkomaanmatkalta.

  • Jos on moniallergikko tai anafylaksian vaara, kaikista turvallisinta on tehdä kohteessa itse ruoat.
  • Onko kohde Eu:n sisällä vai ei? Selvitä miten mahdollisesti vaikuttaa eväiden kuljetukseen.
  • Hanki tarvittaessa todistus lääkäriltä miksi kuljetat omia ruokia mukana.
  • Yliopistonverkkoapteekin sivuilta lainattu: ”Mikäli tarvitset mukaan reseptilääkkeitä, kannattaa selvittää kohdemaan tullimääräykset mahdollisten tuontirajoitusten ja dokumenttivaatimusten osalta. Resepti ei välttämättä aina ole riittävä dokumentti. Sähköisten reseptien osalta mukaan kannattaa ottaa joko lääkärin tulostama potilasohje tai apteekista saatava tuloste ulkomaanmatkaa varten. Voit myös tulostaa reseptiyhteenvedon itse Omakanta-palvelusta, jonne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Lääkkeet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin ja mieluiten alkuperäispakkauksissaan”.
  • Kylmälaukku, jossa on itsessään sisällä olevat kylmägeelit on loistava (esim. Packit shop cooler). Näitä saa erikokoisina. Laitat siis koko kylmälaukun pakkaseen, pakkaat sisälle eväät ja mahdollisesti vielä lisäkylmäkallet. Kylmälaukku on pehmeää materiaalia. Itse tein valmiiksi saksanhirvipullia Kanarialle. Pakastin ne valmiina pullina. Pakastetut pullat laitoin tällaiseen pakastekylmälaukkuun ja pari kylmäkallea mukaan. Matka kesti lähemmäksi kymmenen tuntia, mutta pullat olivat edelleen jäässä, kun saavuimme hotellille.
  • Selvitä etukäteen hotellihuoneen keittiön varustetaso. Monet allergiaperheet joutuvat itse tekemään pitkälti ruoat hotellihuoneessa, joten toimiva jääkaappi (ja mahdollisesti pakastin), kunnon hella ja ruoanlaittovälineet ovat pakollisia.
  • Selvitä etukäteen, joko suoraan hotellilta tai matkaoppailta, hotellin ruokatarjonta allergiaperheille. Näin tiedät varaudutko tekemään kaikki itse vai onko mahdollista saada osa ruuista valmiina hotellista.
  • Useimmissa hotelleissa ei ole varauduttu erikoisruokavalioihin välttämättä yhtä hyvin kuin Suomessa. Isoimmista marketeista useimmiten kuitenkin löytyy erikoisruokavaliotuotteita kohtuullisen hyvin.
  • Jos teette itse eväät, varmista että hotellin läheisyydessä on isompi marketti. Voit myös mahdollisesti kuljettaa kuiva-aineita Suomesta.
  • Ota erikoiskorvikkeet mukaan Suomesta.
  • Ota englanninkielinen allergiasanasto haltuun (tulosta mukaan lunttilapuksi).
  • Selvitä varmuuden vuoksi lähellä olevat lääkärinpalvelut.
  • Ota matkavakuutus.

Vinkki: kirjoita lapulle sopivat ruoka-aineet, vaikka matkustaisit Suomessa. Helpottaa henkilökuntaa. Erityisesti suosittelen tätä ulkomaan matkailussa. Kirjoita siis englanniksi tai vielä parempaa, että kirjoitat kohdemaan kielellä sopivat tai kielletyt ruoka-aineet paperille.

Vinkki2: pieni (parin dl) matkavedenkeitin voi olla pelastus. Sillä saa helposti tehtyä valmispuurot (jos ne sopivat) ja lämmittää ruoat vesihauteessa (esim soseet).

Vinkki3: ota aina reippaasti vauvan puhdistuspyyhkeitä mukaan. Niillä on helppo putsata myös pintoja.

Huom: Henkilökunnalle laajat ruoka-aineallergiat voivat olla vieraampia. Muistathan olla perusteellinen ja tarkistaa, että henkilökunta tiedostaa myös piilonimillä olevat ruoka-aineet.

Kun itse matkustimme Kanarialle 2016, oli Oliver tuolloin vähän yli vuoden. Imetin vielä niin maitoja ei tarvinnut miettiä. Oliverille sopi pari valmispilttiä, joten päätin varautua niillä matkaan. Koska poikani on ollut aina hyvin suuriruokainen, lähti meillä 13kg:a pilttipurkkeja (niitä pieniä) mukaan. Järkyttävä määrä. Takaisin tuli vain muutama purkki. Pyysimme lääkäriltä englanniksi lausunnon, miksi meillä oli niin paljon valmispilttejä mukana. Otin yhden todistuksen käsilaukkuun ja muut menivät niihin matkalaukkuihin, joissa piltit olivat. Tämä siltä varalta, jos tulli tai muu vastaava kiinnostuisi isoista määristä pilttipurkkeja. Pelkäsin, että syystä tai toisesta meidän piltit jäisivät matkalle. Onneksi kaikki tulivat perille. Kohteessa kävin ostamassa hotellihuoneeseen bataattia ja kukkakaalia lisäksi. Saksanhirvipullat olin tosiaan tehnyt jo kotona ja sulattelin niitä pakkasesta tarpeen mukaan. Silloin ainoat sopivat ruoka-aineet mitä hotellin ruokatarjonnasta sopi Oliverille olivat kuivatut luumut ja päärynä. Matka oli erittäin onnistunut.

Antakaa lisää vinkkejä matkustamiseen, jos tulee mieleen!

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *