Allergiatietous ja vinkit

Allergisten lasten yleisimmät turvaruoat

Moniallergisilla lapsilla puhutaan ”turvaruuista” eli sellaisista ruuista, jotka tiedetään varmemmin sopivan ruokavalioon.

Meillä ne olivat pahimpana hetkinä Oliverilla bataatti, kesäkurpitsa, luumu, päärynä, kukkakaali ja saksanhirvi. Siljalla puolestaan turvaruokina olen pitänyt kesäkurpitsaa, luumua, hirssiä ja saksanhirveä.

Aloin miettimään mitkä ovat muiden perheiden turvaruoat ja pystyisikö tästä vetämää jotain yhteenvetoa. Laitoin allergialasten vertaistukiryhmään kyselyn, johon jokainen sai lisätä ja raksia ne ruoat, jotka ovat olleet niitä ”varmempia” heidän lapsille.

TOP 35 näytti tältä:

  • Broileri
  • Riisi
  • Possu
  • Kurkku
  • Kesäkurpitsa
  • Bataatti
  • Päärynä
  • Parsakaali
  • Mustikka
  • Rypsiöljy
  • Maidoton keiju
  • Kalkkuna
  • Vadelma
  • Kukkakaali
  • Kaura
  • Peruna
  • Hirssi
  • Luumu
  • Oliiviöljy
  • Porkkana
  • Banaani
  • Mango
  • Tattari
  • Maissi
  • Poro
  • Pensasmustikka
  • Hirvi
  • Kvinoa
  • Puolukka
  • Myskikurpitsa
  • Avokado
  • Persikka
  • Kookos
  • Palsternakka
  • Tapiokatärkkelys

Yhteenveto

Yhteenvetona voisi tämän perusteella sanoa, että kasviksia oli eniten listalla. Yhteensä kasviksia oli 9kpl ja niistä top5 oli: kurkku, kesäkurpitsa, bataatti, parsa- ja kukkakaali.

Hedelmät ja viljat tulivat toisiksi isompina ryhminä. Kumpaakin oli seitsemän kappaletta listassa. Viljatuotteista riisi oli ehdoton ykkönen, joka ei yllätä. Seuraavina viljoista top 15 kohdalla oli kaura ja loppupäästä löytyivät vielä: hirssi, tattari, maissi, kvinoa ja tapiokatärkkelys (jos tapiokatärkkelyksen tässä kohtaa haluaa laskea viljoihin).

Hedelmistä vain yksi hedelmä mahtui top15 ja se oli päärynä. Loppupäästä löytyivät mm. luumu, banaani, mango ja persikka.

Lihoista broileri, possu, kalkkuna, poro ja hirvi ovat olleet monelle sopivia. Nauta loisti poissaolollaan.

Marjoista nousivat esiin mustikka, vadelma, pensasmustikka ja puolukka. Tästä voisi jopa miettiä, että marjat ovat suurena edustuksena esillä, koska Suomessa yleisimmät marjat, joita käytetään, ovat juuri yllämainitut ja mansikka. Mansikka oli sijalla 37.

Öljy- ja rasvatuotteista listalle pääsivät: rypsiöljy, maidoton keiju ja oliiviöljy.

Harvinaisempia

Haluan vielä nostaa esille, että listalta löytyi myös harvinaisempia tuotteita kuten: amarantti, saksanhirvi, teff, peura, maa-artisokka, hilla ja Uuden-Seelannin lammas. Nämä ovat tuotteita, jotka eivät nousseet korkealle. Se voi johtua siitä, että kaikki eivät näitä harvinaisuuksia kokeile, koska nämä eivät ole niin tuttuja tuotteita suomalaisille.

Nämä kuitenkin vinkkinä niille, joilla pakka on levällään eikä meinaa keksiä enää kokeiltavaa niistä yleisimmistä ruoka-aineista.

Ristiallergiat

Elämme siitepölykauden kulta-aikaa ja homma vain kiihtyy. Onkin tärkeää myös muistaa ristiallergioiden mahdollisuus.

”Niin sanottu ristiallergia tarkoittaa allergiareaktiota, jossa sama IgE-vasta-aine tunnistaa samankaltaisia rakenteita eri alkuperää olevissa aineissa. Tunnetuimmat ristireaktiot liittyvät koivun siitepölyallergiaan, sillä noin joka toinen koivuallerginen saa oireita kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä. Ristireaktiota esiintyy myös muiden siitepölyjen, ruokien ja luonnonkumin välillä.” Lähde: Allergia-, iho- ja astmaliitto.

”Koivun siitepölylle allergiset saattavat saada oireita seuraavista ruoka-aineista:

– omena, kirsikka, persikka, luumu, päärynä, nektariini, kiivi, ananas, mango, passionhedelmä ja viinirypäle
– raaka porkkana, selleri, raaka peruna, fenkoli, pähkinät, mantelit, marsipaani, kastanja, seesaminsiemen, auringonkukansiemen, pinjansiemen, tomaatti ja paprika
– mausteet” Lähde: Allergiaterveys.fi

Tämä tarkoittaa, että joillakin perheillä on keväisin osa turvaruuista poissa käytöstä ja viimeistään syksyllä voivat palata niihin.

Ristiallergioihin voi tutustua enemmän:

Allergia-, iho- ja astmaliitto: Ristiallergia siitepölyjen kanssa.

Allergiaterveys.fi. Allergiatietous. Ristiallergia.

Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdistys. Ristiallergiat.

Mikä sopii yhdelle, on toiselle täysi susi

Tämä täytyy muistaa. Jollekin riisi saattaa olla se numero yksi, mutta toiselle ei sovi. Allergioissa on se huono puoli, että nämä ovat erittäin yksilöllisiä. Myös joillekin sopii ruoka-aine vain yhdessä muodossa. Esimerkiksi riisikakut voivat sopia, mutta keitetty riisi ei.

Tässä kuitenkin lista, josta joku voi saada ideaa mitä kokeilla seuraavaksi.

Kiitos kaikille vastanneille.

Tämä oli ainoastaan yksi kysely, yhdessä ryhmässä. Ei tutkimus.

Tervetuloa seuraamaan meidän elämää ja blogia:

Facebookissa: Lapsen tyhjä lautanen  sivuilla ja Instagramissa: lapsen_tyhja_lautanen 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *