Allergiatietous ja vinkit

Allergiamyytit: totta vai tarua?

Allergioiden ympärillä on paljon uskomuksia, jotka usein eivät pidä paikkansa. Tähän on koottu seitsemän uskomusta/myyttiä ja kerrottu onko asia totta vai tarua lähteiden kera.

Allergiat ovat muotisairaus

Tarua
Muoti
tarkoittaa jonakin ajankohtana vallitsevaa ja suosiossa olevaa tyyliä tai makusuuntaa, yleistä tapaa.
Allergiassa elimistö on kehittänyt immunologisen vasteen – esimerkiksi vasta-aineita tai herkistyneitä valkosoluja – allergiaa aiheuttavaa ainetta eli allergeenia kohtaan. Allergia voi välittyä monella erilaisella immunologisella mekanismilla, joista tavallisin on välitön IgE-välitteinen allergia. Toiseksi tavallisin allergiamekanismi on viivästynyt soluvälitteinen allergia. Muut allergiamekanismit ovat harvinaisia. (suora lainaus Terveyskirjasto )

”Allergiat ovat muotisairaus” lausetta saa aina välillä kuulla ja samoin: ”kaikilla on nykyään allergia”. Fakta on, että allergioiden diagnosoiminen on lisääntynyt viime vuosina, mutta uusi asia se ei kuitenkaan ole. Osasyyllisinä pidetään erilaisia elinolojen muutoksia ja nykyaikana osataan diagnosoida allergiat paremmin. ”Allergiat ovat muotisairaus” on ehkä yksi loukkaavimmista lauseista mitä voi allergisen lapsen vanhemmille sanoa. Siinä missä toinen pukee lapsensa Gugguun haalariin, niin toinen äitikö antaisi lapselleen allergiadiagnoosin, koska se on ”muotia”? Kukaan terve vanhempi ei halua tätä kamalaa sairautta lapselleen. Se tuottaa aivan liikaa kipua ja tuskaa lapselle. Se aiheuttaa vanhemmille suurta ahdistusta, surua ja välillä vihaa sekä mahdollisesti myös taloudellisia menetyksiä. Ei kuulosta kovin houkuttelevalta ”muodilta”.

Jos allergiat eivät näy verikokeissa, ei voi olla allerginen

Tarua. Suolistoperäiset allergiat voivat kehittyä hitaasti (tuntien, päivien tai viikkojen kuluessa) ja sen vuoksi niitä on vaikeampi diagnosoida kuin nopeasti reagoivia (yleensä IgE-välitteisiä) allergioita. Tällaisia nopeita reaktioita ovat mm. allerginen nuha ja silmätulehdus, astma, atooppinen ihottuma, nokkosihottuma, ruoka-allergia ja myös vatsaoireet.

Suomessa käytetään terveydenhuollossa IgE -kokeita allergiatesteissä. Suolistoperäiset allergiat ovat usein IgG -välitteisiä allergioita, jotka eivät näy IgE -kokeissa. IgG -välitteisien allergioiden oireet tulevat usein viiveellä. Reaktion syntyyn voi mennä jopa päiviä. Allergisen reaktion voi aiheuttaa hyvin pieni määrä ruoka-ainetta, esimerkiksi leivänmurunen, mutta joskus lapsi voi sietää suurenkin määrän ruoka-ainetta ennen kuin hän alkaa oireilla.

Allergialapset. Suolistoperäinen oireilu lapsella.
Allergialapset. Allergiatutkimukset.

Ummetus ei voi olla allergiaoire

Tarua. Suolistoperäiset allergiat ovat yksi yleisimmistä allergiamuodoista pienillä lapsilla. Ja kuten yllä mainittu niin suolistoperäisien allergioiden oireet voivat tulla viiveellä. Ummetus on yksi allergiaoire, joka tulee viivästyneenä oireena. Ummetus allergiaoireena liittyy usein tulehtuneeseen suolistoon, jonka on aiheuttanut joku/jotkut ruoka-aineallergiat. Muita viiveellä tulevia oireita ovat mm veriulosteet, peräaukon ihottuma, punoitus, tyytymättömyys ja uniongelmat, huono ruokahalu, ruuasta kieltäytyminen sekä kasvuhäiriöt.

Allergialapset. Suolistoperäinen oireilu lapsella.

Atopia ei voi olla allergiaoire

Tarua. Atooppinen ihottuma ja allergiat kulkevat usein käsi kädessä. Noin puolella alle vuoden ikäisistä, vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavista lapsista ruoka-aineallergia pahentaa atooppista ihottumaa. Mitä nuoremmalla iällä atooppinen ihottuma alkaa, sitä todennäköisempää on ruoka-aineallergia. Ruoka-aineallergia ei välttämättä ole ainoa syy atooppiseen ihottuman syntyyn, mutta se voi pahentaa merkittävästi atooppista ihottumaa, joten atopia voi olla allergiaoire.

Mehiläinen. Lasten allergiat.
Thl lastenneuvolakäsikirja

Laktoositon on sama asia kuin maidoton

Tarua. Vähälaktoosittomissa ja laktoosittomissa tuotteissa on pilkottu laktoosi eli maidon sokeri, mutta tuotteessa on silti maidon proteiinia. Maidottomassa tuotteessa ei puolestaan ole ollenkaan maidon proteiinia. Maitoproteiinia on maidon osissa kuten laktoosissa (oli se pilkottu tai ei), herassa ja kaseiinissa. Laktoosi-intolerantikko ei siedä laktoosia, jos se ei ole pilkottu. Maitoallergikko taas ei siedä maidon proteiinia missään muodossa.

Yhteishyvä. Laktoositon ei ole sama asia kuin maidoton.

 

Varhainen kiinteiden aloitus ennaltaehkäisee allergioita

Tarua

Käypä hoito -suosituksessa suositellaan kiinteiden aloittamista 4-6 kuukauden kohdalla imetetyillä vauvoilla. Käypä hoito -suosituksessa ohjeistetaan aloittamaan kiinteät yksilöllisen tarpeen mukaan, mutta vauvan ollessa sen 4-6kk. Alle neljän kuukauden ikäisenä kiinteiden aloittamista ei suositella. Riski allergioille ei myöskään kasva tai vähene, jos äiti jatkaa täysimetystä kuuteen kuukauteen nykyisen tiedon mukaan. Tutkimuksia on käynnissä tästä asiasta ja ikävä kyllä osa hoitohenkilökunnasta on suositellut varhaista (3-4kk) kiinteiden aloittamista allergioiden ehkäisyyn ennen kuin koko tutkimus on valmis. INTO tutkimus on yksi tällainen tutkimus, jonka vastauksia vielä odottelemme.

Käypä hoito. Ruoka-allergiat. Lapset.

Se on vain allergiaa

Tarua. Se ei ole vain allergiaa. Se on paljon ja aivan liikaa kaikkea muuta. Tästä aiheesta lisää: vain allergiaa

Tarkoitus on julkaista lisää myyttejä/uskomuksia. Jos mielessäsi on lisää uskomuksia/myyttejä liittyen allergioihin, niin laita viestiä tulemaan. Lisätään yhdessä allergiatietoutta.

Kesä alkaa olemaan kohta loppu, mutta pieni katsaus kuumaan kesään ja mitä lukijat ovat lukeneet eniten tässä blogissa.
Kesän top5 luentuinta postausta olivat:

 1. Sydäntä raastavat pettymykset lapselle vain ruoan vuoksi
 2. Isät ja allergia-arki
 3. Ääripäiden välissä. Rokottaa vai ei?
 4. Vauvan itkuisuus. Ilmavaivat, refluksi vai allergiaa?
 5. Kelan allergia-asenteet
Spread the love
 • 18
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  18
  Shares
Tagged , , , , , , , , ,

4 thoughts on “Allergiamyytit: totta vai tarua?

 1. En nyt äkkiseltään löytänyt sun blogista juttua, mutta olisi minusta kovin hyödyllinen jos tekisit jonkun oppaan mistä tuore äiti tunnistaa jos lapsella on allergia (mitä kaikkia oireita voi olla, myös kuvia huonosta ihosta, miltä normaali- ja allergiakakka näyttävät 😀 ym. miten erottaa onko pelkkä atopia vai liittyykö siihen aina allergia). Itse en ainakaan reilu vuosi sitten tiennyt mitään lapsen allergioista.

  3 kk iässä lapsen iho alkoi mennä kokoajan pahemmaksi ja pahemmaksi. Kävimme osastolla ja sain siellä rasvausohjeet. Ne auttoi pari päivää, kunnes tilanne oli taas paha. Kun menin uudestaan käymään osastolla sain haukut siitä etten ollut noudattanut rasvausohjeita! Verikoekin oli siinä otettu ja kananmunanvalkuainen oli hieman koholla, muttei lääkäri siihen sanonut oikein mitään muuta kuin sen ettei siihen voi luottaa kun lapsi on niin pieni. Eikä olisi tarvetta muka rajoittaa ruokavaliota.
  Monen mutkan kautta sitten päästiin allergialääkärille ja asiat alkoi selvitä. Aloitin maidon ja kananmunan välttämisen ja myöhemmin myös muita jätin pois.

  Minusta on tosi outoa ettei kaikki lääkärit ole imetysdieetin kannalla, vaikka moni on sen ihan itse todennut testaamalla. Kuitenkin suurin osa lääkkeistä on sellaisia joita imettäessä ei saa syödä, koska ne imeytyy maidon mukana vauvaan, joten miksei sitten esim. maitoproteiini imeytyisi äidinmaitoon?

  1. Hei tää on hyvä! Menee ehdottomasti kirjoitukseen. Kiitos! Juuri tässä muokkailen ohjetta mitä tehdä jos epäilee lapsella allergiaa tai on juuri todettu, mutta tuo pointtisi että mistä tietää edes epäillä koko allergiaa on kyllä tärkeä.
   Tuo id:n kieltäminen on jotain täysin uskomatonta. Ei riitä ymmärrys millään tavalla asiaan.

   1. Meilläkin ensin epäiltiin märkärupea ja saatiin siihen antibioottikuuri. Meni kyllä niin pieleen se diagnoosi 😀

    Jos tarviit postausta varten kuvia huonosta ihosta, niin voin antaa jonkun kuvan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *