Allergiatietous ja vinkit

Allergialapset: vertaistukiryhmä tapaaminen Vantaalla

Kävin tänään ensimmäistä kertaa allergialasten vertaistukiryhmässä Vantaalla. Tarkoituksena on ollut mennä käymään jo aiemmin, mutta olen joko unohtanut tai lapset ovat olleet sairaana. Tänään kuitenkin pääsin paikalle.

Vertaistuki itsessään on minulle tuttua. Olen käynyt eräässä vertaistukiryhmässä (ei liity lapsiin) yli viisi vuotta ja pari kertaa olen käynyt Vantaan leijonaemojen tapaamisissa. Leijonaemojen ryhmässä olen myös tavannut allergisten lasten vanhempia ja saanut vertaistukea Oliverin viivästyneeseen puheenkehitykseen. Tiedän jo, että vertaistuki on erittäin voimaannuttavaa. Vertaistuki on ollut suurin syy tämän blogin perustamiseen. Jos yksikin vanhempi pystyy kirjoitusteni kautta samaistumaan ja saamaan tukea, en ole heittänyt aikaani hukkaan.

Vantaan allergialasten vertaistukiryhmä kokoontui tänään Saturnuksen avoimessa päiväkodissa. Google mapsin avulla paikka löytyi helposti ja parkkitilaa oli hyvin. Tilat olivat valoisat ja viihtyisät. Keittiössä oli eväille jääkaappi ja lämmitysmahdollisuus. Lasten ruokailutarvikkeita oli myös käytössä. Tarjolla oli kahvia, teetä ja pientä suolaista purtavaa. Sattuneista syistä tyydyin itse teehen. Vinkkinä: jos käytät erikoismaitoja kahvissasi, ota tilkka omaa maitoa mukaan. Esim pilttipurkissa pystyy maitoa kuljettamaan helposti. Muistaa vain laittaa varmuuden vuoksi pilttipurkin minigrip pussiin.

Vastaanotto oli erittäin lämmin. Avoimen päiväkodin hoitajat esittelivät paikat ja toivottivat tervetulleiksi. Vertaistukiryhmän vetäjä sai oloni tuntumaan kotoisalta. Paikalla tällä kertaa ei ollut muita, koska moni oli joutunut perumaan tulemisensa sairastapauksien vuoksi. Tämä ei kuitenkaan tapaamista haitannut. Ei tarvitse olla kuin yksi ihminen, joka on kokenut saman, jotta tuntee olonsa helpottuneeksi.

Parasta vertaistuessa on, että paikalla on ihminen, joka aidosti ymmärtää. Silloin puhuu toisen kanssa samaa kieltä. Ymmärtää ja tulee ymmärretyksi. Toinen tietää tasan tarkkaan mistä puhun ja tulee yhteenkuuluvuuden tunne. Tunne, että ei ole ainoa. Että ei ole hullu, koska jollain muullakin on täysin samanlaista. Oli ihanaa huomata, että meidän ”outoja” oireita on myös muissa perheissä.  Vertaistuessa on myös se hyvä puoli, että voi jakaa kokemustietoutta. Saa vinkkejä ja ehkäpä myös antaa itse muille uusia keinoja selviytyä.

Sain tänään mm. tietää, että puheenkehityksen viivästymällä ja allergioilla on toistensa kanssa tekemistä. Tästä on olemassa artikkeli, jonka aion etsiä netistä. Ei ole tullut pieneen mieleeni, että nämä kaksi asiaa liittyisivät toisiinsa. Maissista oli myös paljon asiaa. Tiesin, että sitä on monessa tuotteessa, mutta en ollut tietoinen, että sitä on lähestulkoon kaikkialla. Tämä maissiasia on sellainen mihin tulen paneutumaan enemmän. Vielä on paljon opittavaa.

Meidän epäonnistunut karitsan kokeilu on vienyt minun vähäisetkin yöunet moneksi yöksi. Ajatus katkeaa koko ajan ja looginen ajattelu puuttuu. Mutta hei! Vieressä on ihminen, joka todella ymmärtää. Ainut mikä harmittaa on, että (kiitos tämän väsymyksen) olen luultavasti unohtanut jo puolet asioista mistä keskustelimme. Onneksi seuraavassa tapaamisessa voi kysyä samat asiat uudelleen. Tarkoitus on alkaa käymään säännöllisesti tapaamisissa. Vertaistuki on voimaa! Lämpimästi voin suositella vertaistukiryhmiä kaikille allergialasten vanhemmille tai jos vasta epäilet asiaa.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tagged , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *