Allergiatietous ja vinkit

Allerginen lapsi päivähoidossa. Hoidon aloitus.

Allerginen lapsi päivähoidossa

Päivähoidon aloitus on suuri muutos perheelle ja lapselle. Se jännittää ja stressaa ihan ”tavallisiakin” perheitä. Allergialapsen perheelle tämä voi olla vielä isompi asia.

Päiväkodin aloitus allergialapsen vanhemmille voi olla erityisen stressaava. Sitä on itse voinut kontrolloida oman lapsen syömisiä pitkälti (ehkä useamman vuoden) ja nyt se kontrolli pitää luovuttaa ainakin osittain vieraille ihmisille. Se on valtava muutos.

Tässä on koottu niitä asioita mitä kannattaa ottaa huomioon etukäteen, kun allerginen lapsi aloittaa päivähoidon. Näiden avulla aloitus voi olla hieman vähemmän stressaavaa perheelle.

Etukäteen

Monet toivottavasti pystyvät käymään tutustumassa päiväkotiin etukäteen. Tämä on tärkeää lapselle, mutta samalla vanhemmat saavat käsityksen millaiseen ympäristöön lapsi on jäämässä. Olisi hyvä pystyä olemaan etukäteen yhteydessä päiväkotiin ja henkilökuntaan. Tässä pieni muistilista:

 • Kuka tekee lapsen ruoat? Tuleeko ruoka keskuskeittiöstä? Mikä firma (ja selvitä yhteystiedot) vai tekeekö päiväkodin keittäjä itse ruoat? Ole yhteydessä ruoan tekijöihin ja kerro tarkasti mitkä ruoat sopivat lapselle ja miten valmistettuna (jos tällä siis merkitystä). Kerro myös mahdollisimman tarkasti mistä kaikesta lapsi voi saada oireita (lisäaineet, E-koodit ym.). On hyvä toimittaa kirjallisena ohjeet. Huom! Päiväkodit vaativat lääkärintodistuksen ruoka-aineallergioista. Muistathan hankkia tämän hyvissä ajoin ja toimittaa eteenpäin.
 • Miten hyvin henkilökunta on perillä allergioista? Onko heillä aiempaa kokemusta vai onko tietoisuus vähäistä? Yritä päästä keskustelemaan rauhassa henkilökunnan kanssa. Kun olet perillä, mikä on tilanne henkilökunnan tietämyksen suhteen, et ole enää yhtä epätietoinen missä mennään. Pystyt samalla myös välittämään tärkeää tietoa henkilökunnalle juuri sinun lapsesi allergioista.
 • Onko henkilökunnalla koulutus anafylaksian hoitoon? Jos ei ole, selvitä kuka hoitaa tämän asian. Toimita mahdolliset adrenaalikynät päiväkotiin ja varmista, että niitä osataan käyttää.
 • Jos lapsella on lääkkeitä, selvitä millainen on päiväkodin käytäntö lääkkeiden antamisen suhteen.
 • Tämä ei ole mielessä ensimmäisenä, mutta tulevaisuutta varten, voi jossain vaiheessa kysyä, miten päiväkodissa huomioidaan lasten syntymäpäivät. Lapselle voi tulla pettymyksenä, jos muiden syntymäpäiviä juhlitaan syötävän merkeissä ryhmässä eikä hänelle ole varattu etukäteen mitään.
 • Selkeät ohjeet miten toimia, jos lapsi altistuu väärälle ruoka-aineelle. On myös tärkeää kertoa tarkasti millaisia oireita lapsi saa epäsopivista ruoka-aineista ja pyytää henkilökuntaa kertomaan herkästi huomioita lapsen voinnista. Kotona on usein erilaisia ruokakokeiluja ja lapsi viettää ison osan päivästä päiväkodissa, jolloin henkilökunnan havainnot auttavat vanhempia pysymään tilanteen tasalla oireista. Päiväkoteihin voi myös toimittaa ruoka/oirepäiväkirjan esim. siedätysten yhteydessä.
 • Onko päiväkoti varautunut, jos lapsi saa esimerkiksi leluihin jääneistä ruokajäänteistä oireita? Miten lasten käsienpesu tapahtuu ruokailun jälkeen, jotta näitä vahinkoja ei pääsisi tapahtumaan? Kannattaa myös huomioida mahdollisten allergiaa aiheuttavien muovailuvahojen ym. käyttö päivähoidossa.
Allerginen lapsi paivahoidossa
Iso asia pienelle ihmiselle ja iso asia vanhemmille.

Omat ruoat?

Joskus vanhemmista voi tuntua helpommalta viedä päiväkotiin omat ruoat. Tämä on kuitenkin täysin päiväkotikohtaista. Joissakin päiväkodeissa tämä on täysin kiellettyä ja toisissa taas sallittua. Jos päädytte toimittamaan itse omat ruoat päiväkotiin, on hyvä selvittää tuleeko tästä päiväkotimaksuihin hyvitystä. Päiväkodeilla on myös hyvin vaihtelevia käytäntöjä erikoismaitojen suhteen. Nämä kannattaa selvittää etukäteen.

Henkilökunta

Henkilökunnan asenteella on valtava merkitys millaisella mielellä vanhemmat voivat jättää allergisen lapsensa hoitoon. Toivottavaa on, että henkilökunnalla olisi allergiatietämystä ja ymmärtäisivät miten vaikeasta ja kuormittavasta asiasta on kyse. Itse toivoisin, että tähän kiinnitettäisiin päiväkodeissa huomiota ja tarvittavia koulutuksia järjestettäisiin nykyistä enemmän.

Ja, jos tätä sattuu lukemaan joku varhaiskasvatuksen ammattilainen, haluan sanoa teille muutaman sanan. Kohdatkaa allergiaperhe yksilöinä ja avoimesti. Kuunnelkaa ja ymmärtäkää. Älkää vertailko muihin allergialapsiin. Allergioita ja allergiaoireita on lukemattomia, joten uudella lapsella voi olla allergiaoireita, joista ette ole ennen tienneet. Lapsen vanhemmat tuntevat lapsensa ja tämän sairauden. Heillä on usein taustalla erittäin kuormittavia vuosia ja päiväkodin aloitus on yksi isoimmista asioista mikä jännittää vanhempia. Antakaa heille mahdollisuus rauhassa kertoa tilanteestaan.

Muistakaa ottaa allergiat vakavasti, vaikka lapsella ei olisi hengenvaaraa allergioiden vuoksi. Lapsi voi kuitenkin tulla todella kipeäksi väärästä ruoka-aineesta ja kukaan ei toivo sellaista pienelle ihmiselle. Vanhemat luovuttavat teille nyt lapsensa ja tämän hyvinvoinnin hoitoonsa. Pitäkää hyvää huolta meidän lapsista. Ja te teette mielentöntä työtä. Kiitos.

allerginen lapsi

Miltä lapsesta tuntuu syödä eri ruokaa kuin muut ryhmän lapset?

Tätä voi moni vanhempi miettiä. Erilaisuus korostuu ryhmässä missä on muita lapsia. Meitä on lohdutettu, että muut lapset hyvin nopeasti tottuvat tilanteeseen eivätkä kiinnitä asiaan useimmitenkaan huomiota. Henkilökunta osaa selittää lapsille miksi joku muu syö eritavalla. Allerginen lapsi on usein jo etukäteen tottunut, että syö omia eväitä, joten muutos ei välttämättä ole suuri.

Erityistilanteet päiväkodeissa voivat aiheuttaa lapsessa pettymyksiä (kuten syntymäpäiväjuhlat tai jos päiväkodissa on jäätelöä kesällä tarjolla tai on pannaripäivä, eikä lapselle ole varattu omaa vastaavaa herkkua). Nämä ovat valitettavia ja ikäviä asioita. Kotona niistä kannattaa puhua ja mahdollisuuksien mukaan ja halutessaan ”korvata” kotona pettymyksiä.

Vahinkoaltistumiset

Tämä on ikävä asia ja epätoivottu. Vahinkoja kuitenkin voi sattua ja näillä henkilökuntamitoituksilla ne eivät ole mahdottomia. Isot ryhmät ja vähän hoitajia eivät ole millään asteikolla hyvä asia. Vahingot ovat inhimillisiä, mutta ei toivottuja. On erityisen tärkeää painottaa henkilökunnalle mitä altistuksista voi seurata lapselle.

Jos vahinkoja alkaa sattua enemmän, on hyvä olla herkästi yhteydessä päiväkodin johtajaan. Kenenkään lapsen ei tulisi kärsiä huolimattomuudesta. Päiväkodin on turvattava lapselle turvallinen ympäristö, joka koskee myös ruoka-asioita allergisen lapsen kanssa.

Toivotan kaikille pienille allergialapsille, jotka aloittavat nyt pian päivähoidon, ihania hetkiä. Ja vanhemmille tahdon sanoa, että kokemuksia löytyy niin hyviä kuin huonoja. Olkaa avoimella mielellä.

Spread the love
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *