Ajankohtaista

Onko päiväkotien tehtävä siedättää allergisia lapsia?

Sain lukea kuluneen viikon aikana ensin Allergialasten vertaistukiryhmästä (Facebook) ja myöhemmin myös Ylen uutisista, kuinka Etelä-Karjala on ottamassa tänä syksynä päiväkoteihin käyttöön valtakunnallisen allergiaohjelman.

”Päiväkodeissa aletaan siedättää lievästi allergisille lapsille allergisoivia ruoka-aineita Etelä-Karjalassa. Muualla Suomessa tämä on jo arkipäivää.

Allergioiden lisääntymisen takia päiväkotilasten ruokapöydässä on saattanut olla useista eri ainesosista valmistettuja ruokia. Pian yhä useampi lapsi syö samaa ruokaa.

Lievää allergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta ei enää vältetä, vaan nyt pyritään siedättämään. Tämä tarkoittaa, että lapset totuttelevat pienin annoksin mahdollisesti allergiaa aiheuttaviin ruoka-aineisiin.

Se tietää lisätöitä lasten kanssa työskenteleville opettajille ja hoitajille. Samalla henkilöstön vastuu kasvaa.

Vanhemmille lähetetyssä viestissä kerrotaan: ”Tärkeää on myös maistella ruoka-ainetta pieninä määrinä säännöllisin välein, jotta altistusta tapahtuu. Jos lapsi saa lieviä oireita, huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään.” ”

Miltä kuulostaa? Omaan korvaan huonolta. Useammastakin syystä.

Onko henkilökunnalla aikaa ja resursseja tähän?

Artikkelissa kerrotaan, että jatkossa henkilökunta poimii esimerkiksi keitosta pois porkkanan palat siltä lapselta, joka on sille lievästi allerginen. Jutussa on myös haastateltu päiväkodin johtajaa, joka tuokin hyviä pointteja esiin. Kenen vastuu, jos jotain sattuu? Mistä aika oireiden tarkkailuun ja ruoka-aineiden erotteluun? Miten tämä käytännössä hoidetaan? Kaikki tällaiset erikoisjärjestelyt ovat pois hoitajien varsinaisesta työstä. Vastuun kasvattaminen nyt jo liian isoissa päiväkotiryhmissä kuulostaa huonolta. On kovin epätoivottavaa, että nyt jo ahtaalla olevaa henkilökuntaa rasitetaan lisää.

Vahinkoaltistumisia, joista koko perhe kärsii, tapahtuu nyt jo liian paljon. Jos lisäksi aletaan siirtyä enemmän siihen, että allergiset lapset saavat ”samasta padasta” ruokaa, lisää se henkilökunnalle muistettavaa. Voin kuvitella, että ei ole helppo muistaa allergioita, jos ryhmässä on useampi allerginen lapsi.

Varhaiskasvatuslaissa todetaan että tavoitteena on varmistaa kehittävä, oppimista edistävä, terveellinen ja turvallinen varhaiskasvatusympäristö. Samassa laissa todetaan myös: Varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle on järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen ja tarpeellinen ravinto, jollei muun kuin päiväkodissa tai perhepäivähoidossa annetun varhaiskasvatuksen luonteesta muuta johdu. Ruokailu on oltava tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu.

Mielestäni tuo turvallisuus koskettaa myös ruokailutilanteita. Allergisten lasten ruokailu tulee olla turvallista ja on riski, että henkilökunnan lisävastuun nostaminen, heikentää sitä.

Lievien oireiden siedätys?

”Päiväkodin hoitajien pitää tarkkailla lasten allergiaoireita.

– Lieviä oireita ovat suun kutina ja ihottuma. Lievä oire voi myös olla esimerkiksi vatsanväänne, josta lapsi on sitä mieltä, ettei se haittaa, kun tuo ruoka oli niin hyvää, kertoo lastenlääkäri Lehto.

– Vähän hullulta kuulostaa, että lasten pitää ikään kuin pikkuisen kärsiä siitä, että oireita saattaa tulla, miettii päiväkodinjohtaja Mikkola.”

Kuka määrittää lievät oireet? Kuka päättää mikä on lapselle tarpeeksi ”lievä” oire kärsittäväksi? Päiväkoti vai vanhemmat? Millainen on lieväoireinen ihottuma? ”Vatsanväänne, joka ei haittaa lapsen mielestä”. Eli lapsi päättää siinä vaiheessa mikä on tarpeeksi lievää? Mielestäni lapselle ei voi tällaista vastuuta ja päätöstä antaa, kun puhutaan alle kouluikäisistä lapsista eli 1-6 -vuotiasta. Osaavatko he todella yhdistää allergioiden niin moninaiset oireet tiettyyn ruoka-aineeseen? Kyllähän meidän kolmevuotias poika sanoisi suklaakiisselin nähdessä, että ei haittaa ollenkaan. Seuraavat yöt menisivätkin sitten täällä itkiessä ja valvoessa. Ei kiitos.

Miten sitten suolisto-oireiset allergiat, jotka tulevat viiveellä? Voi mennä useampi päivä ennen kuin ruoka-aine alkaa oireilla. Lapsi ei osaa tätä luultavasti yhdistää eikä välttämättä henkilökuntakaan, koska tämä on meille vanhemmillekin jo todellista salapoliisityötä.

Jutussa todetaan, että päiväkodin henkilökunnan tulee tarkkailla lasten allergiaoireita. Selvät ja heti näkyvät oireet on helppo havaita, mutta henkilökunta ei ole lapsen kanssa 24/7. He eivät nuku lasten kanssa, joten he eivät esimerkiksi koe sitä kymmenien kertojen heräilyä ruoka-aineesta johtuen, joka voi olla se ainoa allergiaoire.

Päiväkodissa tapahtuva siedätys voi lisäksi vaikeuttaa kotona tehtävää arviointia lapsen voinnista. On välillä todella vaikea saada kiinni epämääräisiä oireita aiheuttavat ruoka-aineet. Vielä vaikeammaksi sen voi tehdä, jos päiväkodissa siedätetään omassa tahdissa ruokia.

Nyt kysyn onko varhaiskasvatuksen tehtävä siedättää lapsia? Eikö se asia kuulu vanhemmille ja lääkärille?

Allergioita on erilaisia

Artikkelissa kerrotaan, että näin halutaan turhat erikoisruokavaliot pois ja että lasten siedätyksellä on saatu hyviä tuloksia. Olisi erittäin tärkeää muistaa, että allergioita on erilaisia. Suolisto-oireisia allergioita ei voi nykytietämyksen mukaan siedättää. Se voi jopa huonontaa tilannetta. Suolistoperäiset allergiat ovat eri asia kuin esimerkiksi iho-oireilevat IgE välitteiset allergiat, joiden siedättäminen on helpompaa. Tämä tuntuu unohtuvat nykyään monelta (jopa lääkäreiltä). Tämä siedätys asia on muuten sellainen soppa missä ei tunnu nykyään olevan päätä eikä häntää.

Kuunnella ja kunnioittaa

Meidän päiväkodissa perhettämme kuunnellaan ja ratkaisuja kunnioitetaan. Siellä ei siedätetä vaan tämä asia on jätetty meidän vanhempien asiaksi. Toivon, että jokaisessa päiväkodissa tästä siedätyksestä keskusteltaisiin vanhempien kanssa. Heitä kuunneltaisiin ja heidän toiveitaan kunnioitettaisiin. Paras olisi, että vanhemmat saisivat itse määrittää nämä lieviä oireita aiheuttavat ruoka-aineet, jotka ovat sellaisia mitä päiväkoti voi turvallisesti lapselle antaa eikä niin että lapsi tai päiväkoti päättää mitkä ovat näitä tarpeeksi lieviä oireita.

Säästöt?

En voi sille mitään, mutta väkisin mieleeni tulevat säästöt. Onko tässä keksitty yksi tapa säästää kuluissa? Allergiat lisääntyvät ja erikoisruokavaliot eivät ole halpoja. Toivon todella, että yhdenkään lapsen ja perheen ei tarvitsisi kärsiä turhaan vaan että heille turvattaisiin turvallinen ruokailu. Henkilökunnan vastuun ja tehtävien lisääminen ei myöskään ole toivottavaa.

Ylen tekemän jutun perusteella tämä siedätys asia kuulostaa vähintäänkin omituiselta. Tiedotteessa, joka on Etelä-Karjalassa lähetetty vanhemmille, on onneksi nostettu esiin, että lääkärintodistuksella lapsi saisi erityisruokavalion mukaisen ruoan. Hieman jäi epäselväksi tiedotteessa mainitut vakavat ja lievät allergiaoireiden ero ja vaikuttaako tämä mahdollisesti johonkin. Toivon kovasti, että tällaiset henkilökunnan tekemät siedätykset eivät tule olemaan käytäntö yhdessäkään päiväkodissa.

Lapsellani on sairaus. Sen hoito kuuluu meille vanhemmille ja hoitohenkilökunnalle. Ei varhaiskasvatukseen. Kiitos.

Spread the love
  • 104
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    104
    Shares

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *