Ajankohtaista

Fanni-kirjat: Tunnetaitoja lapsille ja aikuisille 

*Kaupallinen yhteistyö Kumma-kustantomon kanssa. 

Lukeminen on hyväksi lapsille. Mutta mitä jos samalla kun lukee lapselle iltasatua, voikin opettaa lisäksi myös tunnetaitoja ja niiden säätelykeinoja lapselle? Samalla saattaa itse oppia omista tunteista ja niiden säätelystä sekä omasta stressistä. Tällaisen mahdollisuuden tarjoavat Fannykirjat. 

Opettava Fanni-norsu

Fanni-kirjasarjasta on ilmestynyt kolme kirjaa kolmella eri teemalla: 

 • Fanni ja suuri tunnemöykky: tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen harjoitteleminen 
 • Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari: tunnesäätelyn harjoitteleminen 
 • Fanni ja rento laiskiainen: stressin säätelyn ja rentoutumisen harjoitteleminen 

Kirjat ovat kirjoittaneet Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston. He molemmat ovat lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneita psykologeja. Kuvituksesta on vastannut Linnea Bellamine. 

Mikä tekee Fanni-kirjoista erilaisia?

Kirjat ovat jaettu kolmeen osaan.  

Ensimmäisessä osassa on itse tarina, jossa seikkailevat Fanni-norsu, Ralf-liikeri ja mustajoutsenet Lilli ja Lenni. Tarinassa eläinystävykset käyvät läpi erilaisia tunteita, jotka lopulta ratkeavat tunnetaitojen ansiosta. Mukana kulkevat eläinystävien vanhemmat, jotka auttavat eläinlapsiaan tunteiden tunnistamisessa.

Toinen osuus on tarkoitettu aikuisille luettavaksi. Se on tietopaketti, jossa on asiaa esimerkiksi lapsen stressistä ja sen säätelystä sekä aikuisten kokemasta stressistä.

Kolmas osio on tehtäväosuus, josta löytyy useampi erilainen tehtävä liittyen kirjan tarinaan ja teemaan. Näitä on tarkoitus käydä yhdessä lapsen kanssa läpi. Tehtävät ovat lyhyitä ja helppoja. Kirjoista löytyy tehtäviä myös aikuiselle itselleen, joissa pohtia muun muassa miten oma stressin säätely toimii. 

Kirjoissa on myös osioita varhaiskasvatuksessa tehtäväksi eli kirjat sopivat myös päiväkotiin.  

Vinkki: Varsinkin vanhemmat, jotka itse tulevat toimintahäiriöisestä perheestä, (eli ympäristöstä, jossa omat vanhemmat eivät ole pystyneet antamaan tunnetaitoja lapsilleen), voivat hyötyä kirjasta. Jos ei ole itse oppinut nimeämään omia tunteitaan, voi niiden sanoittaminen omalle lapselle olla haastavaa.  

Lisää kirjoista Kumma-kustantomo sivuilla.

Oma kokemus

Omat tunnesäätelytaitoni eivät todellakaan ole parhaita ja opettelen niitä koko ajan itsekin. Lasten kanssa ollaan siis samassa veneessä. Olen kiitollinen kirjoille siitä, että voin helposti ja luontevasti ottaa näitä aiheita lasten kanssa puheeksi. 

Kirjan kuvitus on todella ihana ja tarina jaksaa kiinnostaa meidän neljävuotiasta. Lisäksi hän itse pyytää, että tehdään kirjan tehtäviä. Me olemmekin muun muassa nimenneet tunteita ja sijoitelleet näitä tunnelämpömittariin, miettineet lempipuuhiamme ja pohtineet mitä stressi on. 

Kiitokset minulta saa myös erilaiset perhemuodot mitä kirjoissa on. Fannin äiti on ilmeisesti kasvattajana yksin, kun taas Ralf-liikerillä on tiikeri äitinä ja leijona isänä. Lillillä ja Lennillä on puolestaan kaksi isää. Kaikki perheet ovat ihanan erilaisia ja kuitenkin ihanan tavallisia.

Tulossa ensi vuonna:

Kirjasarja saa ensi vuonna jatkoa:

 • Fanni ja liian jännittävä yö: pelkojen voittamisen harjoitteleminen 
 • Fanni ja levoton tiikeri: rauhoittumisen taitojen harjoitteleminen 
 • Fannin tunnetaitokortit 

Arvonta 

Pikkusiilit pääsevät Instagramissa arpomaan kolme Fanni-kirjaa: suuri tunnemöykky, ihmeellinen tunnelämpömittari ja rentolaiskiainen. Arvonta aukeaa 18.11 Pikkusiilit-tilillä. Tervetuloa osallistumaan arvontaan!

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *