Ajankohtaista

Arvio Lautasella2018 messuista ja ajatuksia 2019 vuoden messuista

Lautasella messut järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja järjestäjinä toimivat messukeskus ja Keliakialiitto. Yhteystyössä olivat mukana allergia, iho ja astma liitto, vegaaniliitto ja elävä raakaravinto ry. Yrityksiä tapahtumassa oli noin 80 ja luentoja perjantaina ja lauantaina oli yhteensä 39. Tapahtumassa oli myös näytöskeittiö, jossa oli tapahtumaa 19 kertaa kahden päivän sisään.

Tapahtumassa kävi kahden päivän aikana 4300 kävijää, joka oli sen verran hyvä lukema, että lauantai-iltana julkaistiin, että Lautasella messut tulevat myös ensi vuonna: 26-27.4.2019 (muuttunut nyt ajankohdaksi: 5-6.4). Hienoa! Itse laitoin jo päivämäärän ylös.

Messut olivat minulle mieleiset ja helposti sain 7.5h kulumaan messualueella kierrellen ja luentoja kuunnellen. Mutta koska aina voi parantaa ja kyseessä on uusi tapahtuma, tuli mieleen vinkkejä ensi vuoden tapahtumalla ja yrityksille.

Palkitut

Perjantaina Keliakialiitto jakoi palkintoja. Vuoden 2017 gluteeniton tuote on Kesko Oyj:n Pirkka gluteeniton pullataikina. Gluteenittoman yrityksen palkinnon sai Helsingin täysin gluteeniton konditoria-leipomo Kakkutupa. Kunniamaininnan sai Lihajaloste Korpela, joka on tuonut mm gluteenittomat kananugetit markkinoille.

Yritykset:

Tosiaan tapahtumassa oli noin 80 yritystä, joka on mielestäni hyvä lukema ensimmäiselle vuodelle. Sen, että tapahtuma oli uusi, näkyi messuilla. Isot yritykset, kuten Foodie, eivät olleet tapahtumassa yhtä isolla voluumilla, kuten esim. I love me messuilla. Suurin osa messujen yrityksistä olivat keskittyneet gluteenittomuuteen. Hieman (omasta mielestäni) varjoon jäivät vegaani, raaka- ja eläväravinnon yritykset. Keliaakikoille messut olivat varmasti aivan mahtavat. Olihan paikalla mitä ihanimpia tuotteita laidasta laitaan. Harvoin kaupoissa pääsee maistelemaan gluteenittomia tuotteita tällä tavoin.

Koska allergisten lasten äitinä tietenkin katson tapahtumaa meidän näkökulmasta, jäin kaipaamaan yrityksiä ”kaikettomasta” näkökulmasta. Markkinoilla on kuitenkin alkanut olemaan tarjontaa myös moniallergisille. Toivon, että nämä yritykset uskaltautuvat ensi vuonna rohkeasti mukaan, jotta ei käy niin että nämä messut ovat kohta pelkästään keskittyneet gluteenittomuuteen.

Itse en kovin paljoa shoppaillut messuilla, mutta muutamia ihania tuotteita löysin. Yritin etsiä (vaikka tiesin tietenkin etukäteen, että tavoite on vaikea) löytää minulle ja Oliverille (sekä miehelle) sopivia syötäviä. Kun kriteerinä on mm gluteeniton, maidoton, soijaton, maissiton, tehtävä on erittäin haasteellinen. Ja jos tällaisen tuotteen löytää, niin herkästi siellä kuitenkin on joku porkkana tai omena johon homma kaatuu. Mutta tähän on totuttu, enkä olettanutkaan, että tällaisia tuotteita olisi ollut paljon tarjolla.

Ehdottomasti yksi mieleisimmistä löydöistä oli Porokylän tattarilimppu, joka sisälsi vain tattarijauho- ja hiutaleita, vettä, perunahiutaleita, siirappia, hiivaa, rypsiöljyä, suolaa ja psylliumia. Meille siis sopiva (tai no peruna ja Oliver on vielä kysymysmerkki, mutta ainakin minulle sopiva tuote) ja tässä tuotteessa ei ole ollenkaan säilöntäaineita. Maku on erittäin hyvä. Suosittelen.

Muita mielenkiintoisia tuotteita olivat mm:

Roberts Berrien juotavat marjat, joista löytyi Oliverille kokeilemisen arvoisia tuotteita. Varsinkin, kun meillä kuidun saanti on ollut nihkeää, voisi näistä löytyä helpotusta. Yhdessä desissä mustikkajuomaa on 139 mustikkaa, joten marjapitoisuus on loistava. Monissa mauissa oli omenamehua mukana, joten minulle tuotteet eivät sovi.

Hamppumaa: Luennolla kuulin juuri kuinka hamppu on hypoallergeeninen proteiinin lähde. Ehkä tästä voisi siis tulla meille saksanhirven rinnalle uusi proteiinin lähde? Enempää en ehtinyt yritykseen tutustumaan, mutta tarkoitus olisi netistä asiaa hieman enemmän tutkia.

KeliaPuodilla ja Kakkutuvalla oli tarjolla aivan ihania gluteenittomia leivonnaisia. Läheskään kaikki heidän tuotteet eivät ikävä kyllä ole maidottomia, mutta jos ”pelkkä” gluteenittomuus on ongelmana, suosittelen erittäin lämpimästi piipahtamaan näissä puodeissa Helsingissä.

Wanha kanala: pienellä vilkaisulla heidän esitteeseen ja nettisivuihin sai olon, että haluan päästä käymään paikanpäällä kesällä. Vaikuttaa erittäin idylliseltä kahvilalta. Paikassa on myös majoitusmahdollisuus, tilapuoti, kotileipomo, juhlatila ja ilmeisesti sieltä pystyy myös ostamaan kananmunia. Leipomo tekee myös gluteenittomia tuotteita. Joten jos liikut Loimaalla tai Niinijoella, kannattaa paikka pitää mielessä.

Isommin paikalla olivat myös perinteiset: vuohelan herkku, moilasen tuotteet, Risenta, Foodie, Fria ja Lidl. Mieleen jäivät myös Keskisen mylly, Viljatuote, Suomalainen luomukvinoa ja Eilamarin kunnon hapanleivät.

Esitteet:

Rakastan messuilla yritysten ja liittojen esitteitä. Esitteisiin on ihana palata kotona ja saada tutkia niitä rauhassa. Nyt erityisesti mieltäni lämmittivät, että sain mukaani isompien yritysten (Vuohela, Moilas ym) tuotekuvastot. Mikä olisikaan helpompaa, kuin kotona selata lehtistä ja lukea tuoteselosteita?  Lisäksi mukaan tuli pino reseptilehtisiä, joista täytyy katsoa löytyisikö jotain kokeilemisen arvoista.

Mitä toivon ensi vuonna yrityksiltä?

 • Ihan ensimmäisenä: Missä olit Ruohonjuuri? Meidän allergiaperheen ehdottomasti yksi tärkeimmistä luottokaupoista puuttui messuilta. Toivon, että ensi vuonna tapaamme messuilla.
 • Foodielta toivon lisäpanostusta valikoimaan ensi vuonna.
 • Jäin myös kaipaamaan pieniä kahviloita yrityksiltä. Mikä olisi ihanampaa messuilla kiertelyn lomassa, kuin pysähtyä ottamaan pala raakakakkua ja pakurikahvia ja istahtaa nauttimaan? Muutamilla yrityksillä oli pienimuotoisia kahviloita, mutta istumapaikkoja ei ollut kenelläkään tai en ainakaan huomannut. Tähän varmasti vaikutti, että messuille oli varattu vain yksi osio messukeskuksesta (osasto 5), joten tilaa ei varmasti ollut liikaa.
 • Tuli myös mieleen, että messuissa voisi olla markkinarakoa tuote-esittelijöitä, joilla olisi helppoja ja hyviä eväiden kuljetus- ja säilytys ratkaisuja. Ainakin moniallergisten lasten vanhemmat olisivat näistä kiinnostuneita.

Liitot ja ammattilaiset

Tänä vuonna paikalla olivat Keliakialiitto, allergia, iho ja astma liitto, vegaaniliitto ja elävä raakaravinto ry. Jos saa esittää pienen toiveen, voisiko allergialapset ry olla ensi vuonna myös paikalla?

Ammattilaisia en huomannut kuin ”kysy ravitsemusterapeutilta” nurkkauksessa ja Biomedilla oli fytonomi palvelemassa asiakkaita. Ja sitten tietenkin luennoilla oli rautaisia ammattilaisia. Tässä voisi olla mahdollisuuksia laajentaa tulevina vuosina palveluita, jos messualueella olisi enemmänkin ammattilaisia käytettävissä eri pisteissä.

Luennot

Ensinnäkin iso kiitos messuille mahtavista luennoista. Nämä olivat ehdoton helmi messuilla. Tässä omat lauantaipäivän luentoni:

Kasvikunnan ravinnetiheimmät ruoat

Jaakko Halmetoja on erittäin miellyttävä luennoitsija, joten puoli tuntia meni nopeasti. Ensimmäinen osio luennosta käsitteli ravinnon tulevaisuutta. Mielenkiintoisia näkemyksiä. Mitä jos tulevaisuudessa keskityttäisiin isojen massojen helposta ruokatuotannosta ruokien ravintoarvoihin?

Pääpointtina luennolla oli: Et ole mitä syöt. Olet mitä imeytät. Luennolla tuli esiin tuttuja ruoka-aineita, mutta myös niitä unohtuneita. Ravinnetiheinä ruokina tällä kertaa nostettiin esiin: idut, spirulina, levät, nokkonen, siemenet, raakakaakao, moringa, hamppu, koka, lutukka, hapatteet ja marjat. Muistutettiin myös värien tärkeydestä. Värit viestittävät usein ravinteikkaasta ruoasta. Me ihmiset olemme jalostaneet esimerkiksi perunan ja porkkanan tiettyyn muottiin ja väriin, jolloin niiden ravinnetiheys ja -arvot ovat kärsineet.

Tästä luennosta jäi itselle hyvä fiilis. Koska perheemme ravintoasiat ovat jatkuvasti esillä, on aina ilo saada uutta motivaatiota ja tietoa. Osa oli itselle jo tuttua, mutta paljon löytyi uuttakin asiaa. Luennon innoittamana ostinkin Foodielta nokkosjauhetta. Tiesittekö muuten, että nokkosella on antihistamiinisia vaikutuksia? Toinen mikä jäi mieleen oli hamppu. Näitä kahta ruoka-ainetta voisimme yrittää lisäillä lasten ruokavalioihin. Nokkostahan löytyy helposti omasta pihasta.

Miten korvaan maidon, munan ja viljat ruokavaliossa

Tämän luennon olisin itse voinut skipata kokonaan. Jos esim maidoton tai munaton ruokavalio ovat uusia, niin luennosta varmasti sai hyötyä. Luennolla käytiin erilaisia valmisteita (Alprot, Oatlyt ym) läpi mitä nykyään löytyy marketista. Meille kaikki olivat jo ennestään tuttuja.

Gluteenittomuus lapsiperheessä

Tämän kuuntelin täysin toisella korvalla. Luennolla olivat kertomassa perheen äiti ja tytär miten gluteeniton elämä näkyy heidän arjessa.

Suoliston mikrobiomi

Tämä oli erittäin mielenkiintoinen luento. Ainut harmi oli, että olin jo niin väsynyt, että osa aiheesta meni vähän ohi. Olen viime aikoina alkanut lukemaan suoliston mikrobiomista enemmän, joten sitäkin varten luento oli erittäin sopiva. Luennolla käsiteltiin mihin kaikkialle suoliston bakteerit vaikuttavat ja mitkä kaikki tekijät voivat häiritä tasapainoa eli aiheuttaa dysbioosia (meidän molemmilla lapsilla tämä onkin ihan todettu). Luennolla myös sivuttiin millä tavalla suolisto ja aivot vaikuttavat toisiinsa.

Luennolla heräteltiin ajattelemaan asioita syvemmin. Monet tietävät että: luomu on parempaa, torjunta-aineet ovat pahasta ja antibiootit vaikuttavat suolistoon. Mutta kuinka moni pysähtyy ajattelemaan MIKSI torjunta-aineet ovat huonoja ihmisen elimistölle. Joo kyllä, ne sisältävät myrkkyjä. Seuraavaksi pitäisikin kysyä, että mitä ne myrkyt tekevät meidän elimistölle ja bakteerikannoille. Ja, kun tietää tähän vastauksen, voi esittää kysymyksen mitä siitä seuraa.

Lopuksi luennolla keskityttiin miten oman suoliston mikrobiomia voi sitten vaalia. Hyvin lyhyesti ja ytimekkäästi: alatiesynnyttäkää ja imettäkää jos voitte, välttäkää antibiootteja jos mahdollista, syökää probiootteja, olkaa ulkona, koskettakaa multaa, syökää tuoreita marjoja, hedelmiä ja kasviksia, olkaa kosketuksissa eläimiin ja välttäkää prosessoitua ruokaa.

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen luento, jossa myös puhuttiin allergioista. Niin monia syitä löytyy mitkä voivat haitata suoliston mikrobiomi tasoa ja omalta osaltaan myös altistaa allergioille. Löysin omasta elämästä useamman altistavan tekijän, kuten mm. happosalpaajat, stressi, antibiootit ja homeet. Näille kaikille altistuin raskausaikana, joten voisiko tässä olla osasyy meidän lasten allergioihin? Voi olla, että vastausta emme koskaan saa, mutta mielenkiintoisia pointteja. Luento myös antoi lisämotivaatiota opiskella aiheesta lisää.

Ehdotuksia ensi vuodelle

Voisiko Kaiketonta sydämellä tai Erikoisen hyvää blogien pitäjät pitää oman luennon ensi vuonna? Se olisi aivan mahtavaa ja uskon, että monet moniallergiaperheet olisivat tästä onnellisia. Minä ainakin olisin! Myös esim. moniallergiaperheen arjesta olisi ihanaa kuulla ensi vuonna. Nyt saimme kuulla miten keliakia vaikuttaa perheen elämään. Ensi vuonna voisi sitten olla vaikka, että millaista elämä on, kun lapselle sopii alle kymmenen ruoka-ainetta.

Muuta huomioitavaa

Hieman ihmettelen ajankohtaa. Ajankohta on heti lapsimessujen jälkeisellä viikolla. Tiedän useamman perheen, jotka puntaroivat, että menevätkö lapsimessuille vai Lautasella messuille. Täydellistä ajankohtaa ei tietenkään ole, mutta tuli vain mieleen, että vievätkö nämä kaksi tapahtumaa kenties hieman toistensa kävijöitä. Tämä seikka liittyy siis tietenkin perheisiin, joita erityisruokavaliot koskettavat.

Ruokailuun olin hieman pettynyt, mutta en yllättynyt. Messuilla oli yhdellä puolella gluteeniton brunssi ja toisella vegaaninen. Lauantaina kummastakaan ei saanut gluteenitonta että vegaanista ruokaa. Tämä tuotti itselleni sen, että brunssi jäi syömättä. Onneksi kahvilasta löytyi sopivaa leipää. Mutta tähän samaan ongelmaan törmää valitettavan usein, että ruoka on joko gluteeniton tai vegaaninen. Viikonloppuna messukeskuksessa ei ollut muita messuja ja ilmeisesti tästä johtuen messukeskuksen omat ravintolat olivat kiinni, joka supisti ruokailumahdollisuuksia entisestään.

Mutta kaiken kaikkiaan minulle jäi positiivinen kuva messuista ja odotan mielenkiinnolla mihin suuntaan messut ensi vuonna menevät. Kiitos!

P.s muistattehan, että TerveysSummit tulevat toukokuussa taas. https://terveyssummit.fi/
Verkossa järjestettävä TerveysSummit on Suomen suurin terveystapahtuma.

TerveysSummit on sarja terveysaiheisia luentoja ja haastatteluja,
jotka julkaistaan verkossa tapahtuma-aikana.
Vinkki: nyt on jo julkaistu haastattelu, jossa aiheena on dysbioosi ja SIBO.

Spread the love
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  8
  Shares
Tagged , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Arvio Lautasella2018 messuista ja ajatuksia 2019 vuoden messuista

 1. Varmasti kiinnostavat messut. Tällaisille on varmasti tarvetta, kun nykyään on niin paljon allergioita.
  Hyviä pointteja jutussa messujen kehittämiseksi (vaikken itse ollutkaan ko. messuilla).

  Mukavaa alkanutta toukokuuta! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *